17 iul. 2010

Cine sunt grecii si influenta tracilor asupra lor


Cal inaripat, de provenienta tracica, descoperit in Bulgaria, la Vazovo.

Ia sa vedem ce zice Herodot despre originea grecilor. "If this were really so, and the entire Pelasgic race spoke the same tongue, the Athenians, who were certainly Pelasgi, must have changed their language at the same time that they passed into the Hellenic body; for it is a certain fact that the people of Creston speak a language unlike any of their neighbours, and the same is true of the Placianians, while the language spoken by these two people is the same; which shows that they both retain the idiom which they brought with them into the countries where they are now settled.
58. The Hellenic race has never, since its first origin, changed its speech. This at least seems evident to me. It was a branch of the Pelasgic, which separated from the main body, and at first was scanty in numbers and of little power; but it gradually spread and increased to a multitude of nations, chiefly by the voluntary entrance into its ranks of numerous tribes of barbarians. The Pelasgi, on the other hand, were, as I think, a barbarian race which never greatly multiplied." http://www.shsu.edu/~his_ncp/Heropel.html. Deci grecii sunt o ramura a neamului pelasgic. Se mai remarca faptul ca se recunoaste originea pelasgica, dar originarii astia au ramas niste tarani razleti fara lumina civilizatoare greceasca... Clasic pentru un grec.

Cine sunt pelasgii?

"Acesti pelasgi formase, in timpurile anteelene, cel mai intins, mai puternic si mai remarcabil popor, o natiune, care din punct de vedere moral si material, a schimbat fata Europei arhaice.

Pelasgii ne apar in fruntea tuturor traditiunilor istorice, nu numai in Elada si in Italia, dar si in regiunile din nordul Dunarii si ale Marii Negre, in Asia Mica, in Asyria si in Egipet. Ei reprezinta tipul originar al popoarelor asa numite arice, care a introdus in Europa cele dintai beneficii ale civilizatiunii.

Inainte de civilizatiunea greaca si egipteana, o civilizatiune mult mai veche se revarsase asupra Europei. Aceasta a fost civilizatiunea morala si materiala a rasei pelasge si care a deschis un vast camp de activitate genului omenesc. Influientele acestei culturi pelasge au fost decisive pentru soarta muritorilor pe acest pamant.

Pelasgii au fost adevaratii fundatori ai starii noastre actuale." Asta a zis Nicolae Densusianu in "Dacia Preistorica" pe la 1900.

"Înaintea gloriei care a fost Grecia şi Roma, înainte chiar de primele oraşe ale Mesopotaniei sau a templelor de-a lungul Nilului, au trăit în valea de jos a Dunării şi la poalele Balcanilor oameni care au fost primii în artă, tehnologie şi comerţ la mare distanţă. Timp de 1.500 de ani, începând mai devreme de anul 5.000 Î.Chr., ei au lucrat pământul şi au construit oraşe, unele cu 2.000 de locuinţe. Ei au fost meşteri pricepuţi în arta bronzului, noua tehnologie a acelui timp. În mormintele lor s-a găsit o varietate impresionantă de ornamente de cap şi bijuterii pentru gât şi, într-un cimitir, au fost descoperite, ca ansamblu de aur, cele mai vechi artifacte din întreaga lume. Uluitoarele desene ale vaselor vorbesc de rafinamentul limbajului vizual al culturii lor... Peste 250 de artifacte muzeale din Bulgaria, Moldova şi România sunt expuse pentru prima dată în Statele Unite. Doctorul David W. Anthony, profesor de antropologie la colegiul Hartwick din Oneonta, NY, curatorul expoziţiei: "Vechea Europă a fost printre cele mai sofisticate şi tehnologic avansate locuri din lume" şi a devzoltat "multe dintre semnele politice, tehnologice şi ideologice ale civilizaţiei.". Asta a aparut in New York Times, pe 1 decembrie 2009.
Ce frumos se leaga ultimele doua materiale scrise la o distanta de 100 de ani. Deci grecii sunt urmasii pelasgilor, care au au avut ca vatra initiala de dezvoltare Romania, Moldova si Bulgaria. Tracii sunt populatia asezata si pe vatra initiala a civilizatiei primare, deci, clar, mult mai avansati. De aceea grecii au luat zeitatile, medicina, artele de la traci, de unde au plecat. Mai ramane limba lor koine, aia pe care o iubeau macedonenii, neam tracic, atat de mult, incat a devenit limba oficiala a imperiului lui Alexandru Macedon. Ce reprezinta limba asta pentru umanitate? "Greaca Koine este importantă nu numai pentru istoria grecilor, ca primul lor dialect comun şi principal strămoş al limbii demotice, ci şi pentru impactul său asupra civilizaţiei occidentale ca lingua franca a Mediteranei. Koine a fost şi limba originală a Noului Testament al Bibliei creştine şi mijlocul prin care s-au răspândit învăţăturile creştinismului. Greaca Koine era, neoficial, prima sau a doua limbă a Imperiului Roman.", wikipedia. Aici o sa mai spun ca ultima propozitie mi se pare foarte interesanta... Pai credeam ca romanii astia latinizau tot, cum se poate ca prima limba a imperiului roman sa nu fi fost latina? Cum, nu isi carau peste tot scoli mobile si nu latinizau barbarii care ii atacau in valuri, din care cauza romanii aveau in, sa zicem, Dacia, doua linii de aparare? Si eu care asa imi imaginam, ca plecau prin paduri cu tablite cerate sa predea mirificul dialect salbaticilor, care din fericire aveau un intelect suficient de dezvoltat ca sa prinda repede superba limba a celor care le jefuiau tara si le omorau fratii. Ciudat... Ma opresc , ca intru in alt subiect deja. Deci, barbarii aia de traci, cei din zona primara de dezvoltare a primei civilizatii umane, reprezinta fundamentul pentru tot ce insemana Grecia, de la limba, pana la zei, si nu numai Grecia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu