17 sept. 2009

Tomiris, regina dacilor


"CONTESA: E gata planul... Dacă izbuteşte,
Mi se va duce faima ca, la moartea Lui Cyrus, lui Thomyris Sciţiana." - Henric al VI-lea, Shakespeare.
Tomiris este, insa, regina masagetilor, neam cu getii, cum sunt si tiragetii. Nu de alta, dar "masagetii" se traduce prin getii mari, iar tiragetii sunt getii de la Tyr sau Nistru. Deci sunt toti geti, adica daci. Istoria oficiala spune ca masagetii sunt un neam iranian, pentru ca masagetii sunt sciti, adica iranieni. Nu pot decat sa ajung la urmatoarea concluzie: scitii, stramosii iranienilor si nu numai, sunt geti, adica daci. Asadar, putem vorbi de Tomiris, regina dacilor, personaj celebru in cultura europeana, imagine a Fecioarei, a victoriei binelui asupra raului in arta medievala, imortalizata de Shakespeare ca model pentru Ioana D'Arc.
Cine a fost Cyrus, pe care l-a invins si l-a decapitat asa cum a ramas in memoria culturala occidentala, puteti vedea aici sau aici. De remarcat ca Wikipdia romaneasca spune ca "
Cyrus a murit ,rănit într-o luptă,în prima linie a soldaţilor.A avut o moarte de erou. A fost pus într-un mormânt, dar a dispărut.", uitand de lupta cu masagetii sau dahii, de langa raul Syr Darya.
P.S. Numele Tomisului, actuala Constanta, vine de la fondatoarea sa - Tomiris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu