14 dec. 2010

Traian Basescu vrea romi nu tigani

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că nu va promulga legea privind revenirea la denumirea de "ţigan" în loc de "rom", într-un interviu publicat de Financial Times în ediţia electronică de luni. Cred că este o mare greşeală, nu voi promulga niciodată o astfel de lege. O voi trimite înapoi" , a declarat Băsescu pentru FT, adăugând că legea va fi "un gest de respingere".


Legea, iniţiată de parlamentarul Silviu Prigoană, membru al PDL, presupune interzicerea folosirii termenului de "rom" în instituţiile din România, înlocuindu-l cu cel de "ţigan".

Aceasta reflectă frustrarea românilor cu privire la confuzia care se poate face între numele minorităţii rome şi cel al ţării lor, deşi acesta provine din limba romani şi nu are nicio legătură cu România, comentează cotidianul britanic.

" Politicienii ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea unor oportunităţi educaţionale mai bune şi a unor modalităţi prin care să arate bogăţia moştenirii culturale a minorităţii rome ", a declarat Băsescu.

Această iniţiativă intervine, de asemenea, într-un moment sensibil pentru România, care speră să adere la zona Schengen anul viitor. Băsescu este îngrijorat că problema romilor ar putea fi folosită în mod nedrept ca pretext pentru amânarea aderării României la acest spaţiu.

5 comentarii:

  1. bineinteles, ca doar trebuia ca romanii sa fie perceputi mai departe ca tigani
    si apropos eu am un prieten f bun tigan, care spune ca ei tiganii se simt jigniti cind li se spune romi

    RăspundețiȘtergere
  2. Da..nedreptatit motiv sa nu ni se dea viza Schengen, nu-i asa? Pai de ce sa li se zica tigani?!!! Sa lise zica romi, ca seamana mai mult cuvantul cu roman, nu?! Si Basescu e cam neam cu ei, ca toata lumea stie!!!

    Sa nu se inteleaga ca am ceva cu toti tiganii! Ci numai cu cewi carora nu le place munca, fura si dau in cap. In rest, nici un deranj. Numai ca cei pe care i-am insirat prima data sunt mai multi8 decat cei din urma, asa ca....

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca e careva constient ca minoritatile nationale, inclusiv reprezentatii tiganilor, fac parte, alaturi de PDL, din asa zisa majoritate in parlament.
    Compromis politic. Daca tiganii voiau sa fie numiti porumbei de aur, sunt sigur ca le sprijinea demersul.
    Who cares about the country and doesn't care about himself? Name one.

    RăspundețiȘtergere
  4. Global, cum ramane cu colaborarea? Nu stiu daca ai primit mailurile de la mine. Imi aduc aminte ca esti din Buzau, ma intereseaza sa am un om acolo. Asta astept de la tine, da sau nu si daca da, un mail la care sa te gasesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Normal ca asa vrea Basescu , ca doar el cinta ,danseaza si hahaie bot in bot cu ei.

    RăspundețiȘtergere