12 oct. 2009

VOM MURI ŞI VOM FI LIBERI ?

Iulian Capsali a iniţiat o intervenţie pe lîngă PF Patriarh Daniel pentru salvarea vieţii lui Teodor Mărieş, lider al organizaţiei “21 Decembrie 1989”, care se află de peste două luni în greva foamei. Semnez şi eu scrisoarea deschisă de mai jos şi vă îndemn şi pe dvs. să o faceţi. Nu putem asista indiferenţi la moartea unui om.

Prea Fericirii Sale
Prea Fericitul Părinte Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române




Prea Fericirea Voastră,

Cu fiiască supunere vă aducem la cunoştinţă un caz de o gravitate şi de o urgenţă extreme. Un fiu al Bisericii dreptmăritoare se află în cea de-a 70-a zi de grevă a foamei. El este ţinut în viaţă de transfuziile zilnice făcute în Spitalul Universitar din Bucureşti. Teodor Mărieş, lider al organizaţiei “21 Decembrie 1989”, care cere de aproape 20 de ani adevărul despre tinerii morţi – unii dintre ei chiar lîngă el – în Revoluţia Română Anticomunistă, a ajuns la acest gest extrem din exasperare.
Tergiversarea, lipsa dorinţei de a afla adevărul, defetismul în care s-au baricadat instituţiile statului l-au făcut pe acest om – care nu doreşte nimic material pentru el – să atragă atenţia că adevărul nu poate fi ascuns la nesfîrşit. Tinerilor care au strigat: „Vom muri si vom fi liberi!”, care prin martiriul lor ne-au lăsat libertatea de expresie – iar Biserica Ortodoxă Română, precum şi celelalte culte, au fost ele însele eliberate de presiunea unui regim dictatorial-ateu – merită să le fie cinstită mucenicia, iar călăii lor să fie scoşi la lumină, pentru ca societatea românească să se însănătoşească şi să-şi recapete încrederea în sine şi în Statul Român.„Fericiţi cei ce flămînzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura” (Matei 5, 6).
Dreptatea, pe care o cere în numele nostru Teodor Mărieş, nu o vrem din dorinţa de răzbunare, ci din dorinţa de a sluji Binele, după cum ne-au învăţat Sfinţii Părinţi. Însă Binele este indisolubil legat de Adevăr, iar Adevărul şi Viaţa Îl reprezintă pe Însuşi Hristos, Domnul şi Dumnezeul nostru.


Vă rugăm, Prea Fericite Părinte Patriarh, să vă aplecaţi asupra jertfei lui Teodor Mărieş, să-l întăriţi şi să-l mîngîiaţi, ca să nu piară un fiu al Bisericii din interesul impur al unor oameni care vor să ţină captiv adevărul după atîţia ani.
Cu autoritatea pe care v-o conferă demnitatea de Patriarh, cu bunăvoinţa de Părinte şi cu dragostea faţă de fiii Bisericii, sperăm să mediaţi în această cauză nobilă de aflare a adevărului despre moartea a peste 1200 de oameni, în majoritatea lor tineri, iar instituţiile abilitate ale Statului Român să facă – acum, cînd ne apropiem de data aniversară a eliberării acestei ţări de sub tirania atee – tot ce pot ca să curme suferinţa fratelui Teodor Mărieş şi să scoată la lumină adevărul atât de îndelung aşteptat.

Iulian Capsali
Răzvan Codrescu
Claudiu Târziu

Vlad Roşu, avocat
Mirel Tulei, Phoenix, Arizona U.S.
Violeta Pavelescu
Ionel Rusei
Gheorghiţă Ciocioi,
Lucian D. Popescu,
George Ardeleanu,
Octavian Manu.
Lista de semnături rămîne deschisă.

2 comentarii:

  1. mai stie cineva ce s-a intimplat cu el?

    RăspundețiȘtergere
  2. a ieşit din greva foamei, după ce ăia au acceptat să desecretitzeze o parte din dosare. Oricum, oficial nu cred că se va recunoaşte vreodată că a fost lovitură de stat în '89

    RăspundețiȘtergere