22 oct. 2010

Sa fim francofoni


Ciocniri intre manifestanti si politisti au avut loc si miercuri, in cea de a saptea zi de proteste masive pe intreg teritoriul Frantei.

Sute de mii de oameni au iesit din nou pe strazi, nemultumiti de legea care prevede majorarea varstei de pensionare. Mai multe masini au fost incendiate si geamurile unor cladiri au fost sparte in suburbia pariziana Nanterre, in timp ce la Lyon o camioneta a ars in intregime, informeaza CNN.

Grevele pe termen lung declansate in ultimele zile au creat un adevarat haos in Franta. O treime dintre benzinarii au ramas fara combustibil, potrivit unor surse guvernamentale.

Transporturile aeriene si rutiere sunt serios perturbate, iar sindicatele au decis blocarea drumurilor de acces catre aeroportul parizian Charles de Gaulle.


Presedintele Nicolas Sakozy a cerut miercuri ministrilor responsabili si fortelor de ordine sa faca tot posibilul pentru a sparge blocada instituita asupra depozitelor si rafinariilor.

"Pentru milioane de cetateni transportul este o problema vitala. Este o libertate fundamentala", a declarat Sarkozy.

Proiectul de lege privind majorarea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani si reformarea sistemului de pensii urmeaza sa fie votat de senatori joi, dupa ce legiuitorii au stat marti pana la ora 3 noaptea pentru a dezbate peste 1.000 de amendamente.



Potrivit autoritatilor, circa 1,1 milioane de francezi au protestat in ultimele zile fata de acest proiect de lege, in timp ce sindicatele ridica numarul la 3,5 milioane.

Ministerul Educatiei a anuntat ca elevii din 379 de institutii de invatamant au iesit de la ore pentru a se alatura manifestantilor.

Legea a trecut deja de camera inferioara cu 233 de voturi pentru, din 329, decizia finala urmand sa fie luata insa de Senat.


IDEI

2 comentarii: