30 mar. 2010

Ce ne facem cu protocronistii, cu hiperboreenii si pelasgii?


Un nefericit si trist baiat (cel din poza) si-a facut un blog. Acolo si-a zis el ca trebuie sa ia pozitie. Am postat imaginea ca sa vedeti si cine poate sustine ceea ce urmeaza, pe blogul sau. Iata un fragment din mizerie, intitulata sfasietor

Ce ne facem cu protocronistii cu hiperboreenii si pelasgii



*"Această "ştiinţă oficială", făcută de "savanţi oficiali" de o aroganţă care merită pumni şi de o îngustime de minte inimaginabilă, trebuie nu combătută (fiindcă EI au întotdeauna răspuns la toate, când şi dacă îi întrebi), ci ignorată. Nu trebuie să le citim cărţile şi articolele (decât dacă putem găsi în ele ceva contradicţii, reale sau nu, ori mărturisiri de neştiinţă), care de altfel sunt grozav de plicticoase, scrise într-o limbă de lemn, pline de note de subsol şi lipsite de imaginaţie şi de anvergură. Şi mai ales nu trebuie niciodată consultaţi. Ei nu sunt dintre ai noştri, ei nu visează ca noi la trecutul absolut fantastic şi universal al neamului pan-daco-român (pe care noi îl ştim cu sufletul!, indiferent de argumente, surse etc.) şi de aceea trebuie să vedem în ei nişte duşmani. Aceşti aşa-zişi istorici, susţin nişte inepţii de-a dreptul rizibile (cum că ne-am trage din romani, ori că de la daci nu s-a păstrat nimic scris -- ba, culmea! că ei nici n-ar fi folosit scrierea!) --, că dacii ar fi trăit doar pe teritoriul de azi al României, cu unele extensii în sud şi câteva enclave în nord-vest şi est (când ştim că în realitate ei ocupau probabil cea mai mare parte a Europei şi a Asiei, inclusiv insulele Mediteranei, dar n-ar fi deloc de mirare dacă i-am găsi la originea locuitorii Insulei Paştilor)"Citat de aici


Pentru cine nu stie, protocronismul e un curent pseudo-istoric, nationalist si fundamentalist, izvorat din complexul de inferioritate al unora fata de civilizatiile si culturile mai complexe decat a noastra si care incearca prin argumente profund nestiintifice, sa explice superioritatea totala a stramosilor nostrii indepartati. In aproape totalitatea lor, protocronistii nu sunt istorici, ignora orice scrieri istorice care nu le confirma teoriile sau scot din context anumite idei ale unor istorici. In general ii dispretuiesc pe istorici si arheologi pe care ii denumesc gunoaie, aserviti ai puteriilor straine de neam, mincinosi, ascunzatori ai adevarului, ticalosi. Mania conspiratiilor are un teren fertil printre protocronisti. Ei spun ca istoria noastra adevarata nu este cunoscuta pentru CA NU SE DORESTE ACEST LUCRU... De catre cine? De catre EI, dusmanii neamului nostru...Ei spun ca exista conspiratii care incerca sa ascunda sau sa minimalizeze rolul extrem de important jucat de stramosii nostrii in civilizarea tuturor neamurilor Europei si ale Orientului. Practic orice teorie protocronista poate fi desfiintata in cateva minute de orice om cat de cat citit si cu o gandire logica. Insa are mare succes la adolescentii si tinerii in cautare a unei identitati, frustrati de prezentul incert si deprimant si care gasesc in ideile apartenentei la un popor cu un trecut mai mult decat glorios (desi prezentul e mizerabil) o "barca de salvare" si un motiv de mandrie.
deea subliminala e ca " da, e de tot rahatul acest prezent; ticalosie, prostie, coruptie, incompetenta, lasitate. Dar stramosii nostrii au fost poporul primordial care a civilizat inca din vremuri imemoriale toate marile culturi: indienii, sumerienii, egiptenii, grecii si romanii. Iar eu sunt urmasul acestor oameni mandri, drepti, de-o inteligenta si o cultura mai mult decat superioara si asta ma face sa ma simt mai bine".
Protocronismul are succes la unii oameni religiosi (cu care are multe asemanari gen "Crede si nu cerceta"), la semidocti, la cei pasionati de ezoterism, parapsihologie, la ciudati, la unii oameni trecuti de 60 ani si evident la cei extrem de nationalisti.

Restul aici http://art-historia.blogspot.com/ (nu postez mai mult, ca as spurca prea mult locul).


Asa, repede, inainte sa incep, vezi ca lipsesc o virgula si un semn de intrebare din titlu. Poate vei prinde pana la urma secretele limbii scrise, te ajut si eu cum pot.

In primul rand, iti multumesc, draga raducu, ca olteanu nu pot sa-ti spun, ar fi o jignire pentru olteni, pentru apelul disperat la starpirea de pe fata pamantului a oricarui om care are alte idei decat tine. Ce ne facem???? Urat, foarte urat, nu mai poti dormi noaptea, nu-i asa? "Ciudatii", aia care nu gandesc cum trebuie, se inmultesc... Trebuie facut ceva!

Cu durere, disimulata, desigur, in suflet, te anunt ca dezinformezi cras. Citatul cu care-ti incepi postarea nu apartine nici unui, cum sa-i spun, hai sa te fac fericit, "tracoman". El este precedat de: "În ultimii 25-30 de ani a luat avânt un curent pseudo-ştiinţific -- numit impropriu tracomanic, protocronist ori panromânist pentru că nu există un termen adecvat şi precis pentru a-l desemna -- care vrea să rescrie ori să reinterpreteze fenomenele care ţin de originile poporului român. Eu îl voi numi în continuare pan-daco-românism. E mai pompos şi are şi conotaţii ascunse: pan înseamnă "tot" în greacă, dar "stăpân" în poloneză! Susţinătorii acestui curent sunt în marea lor majoritate oameni cumsecade, de cele mai diverse şi onorabile profesii, cei mai mulţi fiind specialişti cu studii superioare în diverse domenii dar, ca un făcut!, nu foarte cunoscuţi în domeniile lor (cu minime excepţii). Dacă eu, specialist frustrat, aş fi unul din aceşti pan-daco-românişti convinşi şi ofensivi, aş expune astfel crezurile celor din care fac şi eu parte: *..." Acest specialist uita sa-si dea numele si foloseste termenul de pan -daco-romanism, care e doar in capul lui. De asemenea, n-ar trebui ca tocmai el sa foloseasca termenul de "frustrat", avand in vedere cum scrie textul respectiv; e cam ipocrit, sa stii. Poate o fi chiar Saul Bellow care are un citat ce precede textul respectiv: "Se poate investi o grămadă de intelingenţă (in te ling enta....) în prostie, atunci când există o adâncă nevoie de iluzie". Ar fi trebuit, totusi, sa fi investit postatorul cel frustrat putina inteligenta in uzul limbii romane. Ii transmitem, cu compasiune, ca se scrie "inteligenta", fara "lins", dar nu stiu daca se va putea desprinde de niste obsesii clar compulsive. Asa ca mananci rahat din secunda unu.

Acum sa vorbim de protocronism ( PROTOCRONÍSM s.n. Curent de idei preocupat să pună în valoare elementele de prioritate în afirmarea unei idei, a unei teme etc. în istoria culturii (la nivel universal). – Proto- + [sin]cronism. ), sustinut in "aproape totalitatea lor" de gospodine obsedate de telechinezie, spui tu. Hai sa-ti dau un exemplu mai recent de discurs al unor astfel de "casnice": "Before the glory that was Greece and Rome, even before the first cities of Mesopotamia or temples along the Nile, there lived in the Lower Danube Valley and the Balkan foothills people who were ahead of their time in art, technology and long-distance trade." - "Înaintea gloriei care a fost Grecia şi Roma, înainte chiar de primele oraşe ale Mesopotaniei sau a templelor de-a lungul Nilului, au trăit în valea de jos a Dunării şi la poalele Balcanilor oameni care au fost primii în artă, tehnologie şi comerţ la mare distanţă". "Zuzele" care au spus asta lucreaza la The New York Times si citeaza pe Dr. Anthony, professor of anthropology at Hartwick College in Oneonta, N.Y., and author of “The Horse, the Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World.” care includes essays by experts from Britain, France, Germany, the United States and the countries where the culture existed; Roger S. Bagnall, director of the Institute for the Study of the Ancient World at New York University, specialist in Egyptian archaeology. Deci, o serie de experti si specialisti din S.U.A., Marea Britanie, Franta si Germania sustin protocronismul civilizatiei din zona Dunarii de Jos si a Balcanilor, iar articolul este promovat de cel mai prestigios ziar din America. Foarte urat, foarte urat!!! Ce ne facem cu astia!!!! Valeuuuuu!!! Asadar, inca o lingurita. Pofta buna!


"Practic orice teorie protocronista poate fi desfiintata in cateva minute de orice om cat de cat citit si cu o gandire logica." Daca poti sa demontezi in cateva minute, cu gandirea ta logica si cultivata indelung in exercitiul lecturii, acest protocronism agresiv, extremist si foarte rau, de ce nu o faci? Tot ce faci tu este exact ceea ce mananci rahat ca am face noi. Arunci cu invective, citezi 3 sau 4 autori, deci foarte putine surse si cam atat. Asta e tot? Atat ai? Penibil.

Folosesti concepte inepte, raducule. Unul ar fi "national-comunist". Ce o avea nationalismul cu ideologia patriei universale, nu stiu.

Apoi faci trimiteri la niste texte, parafrazate scurt, pe care nu le gasesc, trist. Oricum retin ca Zoe Petre este autoarea unuia dintre ele... Superb, bravo!

Mai dai un link catre un grec, Xenopol, si te mai lauzi cu-n pretenar, Vladimir... Apropos, te-ai enervat?:) Ce spume o sa faci, cand o sa citesti asta: "Dacii n-au acceptat niciodată stăpânirea romană..." V. Parvan. Foarte urat, alt deranjat care a spus ca romanii n-au prea prins pe aici, nu? Ah, am uitat, l-ai citat ca pion de baza impotriva dacismului...

"Saracia izvoarelor scrise si arheologice lor da nastere la speculatii nesfarsite care mai de care mai stupide. Daca tracii sud dunareni, celtii, scitii (fara sa mai vorbim de greci si romani) au lasat urme bogate, in multe alte tari, urmele geto-dacice par total nespectaculoase. Desi exista faimoasele tezaure din sec 4-3 i.Chr cat si cele din epoca clasica gasite de braconierii arheologici."

Pai mersi, iti prezint eu o scurta poveste despre documente disparute in mod obscur, in anumite cazuri doar capitolele despre daci din anumite lucrari. Asta in legatura cu sursele scrise. In legatura cu cele arheologice, ramane sa-i intrebi tu pe arheologii romani de ce sapa mai mult braconierii, cum ti-a scapat, decat ei.

Mai mentionezi si faptul ca, daca ni te adresezi, te vom jigni. Pai asa ni te adresezi, cu o serie de jigniri gratuite? Stiam eu de tine pana acum? Muream eu de grija ta? Nu, tu m-ai contactat pe mine. Nu-i nimic, baiatule. Pana acum alesesem sa nu-i bag in seama pe cei ca tine, (vreo cinci incluzandu-te pe tine, din 15.000 de vizite pe blog si pe youtube) cu mici scapari, desigur, cauzate de gradul lor ridicat de nesimtire. Iata ca si-n cazul tau am facut o exceptie, frustratule. As putea sa mai continui, dar, deocamdata, ajunge.

12 comentarii:

  1. Eu nu te-am jignit PERSONAL si nici nu am facut nici o aluzie persoana ta. Nici nu te-am dat exemplu negativ la popor. Esti exact cum am scris: "se inflameaza daca ii critici sau ii ironizezi, te vor ofensa destul de repede, fara a putea avea un schimb de idei". Mersi, mi-ai confirmat ceea ce banuiam. Te rog sa nu stergi portretul meu.
    Vezi ca blogul meu e unul din cele mai citite bloguri culturale si de istorie din Romania!! Daca vreau sa te fac de cacao si sa te umilesc in toata tara si printre toti romanii interesati de ISTORIE (si nu protocronism) si sa-ti desfiintez fiecare cuvant din blogul tau (cu argumente stiintifice si arheologice, nu la misto) mai fa grosolanii de astea!! Sunt convins ca ai intrat si pe site-ul meu, deoarece singurele ilustratii corect reconstituite de daci EU le-am facut! Vezi http://www.historyarts.ro/ilustratii.html
    Si probabil ca ti-au si placut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai bineinteles ca apelati la injuraturi,deoarece sunt specifice limbajului celor cu mentalitate de tarani medievali.

    Mai lasa naibii in pace istoria SF a Marelui Imperiu Dacic si afla istoria sincera a Romaniei;sau a Bucurestilor.Ai mai vzt ce postari are d-ul Radu Olteanu pe blog?Ia rasfoieste situl si vei da de niste pagini interesante ce acopera aspecte din istoria REALA a trecutului.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1) Bai beren, nu i-am zis lui radu sa se duca in pizda masii, deci nu vad unde sunt injuraturile. Si sunt mandru ca sunt din neam de taran medieval. Sunt sigur ca stramosii tai s-au nascut toti la oras, citadinule modern:)

    2)Ma bucur sa vad ca ai facut spume, draga radu. Nah, nu m-a jignit personal, doar te-ai gandit sa trimiti catre mine un mesaj cu-n scuipat la adresa a milioane de oameni, printre care ma numar si eu. Ce elegant din partea ta. Nu te stresa si mai tare, calmeaza-te, nu am de gand sa scot poza ta de pe blog. Ai grija ca iar esti coleric, draga radu, se vede dupa scris, sa nu-ti plezneasca ceva. Bun, revenind, e blogul tau, dragule, faci ce vrei pe el. Iar daca atat ai inteles din ce am raspuns, e clar ca nu putem duce un dialog, ca n-am cu cine, (stiam, dar am sperat, totusi) asta e, o sa sufar, dar o sa-mi treaca. Ii dai inainte cu "istoria reala", e clar baietii aia din state si vestul Europei nu-s pe craca lor, stii tu mai bine... Eu prefer sa-i cred pe aia, tu nu, bravo, pa. Si inca un lucru, ce sa caut eu pe blogul tau, mai mult decat frumosul articol pe care mi l-ai "trimis"? Consider ca am alte lucruri mult mai bune de facut.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Berem:Mai bine taran medieval, simplu, decat un slugoi de oras. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Doresc sa-ti multumesc, draga art sau radu, pentru numarul foarte mare de vizitatori care au intrat azi aici:) "Dopului", cu care mi-ai "infundat" mesageria, o sa-i raspund maine, acum e cam tarziu. Simt ca asta este inceputul unei frumoase prietenii:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, recunosc, m-am enervat, dar iti trisesem mesajul initial ca sa aflu si parerea (nepatimasa) a unui fan Savescu.
    Tu zici "Ii dai inainte cu "istoria reala", e clar baietii aia din state si vestul Europei nu-s pe craca lor, stii tu mai bine". Asta e chiar fanatism sa nu accepti macar fragmente din ce scriu "aia". Ceea ce stie Savescu (nu ce inventeaza) tot din cercetarilor acelor istorici si arheologi stie pe are ii blamezi in bloc. Chiar TOTI sunt idioti si numai dom doctor STIE adevarul suprem! Istoria e o stiinta care inseamna ca orice afirmatie pe care o spui, trebuie sa o dovedesti cu argumente. Nu inseamna sa fabulezi asa cum vrei tu sa fie. (am un ton mai relaxat, nu?). Si am observat majoritatea articolelor tale nu-s din mintea ta ci din ale lui N.S. Tu chiar nu filtrezi nimic? Nu-ti pui intrebari? Iei totul de-a gata! Ce zice ala, e musai sa fie asa! Mai vorbim (da fara jigniri, da?).

    RăspundețiȘtergere
  7. Insist! Stiu ca nu ar trebui...
    Am citit articolul doamnei A. Petan despre cate carti despre daci si geti s-au pierdut. Articolul e ok, dar nu spune decat ca au fost multe scrieri si ca datorita vitregiei vremurilor s-au pierdut, nu neaparat in mod obscur. Ce vroiai sa argumentezi cu asta?

    RăspundețiȘtergere
  8. 1) Apelativul de doamna, la adresa dnei Petan, in sfarsit, te aduce in normalitate. 2) Aia era o ironie, in legatura cu istoricii vestici, pentru ca tu se parea ca nu-i iei in seama. Acum ca i-ai sesizat si nu ti se pare ca si aia mint, e mai bine. 3) Ai probleme cu observatul, daca ai senzatia ca pe blogul asta sunt numai articole de Savescu, mai cauta. Ai o problema cu el, e clar, si ai tendinta sa reduci, nu e cusher. 4) E clar ca vezi din anumite articole numai partile care-ti plac. 5) Spui "da fara jigniri, da?" Pai inainte sa numesti extremisti, fundamentalisti, ciudati, stupizi etc niste oameni, care in ciuda saraciei surselor scrise si numai (cauzata si de mai mult decat vicisitudini istorice, probabil un ghinion fantastic) sunt interesati de istoria neamului lor, este foarte urat si jignitor. Nu te-ai limitat la a scrie articolul, ci l-ai si trimis mai multor bloguri "de profil". La cate am scris si postat eu, despre ce ma interesaza pe mine, ti-am trimis eu vreodata vreo smatie peste bot virtuala, ca nu-mi place ce gandesti tu? Retine, ca, de fiecare data, atunci cand am facut de astea, eu numai am raspuns. Eu asta cred, filtrat, verificat din zeci de surse, "nezuzistice", postate pe acest blog. As putea sa fac o lista repede acum, dar o poti gasi prin arhiva. Inchei spunandu-ti ca daca tie libertatea de exprimare si dreptul la libera opinie ti se par in neregula, si trebuie facut ceva, actioneza mai departe in privinta aceasta. Dar noua ne place sa spunem ce gandim, argumentat, asa ca o sa raspundem. Care noi? Noi Dacii, na:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ar mai fi un lucru: dl. dr N. Savescu, sustine de ani de zile, ceea ce au descoperit recent cercetatorii mentionati. Iar N. Densusianu a spus-o pe la 1900.

    RăspundețiȘtergere
  10. radule...masoneria e cu noi, masoneria nu ne lasa singuri??

    RăspundețiȘtergere
  11. @Arim Da,numai ca Densusianu probabil fuma opium cand a scris romanul acela fantasy

    RăspundețiȘtergere
  12. Beren, tu sigur esti un aurolac retard

    RăspundețiȘtergere