26 dec. 2009

Aur dacic pradat de straini din nou

Cine vrea sa profite de aurul de la Rosia Montana
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Joi, 24 Decembrie 2009

Graba ministrului industriilor, Adrian Videanu, de a anunta interesul noului guvern pentru o afacere privata controversata de anvergura cum e cea de la Rosia Montana, sugereaza ca ar avea obligatii fata de patronii companiei care vrea sa transforme Muntii Apuseni intr-un El Dorado. Prin punerea in aplicare a acestui proiect miner, Gabriel Resources, inregistrata in Canada, vrea sa extraga peste 300 de tone de aur si peste 1500 de tone de argint, care la voaloarea actuala ar insemna in jur de 12 miliarde de dolari. Principala problema este ca statul roman detine doar 20 la suta din acest proiect, in vreme ce canadienii au 80 la suta din afacere. In acelasi timp prin exploatarea intensiva a zonei, preconizata de Gabriel Resources, ecosistemul va fi distrus, iar comunitatea Rosia Montana, veche de peste 2000 de ani va fi nimicita: monumentele din perioada romana, casele si bisericile din perioada habsburgica vor fi pur si simplu demolate.
Adrian Videanu, dar si alti lideri democrat-librali au o slabiciune speciala pentru acest proiect pagubos pentru stat, dar profitabil pentru Gabriel Resouces, intreprindere clientelara a partidului, care trebuie rasplatita pentru banii investiti in campaniile electorale din ultimii doi ani. Dupa o epoca lunga in care Ion Iliescu a chemat minerii sa scandeze ca nu ne vindem tara, astazi PDL vrea sa vanda pe nimic ce-a mai ramas nevandut dupa guvernarea Nastase. Pana si statele africane care-si concesioneaza minele de diamante cer o participare a statului de peste 60 la suta. Adrian Videanu ar vrea sa ne convinga ca poate scoate Romania din criza cu ajutorul exploatarii de la Rosia Montana, dar dupa cum arata cifrele, doar clientela sa ar putea depasi criza confortabil. In plus liderul PDL stie probabil ca proiectul Rosia Montana a fost blocat de fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, care a obtinut si un succes in justitie, dupa ce a refuzata sa acorde avizul de mediu intreprinderii. Academia Romana, care a facut un studiu extins asupra efectelor imiediate si pe termen lung argumenteaza in plus ca exploatarea aurului pe o perioada de 17-20 de ani nu este o solutie pentru dezvoltarea durabila si mai ales nu rezolva problemele sociale si economice ale zonei, care se vor agrava dupa finalizarea lucrarii. De fapt numarul locurilor de munca in perioada exploatarii nu va depasii 500 si nu este clar cati localnici vor beneficia de ele, si cati muncitori vor fi adusi din alte colturi ale tarii. Legea minelor obliga investitorul sa faca reabilitarea mediului, sa se ocupe de deseurile miniere, sa repare stricaciunile care apar in urma lucrarilor si in general sa monitorizeze vreme de 100 de ani zona. Specialistii in mediu se tem insa ca in contractul facut de statul roman cu societatea canadiana nu exista garantii ca la terminarea lucrarilor si inchiderea exploatarii firma investitoare va putea asigura costurile de refacere a mediului si ca reparatiile vor fi in cele din urma suportate din buzunarele contribuabilului roman prin bugetul de stat. Experientele tarilor dezvoltate, mai ales cele din SUA, arata ca de cele mai multe ori costurile de mediu ulterioare sunt acoperite in proportii foarte mici, uneori nu mai mari de 10 -15 la suta, de garantiile depuse de companiile care exploateaza resursele.
Inainte de a fraterniza cu expansiunea anarhica de la Rosia Montana, Adrian Videanu si guvernul Emil Boc ar trebui sa desecretizeze contractul semnat de statul roman cu firma canadiana, pentru a afla cine ce castiga din acest aranjament, facut de partid inca de acum zece ani. Licenta de exploatare a fost facuta cadou canadienilor de Radu Berceanu in 1999 pe vremea cand era ministrul Industriei. Liderii democrat-liberali stiu probabil ca beneficiile statului roman sunt minime in raport cu pierderile: este vorba de dividende 2 la suta asupra exploatarii, plus diverse impozite.
Investitorii de la Rosia Montana cheltuit imens cu publicitatea si lobby-ul, reusind sa-i convinga pe destui politicieni si ziaristi sa joace cartea lor. Lucrurile s-au complicat insa dupa ce Romania a intrat in UE, fiindca standardele de exploatare sunt acum net diferite. Cu toate acestea presiunile sunt foarte mari, iar lidera democrat-liberala, Sulfina Barbu a refuzat se pare portofoliul mediului de frica sa nu se compromita pe seama aranjamentelor facute de colegii ei de partid cu afaceristii dubiosi de la Rosia Montana.
www.romanialibera.ro



Roşia Montana ameninţată de noul guvern Emil Boc


20/12/2009
destinatar: Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia României

Roşia Montana ameninţată de noul guvern Emil Boc

Ministrul Adriean Videanu
manifestă intenţii criminale împotriva mediului

Ministrul interimar al economiei, dl. Adriean Videanu, desemnat să facă parte din noul guvern Emil Boc, în calitate de ministru al Economiei şi Comerţului, a declarat vineri, 18 decembrie 2009, că proiectul controversat al exploatării aurifere de la Roşia Montana fost inclus în programul de guvernare şi ar putea începe cât mai curând posibil cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources.
Acest proiect constă, printre altele, în:
- utilizarea cianurilor în cadrul acestei exploatări miniere cu risc major pentru mediu, oamenii şi animalele din zonă fiind ameninţaţi deopotrivă de poluarea solului, apei şi aerului,
- schimbarea brutală a peisajului şi conformaţiei reliefului din zona Roşia Montana, prin dispariţia unor munţi ce urmează a fi trecuţi prin malaxorul exploatării miniere,
- distrugerea sitului arheologic Alburnus Maior care conţine mine romane vechi de aproape 2000 de ani ce reprezintă un patrimoniu istoric unic în Europa,
- comunitatea locală ar fi silită să îşi părăsească căminele pentru a face loc exploatării miniere,
- biodiversitatea şi cele peste 100 de specii de plante şi animale protejate din zonă ar avea un viitor sumbru,
- sunt încălcate, printre altele, directivele europene precum Directiva 97/11/CE EIM privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Directiva nr. 80/68/CEE referitoare la protecţia apelor subterane şi Directivele privind Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM).
Faptul că noul guvern se grăbeşte să includă printre priorităţile sale măsuri care sacrifică oamenii şi mediul pentru a se da satisfacţie unor interese de afaceri arată limpede ostilitatea miniştrilor faţă de principiile unei viziuni verzi şi a unei economii durabile.
Partidul Verde susţine votarea în Parlamentul României a legii privind interzicerea cianurilor în minerit şi cere Comisiei pentru Industrii să deblocheze aducerea în plenul Camerei Deputaţilor spre discutare un astfel de proiect de lege.
Considerăm că iresponsabilitatea demonstrată plenar de mulţi politicieni români nu mai poate fi acceptată, ci sancţionată public cât se poate de ferm şi tratată fără nici un fel de menajamente.
Astfel că, de astăzi începând, Partidul Verde îi va considera pe politicienii care susţin exploatarea minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montana drept vinovaţi de crime împotriva mediului. Primul dintre ei este, conform propriei declaraţii, dl. Ministru al Economiei Adriean Videanu. Astfel de persoane precum dl. Videanu nu ar trebui validaţi de Parlament pentru funcţia de ministru.
Crimele împotriva mediului sunt investigate de Interpol începând cu 1992 şi sancţionate de legislaţia multor ţări precum Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie, SUA.
Constituţia României, care pentru politicieni precum ministrul economiei pare a fi literă moartă, stipulează următoarele:
“ARTICOLUL 35 - Dreptul la mediu sănătos
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurator sănătos şi echilibrat ecologic.
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.”
Solicităm Guvernului României să stopeze proiectul exploatării miniere pe bază de cianuri la Roşia Montana şi Parlamentului României să voteze legea de interzicere a utilizării cianurilor în minerit.
Îi invităm pe cetăţenii ţării noastre care respectă mediul, invităm organizaţiile neguvernmentale de mediu şi asociaţiile care se opun crimelor împotriva mediului să susţină această luare de poziţie, să promoveze şi semneze petiţia!

Contact:
Remus Cernea - Preşedinte Executiv al Partidului Verde
remuscernea.ro@gmail.com
www.remuscernea.ro
Silviu Dumitru - Secretar General al Partidului Verde
office@verzii.ro
www.verzii.ro

http://www.petitieonline.ro/petitie-p14215043.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu