1 aug. 2009

CINE SUNTEM - Despre faptele ducilor normanzi de William, Ordericus Vitalis, Robert, Elisabeth M. C. Van Houts

O sa va traduc partea care ne intereseaza din aceasta carte. Fragmente din lucrarea Despre faptele ducilor normanzi, tiparita sub egida: Texte medievale Oxford, puteti gasi aici in latina si engleza.
"[...] Europa este intretaiata de multe rauri si divizata in diferite provincii, ale caror granite sunt formate din ape. Cea mai mare provincie, mai populata si bogata este Germania. In acea provincie, in varful Muntelui Athos se afla izvoarele Raului Istru, care unit cu alte saizeci de rauri curge mare si inspumat spre sud si apoi est, formand frontiera dintre Germania si Scitia, ajungand in marea Scitiei; acolo raul se numeste Dunarea. Imensa tara dintre Dunare si mare este locuita de o populatie feroce si barbara, despre care se spune ca a venit dintr-o insula inconjurata de ocean, numita Scanza; ca orice barbari ei tasnesc in toate partile, se zice, ca un roi de albine dintr-un stup sau ca o sabie din teaca. Acolo se afla imensa intindere a Alaniei, si foarte abundenta regiune a Danemarcei, ca si suprafata fara de sfarsit a Getiei.. Danemarca se afla intre cele doua, protejata ca si cum ar fi un oras, de Alpii inalti care o inconjoara ca o coroana.
Acest cerc spatios este locuit de o populatie violenta si razboinica, inspirata de Marte: Getii sau Gotii, Sarmatii, Hamoxibii, Trogoditii, Alanii, si multi altii care locuiesc in si cultiva mlastinile Meotiei. (note de subsol - alanii sunt cel mai estic trib al scitilor, iar Lacul Meotic este numele antic al Marii Azov, situata in nordul Marii Negre.)
2(3). Sfanta scriptura certifica faptul ca Noe a avut trei fii. Cel mai tanar dintre ei, numit Iafet, a avut un fiu care in limba sa natala este numit Magog. Gotii, a caror denumire deriva din ultima silaba a numelui stramosului lor, s-au inmultit atat de mult incat s-au imprastiat in etape in parti diferite ale lumii si au cucerit o insula in mijlocul marii, numita Scanza. In anii ulteriori doua triburi gotice curajoase si razboinice, au aparut acolo. Unul dintre ele a parasit sanul taramului natal condus de regele Thanausis, a invadat Scitia superioara, si a cucerit-o. Dupa aceea regele Thanausis a purtat numeroase lupte impotriva lui Vesosis, regele Egiptului, care l-a provocat. Sotiile acestor Goti, care mai tarziu au fost numite Amazoane, nu au suportat lunga absenta a sotilor lor, au rupt legaturile maritale, s-au inarmat, si au numit ca lidere ale lor doua regine, mai curajoase dect celelalte, Lampeto si Marpessa, ai caror sani drepti au fost arsi ca sa poata sa-si foloseasca arcurile; ele au atacat toata Asia si au supus-o jugului guvernarii lor impovoratoare pentru mai mult de o suta de ani. Dar destul despre ele. Cel care vrea sa stie mai mult sa citeasca faptele Gotilor; sa ne intoarcem la evenimentele pe care incepuseram sa le naram.
3(4). Celalalt trib al Gotilor a parasit insula Scanza, care era ca un atelier de popoare, ca un pantece al mai multor natiuni, cu regele lor Berith. Cum au coborat de pe corabii, ei au numit locul Scanza dupa patria lor. Dupa aceea, inaintand din ce in ce mai mult in inima Germaniei, au ocupat mlastinile din Meotis si au trait in multe provincii de-a lungul si de-latul. A doua lor asezare a fost in Dacia, de asemenea numita Danemarca, unde au avut multi regi bine versati in invataturi admirabile: Zeutas, Dicineus, Zalmoxis si multi altii. Astfel, Gotii au fost intotdeuna mai intelepti decat ceilalti barbari si erau egali cu grecii. Ei sustin ca zeul Marte s-a nascut printre ei si obisnuiau sa-l multumeasca cu libatiuni de sange uman. Tot ei se laudau ca Troienii erau tot din neamul lor, si ca Antenor, cand a fost fortat sa fuga de tradarea sa dupa caderea Troiei, a scapat cu doua mii de soldati si cinci sute de oameni, si dupa o perioada indelungta cauzata de numeroase ocoluri a ajuns in Germania pe mare, si mai tarziu a condus Dacia, care era numita Danemarca dupa un anume Danaus, un rege din neamul lor.
Deci, Dacii isi spuneau Danai sau Danes. Ei, totusi, sunt numiti Nordici, pentru ca in limba lor Boreas este numit Nord. Fie din acest motiv sau din altul, despre Danezi se spune ca se trag din Goti [...]".
De aici mai incolo autorii povestesc cum danezii numiti si vikingi au plecat intr-un nou val de cuceriri. Pentru cei care nu stiu, o sa precizez ca gotii sunt stramosii germanilor, iar Anglia a fost cucerita in 1066 de normanzi. Cartea este scrisa in jurul anului 1100. Daca vreti sa stiti ce au mai cucerit gotii, exceptand Roma, dati o cautare Google. Nu e, totusi, interesanta istoria invatata in Anglia?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu