11 dec. 2011

Violenta in Piata Universitatii de Ziua Internationala a Drepturilor Omului

Dacă vor ieşi zeci de mii de oameni în stradă, îi vor sălta pe toţi?





Aproximativ zece persoane s-au întâlnit, cu puțin timp în urmă, în Piața Universității, pentru a celebra Ziua Internațională a Drepturilor Omului, cu steaguri tricolore și pancarte cu mesaje pozitive . Deși erau liniștiți, tinerii au fost luați pe sus de forțele de ordine și aruncați într-o dubă a Jandarmeriei.
UPDATE 15.00
Manifestanții luați cu forța de jandarmi și duși la Secța 1 de Poliție s-au întors în Piața Universității. Activiștii nu s-au dat bătuți și au continuat manifestarea publică, ce s-a transformat dintr-o simplă întrunire pașnică într-o luptă acerbă. De această dată, la kilometrul 0 s-au strâns aproximativ 20 de persoane care au fost bruscate și băgate cu forța în duba Jandarmeriei.




Forțele de ordine, 50 de persoane la număr, au fost și mai violente decât prima dată, târând până la dubă chiar și femei și adolescenți. Și de această dată, oamenii au fost aruncați în mașină, unii fiind chiar fugăriți de forțele de ordine. Un tânăr împins violent către dubă, striga disperat către jandarmii care îl bruscau: „Și pentru voi am venit azi aici! Și pentru drepturile voastre! Să vă fie rușine!”.
Forțele de ordine s-au comportat agresiv, în condițiile în care se aflau și copii mici printre manifestanți. O fetiță de 4-5 ani a rămas plângând, după ce oamenii legii au „curățat” zona.
Cât timp au fost reținuți la secție, tinerilor li s-au luat datele personale și li s-au dat amenzi în valoare de aproximativ 500 de lei. Un bărbat care venise cu copilul lui la manifestare, s-a plâns că acum nu va mai avea cu ce să își plătească ratele și cu ce să își hrănească fiul.






Activiștii făceau parte din ONG-uri care susțin drepturile omului și s-au reunit în Piața Universității, deoarece consideră că este un loc reprezentativ pentru libertatea de exprimare.
Ignorați de Primăria Capitalei
Tinerii nu aveau autorizație de protest, deși au solicitat aprobarea Primăriei Capitale acum cinci zile. Instituția era obligată să le dea un răspuns, fie acesta pozitiv sau negativ, în maximum 48 de ore, însă autoritățile au ignorat cererea depusă de manifestanți.
Cu toate acestea, tinerii au ales să organizeze o întâlnire pașnică, prin intermediul căreia să transmită mesaje pozitive și, printre altele, să susțină cazul Roșia Montană. Deși au anunțat atât Primăria Capitalei, cât și presa, că se vor reuni la kilometrul 0, instituția nu i-a luat în seamă.
Mai mulți jandarmi decât manifestanți
La scurt timp, și-au făcut apariția două dube pline cu jandarmi, care erau în număr mai mare decât manifestanții. Forțele de ordine i-au îmbrâncit pe activiști, chiar dacă tot ce faceau aceștia era să fluture niște steaguri ale României și să afișeze mesaje dedicate Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Jandarmii i-au luat pe sus și i-au aruncat violent într-o dubă, fără să îi lase pe manifestanți măcar să explice de ce se află acolo.
Târâți și aruncați în dubă de forțele de ordine
În timp ce era târât de cinci jandarmi, un tânăr striga disperat: „Vreau să știu ce am făcut!”, iar activiștii aruncați în dubă scandau: „Libertate! Libertate!”, în timp ce erau ținuți cu forța în mașină, fără să primească nicio explicație.
Sfidați de autorități
Manifestanții au declarat că au solicitat insistent autorizația Primăriei Capitalei, dar instituția a ales să îi ignore. Tinerii au considerat că aveau dreptul la un răspuns, precum și dreptul la exprimare liberă. Activiștii au spus că au organizat această întrunire pacifistă, pe care nu o consideră un protest, fără aprobarea Primăriei, deoarece instituția i-a sfidat timp de mai multe zile în care nu au primit niciun răspuns.
Reprezentanții ONG-urilor au declarat că au ales să se întâlnească la kilometrul 0 al Bucureștiului, pentru că îl consideră un simbol al democrației, însă, paradoxal, tocmai aici, tinerii au fost aduși la tăcere și umiliți de forțele de ordine. Manifestanții au mai spus că nu intenționau decât să-și spună punctul de vedere referitor la problemele legate de drepturile omului, fără să ceară demisia cuiva sau bunuri materiale.Unii dintre protestatari făceau parte din grupare Occupy România.
Chiar dacă nu deranjau pe nimeni, tinerii au fost înghesuiți în duba Jandarmeriei și duși la Secția 1 de Poliție.
Nicio explicație pentru comportamentul violent
Un reprezentant al Jandarmeriei a declarat că activiștii protestau ilegal, fără să aibe aprobare din partea Primăriei, însă nu a vrut să explice comportamentul agresiv pe care l-au avut forțele de ordine asupra tinerilor.

sursa: adevarul.ro






Scriu randurile astea la o zi de la ceea ce s-a vrut a fi o manifestatie pasnica pentru drepturile omului, zi care a fost intinata de Statul Roman! Am crezut pana mai ieri ca "democratie" nu e doar un slogan electoral asa cum ni se tot prezinta la tv in discursuri care mai de care mai pompoase. Am crezut ca mergand la aceasta manifestare, voi fi inteles, motivele mele vor fi intelese, dar nu a fost sa fie asa! Acum 22 de ani, pe acelasi loc de unde ne saltau ieri jandarmii mureau oameni pentru ideea de Libertate, in speranta ca noi, cei ramasi aici o vom pretui si o vom intelege. Insa acei bieti oameni au murit in zadar, pentru ca stim cu totii ce a fost de fapt Revolutia din '89; si cu toate ca stim atat de multi ce s-a intamplat atunci, cu toate ca viata e din ce in ce mai sumbra si mai dificila, cu toate ca ni se pun taxe peste taxe, cu toate ca nu mai avem respect, nu mai stim sa iubim, cu toata mizeria si lasitatea din jurul nostru, tacem din gura, intoarcem capul si mergem mai departe. Unde e poporul razboinic de care auzeam de atatea zeci de ori in manualele de istorie, unde sunt eroii nostrii care chiar si putini la numar, reuseau in repetate ori sa apere aceste locuri de sute de mii de invadatori!? De ce suntem nepasatori si lasam sa se distruga tot ce inca e frumos in jurul nostru? De ce nu ne luptam, cand inca mai avem pentru ce sa ne luptam? Ce le vom spune copiilor nostrii cand ne vor intreba ce am facut noi de s-a ajuns unde s-a ajuns!? Acum e momentul sa cerem schimbarea, si acum putem fi uniti; in definitiv, ei, cei care ne devoreaza viitorul cu lacomie, sunt unde sunt datorita noua, si cum noi i-am urcat, la fel de bine ii vom putea si cobori.
Dupa cum spunea si Gabi, unul din manifestantii saltati pe nedrept de Jandarmerie, am iesit in strada pentru voi, pentru toti romanii, jandarmi, militari, politisti, profesori, doctori, functionari, oameni simplii.
Am iesit ieri in strada pentru Romania, pentru a mi cere tara inapoi si pentru a o salva din ghearele lacomiei si hotiei, care au devenit modele de urmat pentru tineretul de astazi!
Mai ganditi-va.....



Andy Andrei


sursa: http://www.facebook.com/OccupyRomania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu