Una dintre cele mai vechi scrieri din lume e accesibilă publicului clujean. Plăcuţele de la Tărtăria pot fi văzute la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei până în 10 mai.
O expoziţie cu cele mai importante piese descoperite în zona Orăştiei, la Tărtăria şi Turdaş, a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. La manifestare au participat şi savanţi străini, prezenţi cu ocazia unui simpozion dedicat scrierii dunărene.Profesorul de arheologie Gheorghe Lazarovici ne-a declarat că este vorba de cea mai veche scriere cunoscută, deşi limbajul ei nu a fost încă descifrat. „Ne aflăm în faza completării bazei de date”, a precizat acesta. Există în acest moment peste 850 de astfel de piese, la Cluj şi Sibiu. „Ar urma decriptarea lor, dar probabil că generaţia noastră nu va mai reuşi acest lucru”.
Plăcuţele, încă o enigmă
Primele piese au fost descoperite în urmă cu un secol, iar în anii 60 şi recent, cercetările au fost extinse, mai mulţi oameni de ştiinţă fiind preocupaţi de acest subiect. Piesele au fost datate în mileniul VI înainte de Cristos, undeva prin anul 5200, considerat un început de epocă neolitică.
În scrierea cunoscută şi sub numele de scriere dunăreană, semnele erau utilizate pentru a exprima idei sau înţelesuri, denumită şi scriere logografică.
Chiar dacă unele semne ar putea fi asemănătoare cu altele, din scrierile ulterioare, tăbliţele de la Tărtăria rămân încă o enigmă. Totuşi se poate spune că ar fi o limbă preindoeuropeană, care precede scrieri greceşti, sumeriene, cuneiforme, cred cercetătorii.
Lazarovici ne-a mai declarat că la simpozionul dedicat acestui subiect, desfăşurat la Cluj, au participat peste 50 de cercetători din SUA, Italia, Norvegia. Cu această ocazie, a fost lansat un catalog cu cele mai multe piese descoperite, prezentate în condiţii grafice de lux.
- Autor: Mihai Bacalu
- Data: 21 apr 2009
- text preluat de pe www.adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu