10 oct. 2009

Soparlismul la putere in SUA: spionati-va unii pe altii

Apropo de soparle. "Rasfoiam" blogurile de dimineata, la un pahar de suc de portocale, si am dat peste articolul asta pe blogul saccsiv.wordpress.com.

VIDEO (si transcriptul) - Departement of Homeland Security si FBI prezinta: "CUM SA RECUNOSTI CELE OPT SEMNE DE TERORISM" ... adica, spionati-va unii pe altii



Un nou videoclip produs in asociatie cu Departamentul de Securiate Nationala si cu FBI si prezentat de fostul conducator al Denver Broncos, John Elway, ii indeamna pe oameni sa raporteze activitatile suspecte ce ar putea insemna terorism, comportamentele ce includ cumpararea de aur, posesia de arme, folosirea unui cronometru sau binoclu, donatiile pentru caritate si toate activitatile lumesti.

Videoclipul de 8 minute a fost produs de CELL (The Center for Empowered Living and Learning), ce are baza in Colorado, in colaborare cu Asociatia Sefilor de Politie pentru a promova sloganul CELL(CELL’s $7 million dollar exhibit) intitulat “Oricine, Oricand, Oriunde: Intelegerea Amenintarii Terorismului“, care este expus in prezent la Mizel Museum din Denver, Colorado.

Iata si transcriptul:

Cum sa recunosti cele 8 semne de terorism – The CELL

THE CELL

The Center for Empowered Living and Learning

Tu poti ajuta in lupta impotriva terorismului

www.thecell.org

In colaborare cu Oficiul Guvernamental de Securitate Nationala si cu Departamentul de Agricultura

Centrul de Analiza Informationala din Colorado

Si Biroul Federal de Investigatii

Prezinta:

Cum sa recunosti cele 8 semne de terorism

John Elway: In timp ce privesc sloganul CELL: “Oricine, Oricand, Oriunde“, intelegand amenintarea terorismului, imi amintesc de dimineata de 11 septembrie 2001. Imi amintesc de faptul ca am deschis televizorul si am exclamat: “Cum de se poate intampla asa ceva in Statele Unite ale Americii?“

Ei bine, este ceva cu care va trebui sa avem de-a face toata viata.

Evenimentul ingrozitor din 11 septembrie, cat si bombardamentul statului Oklahoma au demonstrat clar ca terorismul nu este o amenintare foarte reala doar in afara granitelor ci de asemeni si aici, acasa. Oricine poate deveni o victima a terorismului. Oriunde, oricand. Impreuna putem schimba aceasta. Fiecare dintre noi are responsabilitatea sa protejeze comunitatea din care face parte si putem sa facem acest lucru daca recunoastem semnele terorismului si daca adoptam masuri adecvate pentru a-l opri.

Kim Christiansen: Expertii considera ca sunt 8 semne pe care le putem observa:

* Supravegherea
* Obtinerea de informatii
* Testarea securitatii
* Finantarea
* Aprovizionarea
* Actoria
* Repetitia
* Desfasurarea activitatii

Cand observati orice fel de actiune suspecta, va rugam sa apelati la: CIAC (Colorado Information Analysis Center) 1-877-509-CIAC (2422)

Pentru amenintari inevitabile sunati la 911.

Supravegherea

Teroristii care planifica din timp, adesea supravegheaza o potentiala tinta pentru a-i determina punctele forte si slabiciunile. Acest lucru poate include obtinerea informatiilor in legatura cu cat de bine este protejata tinta, ce tip de masuri de siguranta foloseste, care este timpul de raspuns al politiei locale si al unitatilor de salvare.

Cum puteti distinge intre un turist care face fotografii pentru albumul sau si un terorist care supravegheaza o tinta? De cele mai multe ori este vorba de obiectivul pe care il fotografiaza. Se uita la peisaj sau la camerele de securitate? O activitate de supraveghere suspicioasa poate fi atunci cand respectivul inregistreaza sau monitorizeaza activitatea, deseneaza diagrame, ia notite, face planuri, arata interes in legatura cu punctele de acces securizate catre tinta respectiva. Oricare din aceasta metoda de supraveghere poate fi un semn ca ceva nu este in regula. Si ar trebui sa o raportati la CIAC.

Obtinerea de informatii

Un alt semn de terorism este obtinerea de informatii. In acest pas, teroristul incearca sa adune informatii de la oameni sau organizatii ce au legaturi cu tinta lor. Teroristii adesea intreaba despre operatiile si securizarea locurilor importante cum ar fi centralele electrice, scolile, stadioanele sau mall-urile. Incercarile de obtinere a informatiilor sunt facute prin posta, email, telefon sau in persoana. Unii dintre teroristi chiar se angajeaza si monitorizeaza activitatea zilnica pentru a aduna informatii detaliate in legatura cu tinta lor.

Sunati la CIAC daca observati vreo activitate de acest fel.

Testarea securitatii

Este un alt pas cheie in planificarea teroristului. Ati observat vreodata cand mergeati cu transportul in comun vreo geanta ce a fost uitata nesupravegheata? Acest lucru ar putea fi un exemplu de activitate terorista: acesta doreste sa determine care este timpul de reactie al oamenilor si al celor de la securitate. Teroristii adesea trec intentionat prin ariile de securitate pentru a le testa. Este vital ca atunci cand observati pe cineva implicat in astfel de activitati sa raportati imediat sunand la 911.

Finantarea

O activitate terorista este scumpa. Teroristii au nevoie nu doar sa extraga bani ci sa ii si transfere. Ei trebuie sa ii cheltuiasca in asa fel incat sa nu atraga atentia. Actiuni tipice de finantare pot fi oricare, pornind de la traficul de droguri si de oameni, pana la jafuri si vanzari de marfuri ilegale. De asemeni, isi pot obtine bani prin actiuni de caritate si afaceri legitime. Sunt multe moduri in care puteti observa aceste semne, cum ar fi tranzactii neobisnuit de mari ce sunt platite cu bani gheata sau carduri. Si de asemeni, daca sunteti atenti la donatii sau acte de caritate din partea cuiva de care nu ati auzit niciodata. Daca vedeti ceva de genul acesta ce ar putea fi suspect, sunati imediat la CIAC.

Aprovizionarea

Pentru a-si desfasura activitatea, teroristii au nevoie de o varietate de provizii, ce includ armele, transportul si un sistem de comunicare. Ati putea observa un vehicol ce arata suspect intr-o zona neobisnuita sau sa treceti pe langa cineva ce cumpara un numar destul de mare de telefoane, masinarii ciudate sau chiar arme.

Teroristii folosesc de asemeni legitimatii false pentru a evita suspiciunile si pentru a avea acces la locurile dorite.

Obtinerea de acte false, pasapoarte, uniforme trebuie de asemeni raportata imediat.

Persoanele suspecte sau actoria

Cand comportamenul cuiva pare suspect din cauza a ceea ce spune sau face, acesta ar trebui sa fie un semnal de alarma.Teroristii se vor da drept politisti, gardieni sau angajati ai anumitor companii pentru a aduna informatii. Daca vedeti ceva ce ar putea fi anormal, daca aveti vreun sentiment straniu ca ceva nu este in regula, apelati la CIAC.

Repetitia

Teroristii adesea vor repeta de mai multe ori un atac ce urmeaza a se desfasura pentru a se asigura ca totul va decurge conform planului. Aceasta va include asezarea tuturor membrilor operatiunii la locurile lor, monitorizarea radiourilor politiei si in final testarea timpului de reactie al politiei si pompierilor. Daca sunteti martori la orice activitate de genul acesta, unde pericolul este iminent, sunati la 911.

Desfasurarea activitatii

In timpul desfasurarii activitatii, teroristii isi aranjeaza lucrurile, se aseaza pe pozitii sau sunt in procesul de derulare al atacului. Daca sunteti martori la o astfel de activitate trebuie sa raportati imediat la 911.

Este important ca toata lumea sa realizeze faptul ca atunci cand se produce un atac terorist este afectata intreaga comunitate. Puteti sa ajutati in lupta impotriva terorismului daca veti recunoaste cele 8 semne si daca veti alerta autoritatile. Daca dumneavoastra sau vreun membru al familiei dumneavoastra observati orice fel de activitate ce este suspecta, nu ar trebui sa interveniti. Tot ce trebuie sa faceti este sa o raportati imediat sunand la 911 sau la CIAC.

Succesul realizarii sugurantei comunitatii noastre depinde de implicarea noastra a tuturor. Astazi este o zi frumoasa aici in Colorado si pot fi multe zile ca aceasta cu ajutorul oamenilor ca dumneavoastra.

Naratori:

John Elway

Kim Christiansen

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu