22 sept. 2010

Peta, suspecta de terorism in viziunea FBI



FBI a indus in eroare Congresul si a continuat anchete pentru terorism nejustificate impotriva unor grupuri de stanga, dupa 11 septembrie 2001, arata un raport.

Potrivit datelor, Politia federala americana ar fi realizat aceste anchete in perioada 2001-2006, vizate fiind activitatile mai multor asociatii, printre care Greenpeace, Asociatia pacifista Thomas Merton Center si Asociatia de aparare a animalelor, Peta.

Raportul, comandat in urma cu patru ani de catre Congres, a fost redactat de inspectorul general al Departamentului american al Justitiei.

Documentul arata ca, in multe dintre cazuri, motivele de declansare a unei anchete erau insuficiente.

Spre exemplu, documentul arata cum, in 2002, un agent al FBI a fost trimis la o manifestatie impotriva razboiului, organizata la Pittsburg, Pennsylvania, fara ca el sa aiba "vreo dovada care sa lege aceasta misiune de o ancheta sau de vreo informatie potrivit careia un terorist ar putea fi prezent la aceasta manifestatie", sustine inspectorul general.

Tanarul agent, aflat intr-o perioada de testare, a fotografiat o demonstranta originara din Orientul Mijlociu care distribuia manifeste, apoi si-a bazat raportul pe cercetari realizate pe Internet.

FBI a explicat, intr-un comunicat, ca agentul sau fusese mobilizat in zona in cadrul unei anchete aflate in curs de desfasurare. Doua luni mai tarziu, directorul FBI, Robert Mueller, a declarat ca politistul "incerca sa identifice o persoana despre care credea ca se afla la aceasta manifestatie".

Insa, inspectorul general al Departamentului american al Justitiei sustine ca cele doua explicatii erau false, iar supravegherea acestei manifestatii era "consecinta unor informatii, potrivit carora ar fi fost prezente acolo si persoane care aveau legaturi cu terorismul international".

"Directorului FBI si Congresului le-au fost furnizate informatii eronate", a precizat Timothy Murphy, director adjunct al politiei federale, exprimand "regretele" FBI in acest dosar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu