1 nov. 2012

Descoperire arheologică: fragment cu simboluri necunoscute







Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal (MNB) din Sibiu, care au realizat săpături arheologice preventive pe traseul viitoarei autostrăzi, tronsonul Sibiu-Orăştie, au anunţat miercuri, 31 octombrie, o nouă descoperire arheologică. Este vorba despre trei locuinţe care datează din jurul anului 6.000 î. Hr şi unde a fost găsit un fragment cu simboluri necunoscute, ceea ce se crede a fi o scriere veche ce nu a putut fi descifrată, după cum spun reprezentanţii muzeului.


Descoperile arheologice au scos la iveală un sit din primul val de neolitizare, spune directorul MNB, Sabin Luca. Sit-ul descoperit se datorează unor comunităţi care au venit de undeva din Macedonia sârbă şi Macedonia grecească, potrivit aceleiaşi surse.
Săpăturile au avut loc la nord de oraşul Miercurea Sibiului, pe Valea Gârbovei.
Au fost descoperite trei locuinţe din acea perioadă, alături de cuptoare şi mii de fragmente de ceramică, reprezentând obiecte folosite în viaţa de zi cu zi. Unul dintre fragmente a atras atenţia arheologilor. Este vorba despre o bucată de ceramică inscripţionată (foto). Simbolurile nu au putut fi interpretate.
"Eu sunt zguduit. Am organizat nu ştiu câte simpozione, am publicat volume internaţionale cu semne, simboluri, căutând să destructurez ideea după care în perioada asta existau sisteme de scriere. Eu tot timpul am zis că există sisteme de comunicare care nu înseamnă scriere, ci simboluri. În cazul acesta e ceva ordonat, cu simboluri variabile, dar nu este un ornament, e clar că este un sistem de punere a ceva într-o ordine", a declarat directorul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, Sabin Luca.
Fragmentul respectiv a fost descoperit într-o locuinţă care a atras atenţia prin picturile găsite.
"Se leagă foarte mult de pictura care apare în acest moment în Macedonia. Nu prea găseşti în Transilvania astfel de fragmente pictate pentru că este o pictură care se exfoliază foarte uşor, se duce foarte uşor, se păstrează foarte greu în solul din Transilvania, doar în zone în care avem cenuşă în complexe. Majoritatea acestei picturi a fost găsită în jurul unui cuptor şi se pare că cenuşa din jurul cuptorului a păstrat mai bine şi lotul este un lot destul de mare de ceramică pictată", a declarat Cosmin Suciu, lector universitar la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS).
Săpăturile au fost realizate la o adâncime de aproximativ cinci metri. Arheologii sibieni estimează că în afara zonei cercetate mai există până la patru locuinţe precum cele descoperite în urma lucrărilor la autostradă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu