13 ian. 2011

Ungaria isi promoveaza presedintia UE cu o harta a Imperiului Habsburgic

Presedintia ungara in exercitiu a Uniunii Europene a ales sa isi faca promovarea la Bruxelles prin etalarea unor simboluri ale gloriei sale trecute, pe un covor in centrul caruia se afla o harta a Imperiului Habsurgic de la 1848, relateaza miercuri AFP, precizand ca Budapesta dezminte insa orice nostalgie sovina.
Prezentata pe site-ul presedintiei drept "un covor cultural ungar" de 202 m2, opera artistei Livia Papai orneaza cladirea Consiliului UE, a carei decorare se schimba odata cu fiecare presedintie semestriala.

In compozitia sa se regasesc personaje si simboluri istorice, precum Sfantul Stefan, regina Elisabeta a Ungariei - mai cunoscuta drept Sissi, imparateasa Austriei -, compozitorul Franz Liszt, cocarda purtata la 15 martie in amintirea revolutiei de la 1848-49, sau chiar cubul Rubik.

Pe covor sunt ilustrate si doua harti: una mai mica, in dreapta jos, reprezinta Ungaria si vecinii sai in Evul Mediu, si o alta, mai mare si plasata in centru, a Imperiului Habsburgic, cu data "1848" in mijloc.

Harta plasata in centrul covorului nu trebuie interpretata ca o evocare nostalgica a Ungariei Mari, a explicat un purtator de cuvant al Reprezentantei ungare pe langa UE. "Este pur si simplu o harta a Imperiului Habsburgic si, mai general, a Europei Centrale si Orientale", a subliniat acesta. (nota arim:  cand preluam presedintia organizatiei europene trebuie sa punem harta Daciei Mari in holul ala, la intrare. Si o sa zicem: doar o reevaluare istorica adevarata a suprafetei tarii noastre. Deci care Ungaria?)

Harta nu semnaleaza existenta minoritatilor ungare din tarile vecine si carora Budapesta ia in calcul sa le acorde drept de vot la alegerile din Ungaria, un proiect foarte controversat la Bruxelles.

Pe site-ul sau, presedintia ungara tine sa precizeze ca, "in timp ce instalatia presedintiei cehe va ramane probabil cea mai controversata, artistii ungari implicati au decis ca prefera sa prezinte un rezumat al culturii tarii".

Miercuri, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca nu are "niciun comentariu de facut asupra modului in care un stat membru al UE care isi asuma presedintia decide sa isi promoveze imaginea", si ca expunerea covorului a fost aleasa de autoritatile ungare.

Drept reactie la promovarea Ungariei la Bruxelles, Bogdan Diaconu, vicepresedinte PC, a remis Ziare.com un comunicat in care afirma ca "harta Imperiului pe care Ungaria a afisat-o in cladirea Consiliului UE este o jignire la adresa natiunilor care si-au recapatat drepturile si libertatea prin Tratatul de la Trianon si o incalcare a principiilor fundamentale ale Uniunii".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu