21 feb. 2012

Sorin Jurcă - Fundaţia Culturală Roşia Montană:

 
Îl aştept pe Borbely să bea primul din cianură!
 

Vă mai puteţi baza pe presa locală sau regională în acţiunile dumneavoastră?
Greu! Prima oară au "cumpărat" regionalele. Ziarul Unirea care se distribuie în judeţul Alba este cu ei. Apoi, zic eu, au cumpărat tăcerea multora din Bucureşti. Nu trebuie să scrii favorabil întotdeauna, doar să taci. Acum câteva zile au adus în "documentare" ziarişti din Arad şi Timişoara, apoi din Maramureş. Însă o doamnă, cred că din Arad, Felicia Gheorghe, nu s-a convins de "binefacerile" exploatării şi n-a marşat la "zugrăvirea" în culori frumoase a acesteia, a zis că e ceva în neregulă şi a şi scris în consecinţă! Vrea să vină la Roşia să facă o anchetă.
A pornit o campanie mai ceva ca la sucurile americane. Cât costă plânsul de la tv al celor din zonă care apar în clipurile publicitare?
Îi cunosc pe majoritatea dintre ei - şi îmi pare rău să o spun - sunt nişte victime ale acestei campanii furibunde de racolare... E jenant că-i pun să plângă, să se milogească în faţa semenilor lor, să ceară ajutor oricui. Păi am stat de vorbă cu doamna care a "jucat" în primul videoclip, celebra Sanda Lungu, şi care mi-a spus că ea a trebuit să facă lucrul ăsta că o duce greu - şi într-adevăr o ducea greu - şi că i-a ajuns cuţitul la os. Bineînţeles că n-a făcut-o pentru nişte bomboane! Iar cu domnul Balog, cel cu pensiunea care nu poate să facă turism în Roşia, îmi spunea că i s-a dat un salariu în plus - că el lucrează ca maistru la companie de vreo zece ani - are şi pensiune, şi-a şi extins-o acuma. Chiar dacă "nu merge turismul", el s-o pregătit...! De oamenii ăştia îmi pare rău că sunt toţi prieteni şi cunoscuţi, dar nu trebuie să plângi atât de tare când îi vorba de un loc de muncă. Trebuie să ridicăm capul sus, să fim un pic mai verticali!
În primul rând situaţia de la Roşia Montana este creată artificial de către companie. Sunt 15 ani de când ăştia stau pe capul nostru şi adoptă o politică voită de sărăcire, adică ţi s-a luat orice posibilitate de a face altceva. Primăria spune "Nu patrimoniului UNESCO!", compania organizează mitinguri când avem sărbătoarea noastră anuală. Scot oamenii în stradă şi strigă: "Nu vrem turism, vrem minerit!". Poate turiştii care vin se sperie şi pleacă în treaba lor. Se mai strigă şi "Noi suntem români!" - adică cei care vin nu sunt români - şi alte bazaconii.
Mineritul s-a terminat în Roşia în 2006. Aici e un alt mare potenţial reprezentat de galeriile romane, unice în Europa. Incluse în patrimoniul UNESCO, ar fi cu adevărat mina de aur a zonei şi a României.
Şi UNESCO ce zice?
Ei aşteaptă să primească acel raport care există la Ministerul Culturii şi de care domnul Kelemen Hunor - nu ştiu, din nepricepere sau din rea-voinţă - nu-l trimite la UNESCO! Nu ar fi inclusă zona de azi pe mâine în acel patrimoniu, dar ar fi inclusă pe lista de evaluare, iar Gold Corporation n-ar mai putea face nici o mişcare: să foreze, să mai meargă pe acele galerii...
Cine sunt la această oră angajaţii companiei?
Ei vor să-şi câştige şi simpatia zonei, nu numai a comunei – că aici le-au cumpărat unora casele, îi mai şi lasă pe unii, deocamdată, să stea în ele, unora le plătesc penalităţi că nu le-au făcut casele promise. Sunt câţiva din Roşia, puţini însă, care lucrează la munca de jos, la curăţenie, la frunze... În birouri sunt alţii, din exterior. Cică oamenii de aici n-au pregătirea necesară. Stau şi mă întreb, dacă vor începe lucrările, oare câţi de-aici vor mai prinde un loc de muncă!? Vor spune că nu sunt specializaţi...
Cum stăm cu cianurile?
Din păcate, compania ne serveşte cianură în fiecare zi! Apare prin presă faptul că cianura o folosim în fiecare zi, că e foarte bună, că e mai multă în ţigări şi în cafea... Hai să fim serioşi! Ceea ce s-ar folosi la Roşia Montană, ştiind că vor să facă cea mai mare exploatare de aur din Europa... Normal că şi cantităţile de cianură vor fi pe măsură! A folosi 240.000 de tone de cianură timp de 17 ani nu e tocmai jucărie. Nu te poţi juca cu aşa ceva! Cianura va fi deversată în imensul baraj de 600 de hectare - vreo 60 de avioane puse cap la cap - şi înălţimea de 185 de metri. Că nu sunt periculoase ne-o spune un angajat al companiei care ştie atâta chimie cât ştiu şi eu. Măcar ştiu clar că este otravă! Dar mai ştiu că folosită în cantităţile astea – un gram de cianură omoară zece oameni – normal că nimeni nu va mai bea apă de-acolo! Cine va avea curajul? Chiar ministrul Mediului spunea că va bea de-acolo! Îl aştept să bea primul şi după aia angajaţii companiei să stea la rând să bea unul câte unul... Numa' să bea încet, că poate-i rece, să nu facă pneumonie!
Cred că ministrul ăsta Borbely trebuie numit nu al Mediului, ci al Cianurii, din moment ce face atâta publicitate cianurii, poate omul ăsta ştie ce vorbeşte! Nu apără mediul, ci îşi face mendrele! Ei spun că o să aducă un distrugător de cianuri, dar din câte avem informaţii, nu s-a folosit nicăieri. Poate îi vor da drumul la câte-un control, însă dacă faci calculul la câtă energie consumă, exploatarea nu va mai fi rentabilă. Aşa că se vor deversa în baraj, iar vara la 26 de grade, se evaporă în atmosferă. Nici nu pot să-mi imaginez ce dezastru va fi aici! Nu mai vorbesc de eventuale accidente la transport, pe drumuri înguste, iarna e grea, stă vreo cinci luni şi se lasă de prin noiembrie. Ei sunt atât de specialişti încât n-au făcut în viaţa lor vreo exploatare minieră. Au venit să experimenteze aici, la proşti. Însă e posibil ca, după ce vor obţine - Doamne-fereşte! - avizele, să vândă mai departe proiectul şi să-l deruleze altcineva.
Eu mă cutremur când mă gândesc cum stau cu matematica marii analişti ai acestui proiect! Este Blănculescu ăla care pe mine mă sperie, care spune că România cu 19,1 la sută din proiectul ăsta câştigă peste 5 miliarde de dolari. Hai să calculăm că-i matematică de clasa întâi; el spune că zăcământul este estimat la 10 miliarde. România, fără să pună nimic, ar câştiga 5,6 miliarde. Compania, chipurile câştigă mai puţin, deşi are 81 la sută. De ce oare ăştia cu 19 la sută câştigă mai mult decât ăia cu 81? Asta nu pot înţelege! Cineva minte, şi minte cu neruşinare!
Cât ar fi toată investiţia acolo?
Ei spun că trebuia să fie un miliard, dar au cheltuit deja vreo 400 de milioane, aşa că se va suplimenta...
N-ar fi mai simplu, la cât s-a dus pe apa sâmbetei, să mai luăm vreo două miliarde împrumut şi să ne "minerim" singuri?
Cel mai bine ar fi să lăsăm aurul acolo unde este! Dacă nu se poate şi nu se poate, nu mai dăm miliarde pe contracte fantomă cu deszăpezirea şi avem posibilitatea oricând să ni-l scoatem singuri. Auzi, s-a mai pus şi întrebarea cu cât vom cumpăra aurul de la Gold Corporation!? Eu cred că patrimoniul Roşiei Montana este în timp, mult mai valoros decât rezerva de aur. Galeriile în trapez, săpate din daltă şi ciocan pe 7 kilometri, nu le mai vezi nicăieri. Dacă s-ar face micul pas spre UNESCO, lumea într-adevăr va veni aici. Nu s-ar îmbogăţi nici Roşia, nici România, începând de mâine... Dar va fi o dezvoltare durabilă!
Banca Naţională am înţeles că ar avea vreo 120 de tone de aur. Aici mai sunt estimate în subsol cam 330 de tone. E tezaurul României, care poate rămâne la locul lui, în siguranţă, un CEC, o garanţie pentru urmaşii noştri.
A venit o ziaristă şi mi-a spus că i-a întrebat pe cei de la companie cu cât vor vinde aurul către statul român. I s-a spus că aurul - ca şi când era deja al lor, gata extras - are destinaţii precise în alte ţări. Păi cum e posibil aşa ceva? Ei la început au venit cu frumosul, n-au intrat cu "bocancii" în patrimoniu cum fac acum. Au început cu cadouri, cu plase pentru copii cu căciuli, tricouri şi steguleţe, dar au spus aşa: "Noi vom extrage aurul, statul român va avea drept de preempţiune la cumpărare, la preţul pe care-l vrem noi". Important e totuşi că sunt oameni aici care nu vor să înceapă exploatarea şi că soarta Roşiei trebuie văzută într-un sens exact opus mineritului. Tot ei spun că la Roşia nu se poate face turism, dar chiar şi în condiţiile în care fac totul pentru a îndepărta turiştii, tot au venit 14.000, numai la muzeul pe care ei l-au deschis. Vă daţi seama câţi au fost în mod real, pentru că mulţi i-au ocolit ştiindu-i cine sunt.
Ce urmează?
Avem acţiuni în instanţă contra autorităţilor locale şi centrale. Sunt lucruri foarte grave care se întâmplă şi nu e vorba despre cel care cere, ci despre cel care dă. Masivul Câlnic a fost descărcat de sarcina arheologică deşi era monument istoric, care prin toate legile din lume nu poate fi distrus. Ei spun că nu distrug decât 80 la sută, mai lasă acolo ceva că aşa vor ei, că îl cumpără şi au dreptul să facă orice. Ministerul Culturii a descărcat pe "bandă" tot ce a cerut compania.
Oricum, şi licenţa le-a expirat! Avem şi proces pe tema asta şi mai solicităm şi desecretizarea contractului. Ni se trâmbiţează în faţă cât e de benefic pentru statul român acest proiect. Dar dacă e de interes naţional şi câştigăm atât de mult, desecretizaţi-l şi arătaţi-le tuturor românilor cât va fi câştigul real al României, că nu va fi nici un câştig! Statul român n-are nimic din această afacere. Anul trecut trebuia mărit capitalul social, trebuiau plătite 24 de milioane de dolari, pentru a rămâne în vigoare cele 19 procente din asociere, însă nu s-a plătit nimic! Avem o companie falimentară asociată, Mininvest Deva, o siglă folosită doar ca propagandă pentru a se demonstra că e şi statul acolo. Chiar Gold Corporation a declarat că a împrumutat statul cu suma asta şi vor recupera banii din ceea ce ar trebui să plătească peste câţiva ani, mai précis din al optulea an, atunci când - chipurile - se va trece pe profit.
Mă bucur însă că mişcarea de rezistenţă la acest proiect, ia amploare. Ni se alătură presă, oameni din ţară şi de peste hotare, ONG-uri, parlamentari europeni, până şi oameni din Canada, de unde este Gold Corporation. Şi să închei cu acest tip de publicitate agresivă, "scrisorile către România". Eu cred că de fapt românii nu mai pot fi duşi de nas, de fapt este un mesaj către guvernanţi, pentru ca aceştia să poată acţiona având, chipurile, un accept al comunitaţii. Dar Roşia Montană nu este doar patrimoniul comunităţii locale, este patrimoniul întregii Românii şi chiar al Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu