5 dec. 2009

Heinrich Pantaleon - dacii sau gotii

Heinrich Pantaleon, (* 13 iulie 1522 - † 3 martie 1595) profesor de origine elveţiană, născut la Basel, şi-a început studiile în oraşul natal şi le-a continuat la diferite universităţi germane. A studiat limbile vechi, dar şi matematica, teologia, ştiinţele naturii, iar mai târziu şi medicina. Timp de 37 de ani a fost profesor la Basel, pentru a ajunge apoi la curtea împăratului Maximilian II, care i-a apreciat în chip deosebit meritele şi l-a numit comite palatin. Autor a numeroase cărţi din cele mai variate domenii (poezie, istorie, geografie, medicină), Pantaleon a fost, după cum arată şi preocupările, un spirit universal, ca, de altfel, mulţi dintre umaniştii vremii. "Cartea eroilor naţiunii germane" (Teutscher Nation Warhafften Helden [...], i. e. Prosopographia heroum atque illustrium virorum totius Germaniæ, Basel 1567-1578), a fost cea mai de seamă lucrare a sa.(wikipedia)

Deci un baiat destul de citit, un "spirit universal", va inselati! Era un BOU. De ce? pai e inca unu din lungul sir de agarizi care a facut confuzia intre geti si goti; in cazul lui mai grav, intre daci si goti. Pentru ca-n Prosopographia heroum atque illustrium virorum totius Germaniæ (Cartea eroilor natiunii germane) spune ca regii daci sunt goti. E de neacceptat o asemenea abatere de la stiinta riguroasa a istoriei care spune clar ca e imposibil asa ceva!!! Caut pe net si niste citate din infama opera acceptata inclusiv de Max ala care, culmea, a fost si împărat al Sfântului Imperiu Roman.
Cand le gasesc, le public, ca sa aveti posiblitatea sa va amuzti de prostia unor oameni...

Actualizare

Iata un citat malefic din opera pardalnica mentionata mai sus: "Legenda Dacus, numit şi Danus, al treilea tovarăş al lui Tuiscon era înzestrat cu mare seriozitate şi pricepere. Tuiscon l-a aşezat în calitate de duce să stăpânească ţara de dincoace şi de dincolo de Istru, de asemenea spre miază-noapte, până în Sarmaţia şi spre miază-zi, până la Dunăre. După aceasta a condus un mare popor, al dacilor, până către marea germană (Marea Baltică) şi până către popoarele de miază-noapte şi cele de pe insule. După părerea unora, afirmaţia anterioară însemnă că Dacus a constituit pe denmarci sau danezi. Ţara aceasta o stăpâneşte şi în ziua de azi regele Danemarcei, având un mare renume între ducii germani. Vechii locuitori ai acestei ţări (Danemarca) s-au numit cimbri sau cimerieni. S-a stabilit însă că ţara pe care au locuit-o mai întâi, numită de la Dacus, Dacia, formează în ziua de azi Marea Valahie, iar o parte din ea se numeşte Transilvania sau Siebenburgen, în limba germană."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu