28 sept. 2009

Amazoanele



...Majoritatea speculatiilor au inceput insa sa fie imprastiate in urma cu numai cativa ani, cand sapaturile arheologice au sugerat ca amazoanele nu au fost personaje mitologice. Sapaturile efectuate in muntii Altai, de pe teritoriul Mongoliei, au dezvaluit unele dovezi destul de solide conform carora chiar au existat triburi de femei. In 1993, Natalia Polosmaka a pornit spre Platoul Ukok, localizat la granita dintre China, Rusia, Kazakhstan si Mongolia. Polosmak si echipa sa de arheologi au dezgropat un “kurgan”, o structura funerara a poporului antic Pazyryk, in care au fost descoperite ramasitele unei femei. Aceasta era inalta de aproximativ 1.75 metri, mumificata controlat si prezenta tatuaje elaborate pe pielea extrem de bine prezervata. Trupul ei era inconjurat de numeroase obiecte, inclusiv un coif de lupta cu pene, iar cosciugul sau era confectionat dintr-un trunchi intreg de conifer. Descoperirea a fost datata in jurul secolului V i.Hr., in perioada lui Herodot, iar mumia a fost botezata Fecioara siberiana de gheata.

Ce cautau aceste amazoane in Siberia ne spune Iordanes in Getica:

"...Pe acest Tanausis, rege al goţilor, după moarte, popoarele lui I-au adorat între divinităţile lor.
49. După moartea acestuia, pe când armata şi urmaşii lui se găseau într-o expediţie în alte părţi, un neam vecin a încercat să le prădeze femeile. Învăţate de bărbaţii lor, ele au rezistat cu înverşunare şi cei veniţi asupra lor au fost alungaţi în chip ruşinos. În urma acestei victorii au căpătat şi mai mare îndrăzneală. Îndemnându-se unele pe altele, şi-au ales două conducătoare, pe Lampeto şi pe Marpesia, cele mai viteze dintre ele, şi au pus mâna pe arme.
50. Conducătoarele împărţindu-şi prin tragere la sorţi grijile ca să apere şi avuţiile proprii şi să devasteze şi pe ale altora, Lampeto a rămas să apere hotarele patriei, iar Marpesia a dus în Asia noul gen de armată, alcătuită din femei, învingînd în război diferite neamuri, iar cu altele încheind pace, au ajuns în Caucaz, unde au rămas un anumit timp şi au dat locului numele de Stânca Marpesia, de unde şi Vergiliu spune: Ca un aspru granit se înalţă stânca Marpesia. În acel loc după aceea Alexandru cel Mare a ridicat nişte porţi numindu-le Strîmtoarea Caspică, pe care acum o păzeşte neamul Iazilor, ca fortificaţie romană.

51. Acolo şi-au aşezat tabăra un timp amazoanele, pînă ce şi-au întărit armata. Ieşind de acolo şi trecînd fluviul Ales, care curge pe lângă cetatea Gargara, au supus cu acelaşi succes Armenia, Syria şi Calicia, Galatin, Pisidia şi toate ţinuturile Asiei. Apoi s-au întors către lonia şi Eolia, le-au învins, şi le-au transformat în provincii ale lor. Stăpânind acolo mai mult timp, au ridicat şi cetăţi şi cazărmi, cărora le-au pus numele lor. Din dorinţa de a trage cu arcul şi de a vîna, îndeletniciri pe care le preţuiau cel mai mult, cu cheltuieli mari au clădit şi au înfrumuseţat în chip cu totul deosebit templul Dianei din Efes."

Pentru cei care inca nu stiu cine sunt acesti "goti" ale caror femei au fost amazoanele, o sa mai dau un citat din Iordanes: "A doua lor asezare a fost in Dacia, de asemenea numita Danemarca, unde au avut multi regi bine versati in invataturi admirabile: Zeutas, Dicineus, Zalmoxis si multi altii. Astfel, Gotii au fost intotdeuna mai intelepti decat ceilalti barbari si erau egali cu grecii. Ei sustin ca zeul Marte s-a nascut printre ei si obisnuiau sa-l multumeasca cu libatiuni de sange uman. Tot ei se laudau ca Troienii erau tot din neamul lor, si ca Antenor, cand a fost fortat sa fuga de tradarea sa dupa caderea Troiei, a scapat cu doua mii de soldati si cinci sute de oameni, si dupa o perioada indelungta cauzata de numeroase ocoluri a ajuns in Germania pe mare, si mai tarziu a condus Dacia, care era numita Danemarca dupa un anume Danaus, un rege din neamul lor."
Cine mai spune ca gotii sunt geti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu