11 ian. 2014

Armele dacilor




Cu drag vă prezentăm rezultatele muncii noastre din ultima perioada. Am reuşit să reconstituim falxul, sica şi eluziva sabie de o mână dacică. De asemenea, am pus modele pe lame de care suntem mândri că au reapărut pe armele dacilor. Urmează arcurile scitice asimetrice. 
Echipa Danais. 
Ovidiu despre geţii din zona Tomisului şi armele lor. (În toamna anului 8 d.Hr., Octavian Augustus hotărăște exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe țărmul îndepărtat al Mării Negre. Forma de exil la care a fost supus era relativ mai ușoară („relegatio”) și nu cuprindea clauza aquae et ignis interdictio în sensul de „proscris în afara legii”)
"În loc de carti, suiera sagetile si armele” prin aer. „ Cea mai mare nenorocire este sa traiesti intre bessi si intre geti! Cea mai mare nenorocire este sa-ti aperi viata prin porti si prin intarituri de cetate si de-abia sa ai siguranta in puterile locale”(Tristele, IV, 1, v. 67-106). „ Cat tanar am fost, am fugit de luptele cele aspre ale ostirii si cu mainile mele n-am atins decat armele placerii. Iar acum la o varsta inaintata ( de peste 50 de ani, n.a. ), pieptul mi-l apar cu sabia, coastele cu scutul si parul meu albit il var sub coif. Cand paznicul ne anunta , din locul de observatie, prind numaidecat armele cu mana mea timida. Dusmanul crud ( getul, n.a.), purtand arcul si sagetile sale imbibate in venin, se arata sub ziduri cu calul sau gafaind. Si, precum lupul lacom rapeste si duce cu sine prin samanaturi si prin padure oaia ce nu s-a retras in tarla, tot asa dusmanul barbar taraste pe cel ce l-a gasit pe camp neaparat de ingradeala portilor. Fiind prins, el sau il urmeaza ( pe get , n.a.) si primeste latul legat de gat sau cade de sageata lui( a getului, n.a.) otravita.” „Coasta aceasta, macar ca-ntre Geti si-ntre greci e-mpartita, Insa de Getii rebeli pare sa tina mai mult. Vezi intr-un numar mai mare pe Geti si sarmati, ce, calare, Vin si se duc tot foind prin a orasului strazi. Nu e niciunul din ei sa nu poarte in spate o tolba, Arc si sageti ce la varf unse-s cu fiere de sarpi. Chip fioros, glasul crunt, icoana lui Marte intreaga; Barba si pletele lor n-au fost taiate nicicand. Mana deprinsa le e sa-nfiga in dusmani cutitul, Care la orice barbar sta langa sold in chimir.” 
 Caci mai salbatici ei sunt chiar decat lupii cei cruzi. Nici nu le pasa de legi, caci dreptatea se pleaca puterii; Palosul lor bataios biruie orisice drept.

Falx dacic 

Ofertă specială în cinstea intrării pe Facebook a magazinului nostru  şi a ediţiei secunde a Zilei Lupilor de la Capidava: Falx dacic la doar 300 de lei. Oferta este valabilă până la Ziua Lupilor, celebrată de Danais pe 25.01.2014 la Capidava. Detalii despre eveniment, in curand pe www.danais.ro.
Arma care defineşte dacii, falx dacica. Sabie de două mâini, recunoscută pentru efectul devastator asupra ţintelor atacurilor, era folosită de trupe specializate care creau breşe în rândurile duşmanilor pedeştri sau călare. Forţa de impact se concentrează în vârf, fiind o armă de secerare şi, din experienţa noastră în folosirea lor, era utilizată de oameni cu antrenament, fiind extrem de periculoasă atât pentru mânutior, dar şi pentru ţinta atacurilor.  Romanii din cauza armelor curbe ale dacilor şi-au modificat armurile, coifurile fiind întărite pentru a nu mai fi despicate de falxuri.  Piesele puse la vânzare aici sunt realizate  manual conform tehnicilor din vechime, reprezentând ca şi celelalte produse de pe site veritabile bucăţi de istorie experimentală reală, un fenomen foarte rar în ţara noastră.
Arma din imaginile de mai sus a fost făcută manual numai prin baterea fierului înroşit cu ciocanul. Nu este şlefuită, polizată etc. E doar prin batere. Mânerul este de lemn fiind folosite 2 nituri de fier pentru fixarea acestuia. Modelul de pe lamă este găsit pe pumnalele tip sica descoperite în aria grupului Padea - Panagjurki Kolonii. Noi l-am extrapolat şi l-am pus pe falx (prin gravare) pentru a vedea cum arată şi arată superb. Ne-am permis asta pentru că ştim tendinţa dacilor, dar şi a altor triburi tracice de a-şi ornamenta obiectele... Evident cine îşi permitea. Noi ne-am permis:) În plus era păcat ca astfel de simboluri să nu fie la vedere pe armele recreate ale dacilor.  Eu nu mai văzut arme reconstituite cu această ornamentaţie. Dimensiunile armei sunt medii din punctul meu de vedere pentru o sabie de 2 mâini. Respectă segmentarea de o treime din lungime mâner şi două treimi lamă şi forma unui falx. Cu precizarea că la capitolul falx intră şi cosoarele cum ar fi cele de pe metopele de la Adamclisi, 2 treimi mâner. Falxul are 80 de cm, o lăţime de aprox. 3.5 cm şi cântâreşte aprox. 1 kg. Tăişul este pe interior, din ceea ce am testat noi având o forţă mare de penetrare în zona vârfului.  Lama nu este ascuţită fiind o armă pentru reconstituiri istorice, lupte simulate. În imagini mai apar o sica, pumnalul, şi o sabie de o mână numită ori sica, ori gladius curb ori sabie curbă de o mână:)
Octavian Manu, Manager Danais, artizanul falxului.
Descriere:
Falx din fier cu mâner de lemn. Ediţie limitată 50 de exemplare.
Preţ standard: 900 lei. Beneficiază de un discount de 60% ca membru al Clubului Danais http://casanoastra-romania-dacia.blogspot.ro/2014/01/clubul-danais.html
(+100 lei) personalizare falx


Sica dacică 

Descriere:
Pumnalul dacilor, sica este o armă legendară, de care războinicii daci nu se despărţeau. Are, de asemenea, un puternic rol ritualic, având în vedere sacrificiile făcute de daci zeilor. Extrem de utilă prin forma sa în lupta de aproape poate eviscera şi secţiona cu uşurinţă, devenind un simbol al Dacilor Liberi de ieri şi de azi. Pumnalele sunt realizate manual din fier, ca în vechime, având un mâner de lemn. Nu are tăiş ascuţit, fiind o replică folosită în mod uzual în reconstuiri istorice. Modelul de pe lamă este găsit pe pumnalele tip sica descoperite în aria grupului Padea – Panagjurki Kolonii şi, din câte ştiu, ce am folosit noi nu a mai fost reprodus până în prezent. Arma de mai sus are aprox. 40 cm. lungime, latime 2.5 cm si 360 de grame.
Octavian Manu, Manager Danais, artizanul sicei.
Sica din fier cu mâner de lemn cu piele. Ediţie limitată, 40 de exemplare
Preţ: 400 lei. Beneficiază de un discount de 50% ca membru al Clubului Danais http://casanoastra-romania-dacia.blogspot.ro/2014/01/clubul-danais.html
(+100 lei) personalizare sica
tel.: 0724033693
e-mail: office@danais.ro
Sabia curbă de o mână

Descriere:
Sabia curbă de o mână, numită de unii gladius curbat, de alţii sica, pentru a simplifica încadrările armelor, tot ce e armă de o mână fiind numită astfel, este o armă de temut. Forma ca a falxului menţine puterea de penetrare, dar câştigă în mobilitate, fiind o armă de o frumuseţe rară. Lama are aprox. 50 de cm., este realiaztă manual la forjă şi nicovală, ca acum 2000 de ani, din fier, având mâner de lemn şi piele. Nu are tăiş ascuţit, fiind o replică folosită în mod uzual în reconstituiri istorice. Arma din imagine are 60 de cm lungime, latime putin peste 3 cm şi 630 de grame.
Ediţie limiată la 50 de exemplare. Beneficiază de un discount de 60% ca membru al Clubului Danais http://casanoastra-romania-dacia.blogspot.ro/2014/01/clubul-danais.html
   Preţ: 750 lei
(+100 lei) personalizare sica
sau pe mail office@danais.ro
tel.: 0724/033.693
Magazinul Dacilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu