19 aug. 2009

Dacii sau getii sau gotii sau geatii

Gotii

Magii din catedrala Sant'Appolinaire Nuovo din Ravenna

CAROLUS LUNDIUS, presedintele Academiei de Stiinte din Suedia secolului XVII, publica, sub tutela lui CAROL AL XI-LEA, REGE AL SUEONILOR, GOTILOR SI VANDALILOR, MARE PRINCIPE AL FINLANDIEI, DUCE AL SCANDINAVIEI, ESTONIEI, LIVONIEI, CARELIEI, Bremenului, Verdenului, Stetinului, Pomeraniei, Cassubiei si Vandaliei, principe al Rugiei, Ingriei, stăpân al Vismariei si deopotrivă al Comitatului Palatin Rhenania, duce peste muntii Bavariei, Jüllich si Clivie, lucrarea "Zamolxis, primus Getarum legislator" , in anul 1687. In aceasta el spune : "Tăblitele cerate împreună cu celelalte manuscrise, atunci când vorbesc despre originea legilor paternale (nationale), fac referire la SAMOLSE. Despre el nu se stie foarte exact dacă a fost sau nu om si când s-a născut. Totusi, cei mai multi autori afirmă, cu cea mai mare usurintă, că s-a născut într-un loc pe Pământul Tracic. Pe atunci' acolo locuiau Getii, "Qreikwn andreiotatoi kai dikaiotatoi " (Hdt., IV, XCIII, spre final), adică "cei mai curajosi si mai drepti dintre traci", cu cuvintele lui Herodot. Dintre virtutile lăudabile, pe bună dreptate, este adăugată cea de neînvinsi cu care Procopius (IV, Hist. Goth., 419) îi înfrumusetează pe Goti."

"Statuile si picturile lăsate de goţi in Italia, in special la Ravenna (capitala lui Teodoric cel Mare), îi înfăţişează pe aceştia imbrăcaţi precum geţii de pe columna lui Traian. Chiar si magii veniţi cu daruri la naşterea lui Iisus, sunt reprezentaţi astfel de către pictorul get/got" - Wikipedia. Deci daca gotii sunt getii, adica dacii de pe columna lui Traian sau "cei mai curajosi si mai drepti dintre traci", cum ramane cu istoria lui peste prajit care spune ca Dacia a fost atacata dupa retragerea aureliana de o populatie barbara cu origini obscure - gotii?
Aaaa... romanii au fost dati afara de daci;... aaa, dacii nu fusesera exterminati si romanizati... Aaaa, dacii in semn de apreciere a culturii cuceritoare si binefacatoare romane, au facut praf Roma vreo doua sute de ani mai tarziu, conducand, prin Teodoric cel Mare, un imperiu care se intindea cam atat pe la 523 e.n.




Getii sau Dacii


Conform informaţiilor rămase de la Strabon, dacii locuiau în zona muntoasă (şi indică râul Mureş) până în partea superioară a Dunării (denumită Danubius - de la izvoare şi până la Drobeta), iar geţii stăpâneau partea de şes şi cea inferioară a Dunării (denumită Istru) până la Marea Neagră. Tot el ne spune că "dacii au aceeaşi limbă cu geţii" şi că "elenii i-au socotit pe geţi de neam tracic".[3] Şi Dio Cassius după ce spune că regele get Burebista i-a zdrobit pe boii conduşi de regele Critasir, mai apoi afirmă că Critasir a fost învins de daci, ceea ce întăreşte faptul că numele de geţi şi daci sunt folosite pentru a denumi unul şi acelaşi popor[4]. În concluzie se poate afirma cu certitudine că "dacii sau geţii, sunt două denumiri pentru unul şi acelaşi popor".[5]

Totuşi prima relatare despre geţi aparţine lui Herodot, care povestind despre campania din 514 - 512 î.Ch., a lui Darius împotriva sciţilor din nordul Mării Negre, arată că acesta "înainte de-a ajunge la Istru, birui mai întâi pe geţi, care se cred nemuritori", iar despre faptul că au pierdut lupta spune: "măcar că ei sunt cei mai viteji şi cei mai drepţi dintre traci".[6]

Geatii

Aceasta denumire n-am gasit-o in romana, dar am gasit-o in engleza pentru a denumi populatia originala scandinava. Termen care seamana foarte mult cu getii, dar, spun ei, n-are nicio legutura cu acestia ori cu gotii - Both Old Icelandic and Old English literary sources clearly separate the Geats on one hand (Isl. Gautar, OEng Geatas) from the Goths/Gutar . Singura problema apare cand cauti acesti geats sau, pe romaneste, geati pe net. La rubrica king of the geats, pe wikipedia, apare urmatoarea expresie: Geatish kings (Rex Getarum/Gothorum). Vai, le-a scapat! Getarum/gothorum = getilor/gotilor. Ce urat! Care geti? Aaaaa, aia de pe Columna lui Traian, aia numiti si daci....
Avem si o imagine cu un rege "geat", Gizur, zgandarind niste... huni. Probabil geatii astia se luptau cu hunii acolo la ei prin Suedia.




De ce Suedia? Pentru ca aceeasi wikipedia ii da inainte cu:
From the Middle Ages until 1974, the king of Sweden, claimed the title king of the Geats as "king of Sweden and Geats/Goths" or "Rex Sweorum et Gothorum", as was also the king of Denmark. (Din Evul Mediu pana in 1974, regele Suediei, a purtat titlul de "regele geatilor/gotilor" sau "regele Suedezilor si Gotilor"). Numai ca "geats" nu apare nicaieri in titulatura oficiala a regelui Suediei - Swedish: med Guds Nåde Sveriges, Götes och Vendes Konung; Latin: Dei Gratia Suecorum, Gothorum et Vandalorum Rex. Iar la capitolul legende nordice avem asa: Beowulf and the Norse sagas name several Geatish kings, but only Hygelac finds confirmation in Liber Monstrorum where he is referred to as Rex Getarum and in a copy of Historiae Francorum where he is called Rege Gotorum. These sources concern a raid into Frisia, ca 516, which is also described in Beowulf. Some decades after the events related in this epic, Jordanes described the Geats as a nation which was "bold, and quick to engage in war". (Beowolf si legendele nordice numesc mai multi regi geati, dar numai Hygelac gaseste confirmare in Liber Monstrorum unde este numit Rege al Getilor si intr-o copie a Historiae Francorum unde este numit Rege al Gotilor. Aceste surse se refera la un raid in Frisia, in jurul anului 516, care este de asemenea descris in Beowolf. La cateva decenii de la evenimentele descrise in aceasta opera legendara, Iordanes a descris Geatii ca pe o natiune "curajoasa si care pornea repede la razboi").

Un comentariu:

  1. In antichitate numirile popoarelor puteau fi diferite sau asemanatoare pentru triburi care vorbeau limbi inca nedeplin diferentiate de protoindoeuropana si care au evoluat pe masura amestecului continuu de populatii. De aici si posibilele confuzii inca de pe atunci, care au mai ramas o perioada destul de lunga, transmise de-a-lungul generatiilor. Adevarul nu mai poate fi cu certitudine cunoscut.

    RăspundețiȘtergere