9 oct. 2009

Obama si pacea

Vineri, 09 Octombrie 2009
Juriul Comitetului Nobel i-a acordat preşedintelui american premiul "pentru eforturile extraordinare de a întări diplomaţia internaţională şi cooperarea între popoare".



Miercuri, 18 Februarie 2009
Presedintele american Barack Obama a autorizat o sporire a efectivelor din Afganistan cu 17.000 de oameni, a anuntat marti Casa Alba.

"Decizia a fost comunicata ieri (luni - n.r.) Pentagonului. Ordinele au fost semnate azi", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, care l-a insotit pe Obama la Denver, informeaza Reuters, preluata de NewsIn.

Cei 17.000 de oameni includ soldati si personal de asistenta. Potrivit unui responsabil al Pentagonului citat de AFP, este vorba despre doua brigazi suplimentare, adica circa 12.000 de soldati, care vor fi trimisi in Afganistan pana la vara.

"Pentru a face fata nevoilor urgente in materie de securitate, am dat curs solicitarii secretatului (apararii Robert) Gates care cere desfasurarea unei brigazi expeditionare a puscasilor marini in primavara si a unei brigazi Stryker (de blindate) a armatei tereste si a fortelor de sustinere necesare in aceasta vara", explica Obama intr-un comunicat.

"Aceasta crestere este necesara pentru a stabiliza o situatie care se deterioreaza in Afganistan, care nu s-a bucurat de atentia strategica, directia si resursele pe care le presupunea", a declarat seful Casei Albe intr-un comunicat.

Aceste forte fac parte dintr-o consolidare anticipata a trupelor din Afganistan care ar putea conduce in umatoarele luni la o prezenta militara americana in Afganistan de pana la 60.000 de soldati fata de 38.000 in prezent.

Anuntul cu privire la suplimentarea trupelor din Afganistan este prima desfasurare majora de trupe peste Ocean de cand Obama a devenit presedinte. Decizia intervine in conditiile in care Casa Alba are in lucru o ampla revizuire a politicii americane in Afganistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu