17 apr. 2012

Ce-ţi doresc eu ţie, biată Românie?

de  Doru Buşcu

Traian Băsescu a făcut iar declaraţii. Să luăm aminte: "...din punct de vedere al mediului, să analizaţi rapid, cu prioritate, cele trei investiţii care se prefigurează şi dacă România nu are nevoie de gaze de şist, să stopăm orice evoluţie în relaţia cu Chevron, dacă România nu vrea să exploateze carierele de cupru de la Roşia Poieni, s-o stopăm, dacă România nu vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană, să comunicăm partenerilor şi să închidem subiectul."
Sînt declaraţii din categoria "nu am lovit copilul nici în plex, nici cu pumnul în faţă", adică vorbe care răstoarnă înţelesurile, răspunsuri care n-au legătură cu întrebarea.
Cum adică România n-are nevoie de gaze? A zis cineva aşa ceva? Vrea cineva ca România să moară săracă, pe o pungă de hidrocarburi, cu o mînă înţepenită întinsă către Gazprom? Fireşte că nu. Toată lumea vrea ca afacerea să se facă la lumină, iar decizia să fie luată după ce ştiinţa a stabilit că nu vor fi declanşate cutremure şi nu vor fi otravite pînze freatice. 
Cum adică România nu vrea să exploateze carierele de cupru? Ba vrea, aşa cum orice om raţional înţelege că din acele cariere pot ieşi bani şi locuri de muncă. |n legătură cu cuprul, cred că tot ce vrea România e să nu-i fie furat, vîndut pe sub mînă la un semn făcut cu ochiul de PR-ul prezidenţial.
La fel cu aurul, la fel cu uraniul, la fel cu petrolul submarin, la fel cu alte resurse puse deoparte de ANRM pentru ocazii speciale. 
Eu cred că toate resursele României trebuie exploatate, toate zăcămintele trebuie stoarse. Raţional, inteligent, profitabil, neîntrerupt. Ele nu sînt destinate nici mileniului cinci şi nici muzeului vanităţii. Sînt destinate celor vii. Cu ajutorul lor se poate trăi mai bine, mai frumos, mai mult. Dacă tehnologia e imperfectă, printre degetele ei scapă cîte ceva şi pentru generaţiile viitoare. Dacă nu, nu. Generaţiile viitoare se vor alimenta cu alte energii. Dacii exploatau albine, romanii îi exploatau pe daci. Fiecare secol s-a descurcat cumva cu ce a avut. Urmează alt secol dificil, ca toate celelalte. Atîta tot.
Dar resursele României sînt exploatate pe furiş, evaluate pe şpagă, vîndute în insule virgine de fel de fel de curve. Tradus cum se cuvine, preşedintele spune că România e o proastă care n-are de gînd să se dea pe brazdă şi să se lase pe mîna unor băieţi deştepţi. E ca o invitaţie în Cipru, care începe cu "angajăm actriţe" şi se sfîrşeşte cu dansat la bară. Se mai simt şi alte lucruri în declaraţiile preşedintelui. Mie mi se pare că o briză de insulă tropicală. Sau - cine ştie? -, o fi vîntul schimbării.sursa:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu