20 sept. 2010

La putere sunt niste comunisti, spun englezii




Romania este o tara care bate pasul pe loc din cauza persistentei mentalitatilor comuniste, este un stat care nu isi pretuieste profesionistii, incurajandu-i sa plece peste hotare si in care jocul politic este vazut ca "un spectaol media vulgar".

Acestea sunt principalele concluzii ale unui raport intitulat "Sistemul ii exclude pe cei energici si idealisti" si realizat de prestigiosul think-tank britanic Oxford Analytica.

Profesionistii talentati din Romania sunt dezamagiti de salariile mici, coruptie si nepotism, motiv pentru care 10% din populatie a emigrat in ultimii 20 de ani, iar numarul celor care vor sa emigreze este in crestere, se arata in analiza citata.

Ingrijorator este faptul ca milioanele de romani care pun pret pe valori si sunt energici, dorind progresul tarii, sunt exclusi de la putere, iar multi romani, desi considera ca tara merge intr-o directie gresita, vad "jocul politic ca un spectacol media vulgar, insa sunt prea apatici sa inlocuiasca partidele discreditate cu altele noi".

De asemenea, in raport se mai arata ca sperantele uriase pe care romanii le aveau dupa aderarea la UE au fost spulberate, activitatea economica este afectata de birocratia exacerbata, modernizarea institutiilor statului a esuat, iar structurile care ar trebui sa asigure independenta justitiei au fost sabotate de Parlament.

Nu in ultimul rand, in raport se subliniaza macinarea educatiei si sanatatii de catre coruptie, dar si faptul ca singura institutie care se mai bucura de prestigiu in Romania este Biserica Ortodoxa, dupa ce "mogulii economici au cumparat bunuri de stat si au ajuns sa controleze si presa locala".

Un comentariu:

  1. În ultimii 2 ani se vede tot mai mult lucrurl asta, dar un om celebru răspundea unui reporter la întrebarea:
    - De ce nu pleacă din ţară cu ceea ce ştie să facă?
    - De ce să nu plece cei care au adus ţara în situaţia asta? De ce să plec eu?

    Numele "omului" este Iustin Capră.

    RăspundețiȘtergere