12 oct. 2009

Scitii sau getii sau gotii sau dacii - fragment tradus


O cercetare a istoriei Scotiei: precedand domnia lui Malcom al III-lea

de John Pinkerton

(...) Partea a II-a
Intinsele asezari ale scitilor sau gotilor pe toata suprafata Germaniei si in Scandinavia.

Capitolul 1

Germanii nici de origine sarmata, nici de origine celtica.

Am ajuns acum la ultima si cea mai importanta parte a acestei dizertatii; si un subiect de care intreaga istorie moderna a Europei depinde. Constient de importanta sa, o sa-l examinez cu multa grija si extrema acuratete, datorita telului pe care il am.

I-am urmarit pe sciti sau goti cu asezarile lor estice din Asia si cele din sudul Europei. Sa le urmarim acum progresul vestic, traseul stramosilor nostri. Daca esti englez, scotian, irlandez; daca esti francez, spaniol, italian, german, olandez, elvetian, suedez sau danez , cititorul sa urmareasca cu veneratie, in timp ce calca pe urmele sacre ale strabunilor sai. Aici orice european este interesat in mod personal, cu exceptia sarmatilor din Rusia si Polonia, celto-galezilor din Anglia, celto-irlandezilor din Irlanda si din muntii Scotiei; si cu exceptia finicilor din Ungaria, Finlanda si a laponilor.

Cititorul isi va reaminti ca getii, care ocupau toata partea vestica a Euxinului (Marea Neagra, n.n.), sunt acelasi popor cu stramosii sciti sau goti. La nord-vest bastarnii, o natiune germana, cum au aratat Pliniu si Tacitus, se invecinau cu getii. La sud-vest, acea parte a getilor numiti daci, aveau granita cu Germania. Pliniu, IV. 12. spune, Getae, Daci Romanis dicti, "getilor, romanii le spun daci." Strabon, lib. VIII. Tok Aaxoif o/tofxtTloue; "getii si dacii au una si aceeasi limba."
Steph. de Urbibus spune, de asemenea, ca dacii sunt unii si aceaiasi cu getii; si asupra acestui fapt toti scritorii antici si moderni cad de acord. Asadar germanii se invecinau, la est, cu getii sau stramosii goti. Pliniu, VIII. 15. Germania Scythian contermina, Germania este vecina cu Scitia (...)

Trageti singuri concluziile. Ca elemente ajutatoare va recomand: Autori si cronicari despre identitatea dintre geti si goti si Dacii sau getii sau gotii sau geatii.

Un comentariu: