2 mar. 2013

Dragobetele la Capidava – plin de căldură în ciuda vântului tăios

OLYMPUS DIGITAL CAMERA



S-a petrecut şi cel de-al şaselea eveniment Danais la Capidava. Temerarii au venit să celebreze Dragobetele şi, în ciuda unui vânt nu foarte prietenos, au simţit sărbătoarea din plin.
Ziua I. De la Cernavodă drumul devine pitoresc chiar şi-ntr-o zi cenuşie de aproape-primăvară în care soarele se străduia amarnic să-mpungă norii ploioşi izbândind, vremelnic, să lucească străveziu. Acolo unde începe să însoţească Dunărea, drumul şerpuieşte molatic printre lunca în care copacii îşi arată siluetele golaşe şi dealurile pufoase. Tabăra Danais este aşezată tot pe un astfel de deal cu faţa spre luncă. Pe lângă ea pasc în linişte oile şi caii satului. Peisajul bucolic este uşor tulburat de apariţia autocarului din care încep a se revărsa excursioniştii. Ceaunele îşi boloborosesc lichidele deasupra focului. Unul dintre ele se descoperă omenos şi paharele cu licoarea fierbinte, rubinie, prind a încălzi mânile şi zâmbetele. Vinul roşu, plin şi aromat a fost servit şi crud din pahare de cristal aşa cum se cuvine la o adunare câmpenească de clasă, mulţumită sponsorului Alira.
Târguşorul de amintiri şi împodobeli pentru trup şi suflet s-a întins pe câteva mese din cort iar Alin Panaite (Avatar Studio), artistul fotograf, şi-a început lecţia de fotografie acaparând atenţia cursanţilor posesori amatori de camere foto de toate dimensiunile.
Artiştii – muzicieni şi actori – şi-au scos instrumentele iar muzica a acoperit dealul coborând voioasă spre luncă.
Vedeta emisiunii “Delicatese” de pe Tv Neptun, Dan Cojocaru, a prins a coordona activitatea din jurul unui ceaun. Aplecat asupra lui, ritualic, actorul-prezentator transformat în bucătar a amestecat ingredientele iar aromele au prins a se învolbura deasupra ceaunului. Duse apoi de vânt prin toată tabăra, i-au tras de nas pe excursionişti adunându-i ciorchine în jurul focului. Peste două ceasuri toţi savurau gustoasa tochitură dobrogeană pusă lângă boţuri de mămăligă aurie, delicioasă, în timp ce pe grătare sfârâiau mici, roşioare, ciuperci, ardei şi roşii.
A urmat vânătoarea de mărţişoare. O provocare la concurs cu indicii artistic  zămislite şi mărţişoare pitite prin toate cotloanele Capidavei, cu încercări amuzante şi răspunsuri pe măsură. S-au găsit mărţişoare în copaci, sub bolovani, ascunse prin zidurile cetăţii, pe plaja Dunării sau pe stâlpii indicatori. O adevărată vânătoare de comori în care fiecare “vânător” s-a simţit un mic Indiana Jones, fără a fi expus vreunui pericol însă. Asta şi graţie jandarmilor care au răspuns admirabil solicitării organizatorilor, întărind participanţilor la eveniment sentimentul de siguranţă.
Focul de tabără s-a înălţat vesel, iar lumea a-nceput să cânte o dată cu tonica Mariana Butnaru şi cu neobositul Gigi Dumitrele. Iar Mircea Pânzaru a prins glas pe splendidul Adagio al lui Albinoni desăvârşind o zi friguroasă dar plină de căldură.
Ziua a II-a a fost magică. Zânele pădurii (Crazy Art Entertainment) au ajuns de data asta şi la Dragobete, sărbătoarea ce pregăteşte Sânzienele, şi au încins o horă în jurul focului descântând de dragoste fetelor şi flăcăilor, în timp ce rochiile largi fluturau alb în bătaia vântului completând murmurul. Cochetele zâne şi-au lăsat imaginea prinsă în camerele cursanţilor atelierului de fotografie, pentru următoarele grupuri de excursioniştii ce vor bate Capidava în căutarea lor.
O descindere dintr-un timp în altul a fost în Muzeul din Topalu, cel inundat de lumina  pe care Balcicul o împrăştie din picturile de pe pereţi. Peisaje ce  amintesc cu nostalgie de minunatul sat – şcoală pentru pictorii vremii susţinuţi şi încurajaţi de Regina Maria, ocrotitoarea artelor şi iubitoare a tradiţiilor noastre străvechi, cea care a ridicat ia românească la rangul de veşmânt regal.
Fetele au fost zburătorite (sau zburătăcite, cum le place tuturor a zice) prin toată tabăra. Dar, contrar  ironiei, nu s-a împiedicat niciuna. A fost amuzant, frumos, şi un pic magic. Chiar şi fotbalul încins ad-hoc pe pajiştea cetăţii Capidava a avut un strop de magie în el.
Crazy Art Entertainment s-a întrecut pe sine în oferirea unor momente care nu vor fi uitate prea uşor dar, la aceeaşi înălţime au fost şi cei de la Active Training, Avatar Studio, Studioul de spectacole speciale “Sonar” şi Theatrum Infinitum.
Evenimentul nu ar fi avut aceleaşi şanse de reuşită fără sprijinul partenerilor: Primăria Topalu, Alira, Envirotech, Metropolitan, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Crucial Systems & Services, Neptun TV, DJST Constanţa, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Curtea Brâncovenească, Universitatea “Ovidius” Constanţa, Universitatea „Andrei Şaguna”, Radio Neptun, AIESEC, Hotel Cherica, PlayXP.net, RomaniaLifestyle.ro, Evenimente Constanţa, Foto Pro, Tom’s Tattoo, i-Tour.ro, Groove Hour, ConstantaBlog.net, Foto Focus, Hai Hui Stângaci.

Un comentariu: