25 mar. 2011

Salutări de la Abrud - de Csibi Barna

„- Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri.
În rest e bine.
Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu". L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita...Dache mai ajung...
Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare". Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales.
Place la mine la Abrud.
Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la fatza che se vede, la oase". Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine.
Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie.
Draghe mama, in rest e bine.
M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apa, paie şi bataie".
Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.
Repede trece.
Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.
Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi)
Avram Iancu prieten la mine e.
Pusilok, Csibi Barna".
Sursa: /www.cotidianul.ro

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioane, comentariul tau este unul jenant, tipic pentru multi romani descrisi atat de bine de patapievici. Multi au uitat ca sunt la ei acasa si se lasa scuipati in cap de toti neavenitii. O astfel de reactie la un astfel de material e penibila, sa-ti fie rusine si sa dai sfaturi cu ce sa se posteze altora, nu pe aici, ca eu eu nu te-am sfatuit pe tine ce sa faci, jenantule. Mi-e rusine ca avem aceeasi cetatenie. El nu e o oaie ratacita, ei sunt multi care ne vor raul si actioneaza unit in directia asta, tu esti o oaie, dar parte a unei turme mult prea mari, din pacate

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai roman ametit de glorie ce te crezi tu. Da chiar cum iti permiti sa ma jignesti asa. Daca te-am deranjat nici o problema poti sa mi-o spui printr-un post simplu dar in nici un caz prin asemenea vorbe. Ai un blog prin care incerci sa promovezi ceva nu? pt tarisoara asta nu?? pt care s-au batut stramosii nostri nu???? Pai s-o crezi tu ca vei realiza ceva prin jigniri mai ales cand acestea sunt aduse unuei persoane care lupta cu tine pe aceeasi baricada!!!!!!!
    In nici un caz nu ti-am sugerat eu ce sa scrii, doar am specificat ca ar trebui sa fim mai atenti la asemenea fapte, tu incerci sa promovezi valorile romanesti nu?? dar ce faci tu acuma e mai rau decat a facut nemernicul ala de Csibi Barna. Enjoy. E ultimul meu post aici. I-mi pare rau ca am intrat vreodata pe blogul tau sa te deranjez.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Lasati-l in plata Domnului. Ar trebui sa fim si noi mai atenti la ceea ce postam.
    El saracu e oaia ratacita si nu trebuie sa dam apa la moara ca pe urma se intelege altceva", asta ai comentat tu si ai sters, Ionel. La asta am raspuns eu. Te doare adevarul? E mai rau ca le spun unora ca e jenant sa spuna sa fim prudenti cand postam niste glumite la adresa unuia care profaneaza simboluri romanesti in Romania? Din cauza unor oameni ca tine face ala ce face, ca stie ca sunt multi prea friosi si fara coloana vertebrala sa i se intample ceva, deci poate face orice pe aici. Din fericire, mai exista motii aia de au protestat la adresa acestei lichele si mai exista si hackerii romani care i-au spart blogul, ca statul roman si multi dintre cetatenii lui dorm. Atitudinea unor oameni ca tine a ingropat tara asta, de aia iti vorbesc asa. Tu lupti pe aceeasi baricada cu mine? Nu cred,eu promovez trezirea si mersul biped prin tara asta, pe cand tu ai, prin ce ai in cap si iti mai scapa, doar promovarea statului in patru labe.

    RăspundețiȘtergere