9 sept. 2012

Descoperire arheologica inedita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa






O locuinţă aparţinând unui demnitar roman din secolul al II-lea, aflată sub Templul lui Iupiter şi al Triadei din Capitoliu, a fost descoperită în situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa de o echipă de arheologi clujeni condusă de prof.univ.dr. Ioan Piso, informeaza comunicatul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, citat de Agerpres.


Pereţii locuinţei sunt acoperiţi de o frescă viu colorată care prezintă elemente vegetale, dar şi alte motive care urmează să fie identificate, fiind cunoscut faptul că romanii aveau o înclinaţie deosebită pentru a-şi împodobi casele, atât la exterior, dar mai ales la interior.



'Renumitele fresce care înfrumuseţau pereţii interiori, reprezentând natura, scene mitologice sau chiar valorile filozofice sau morale ale proprietarului, s-au transmis şi caselor de la Sarmizegetusa. Locuinţa descoperită de dr. Ioan Piso şi echipa sa a aparţinut unui demnitar deoarece beneficia de aducţiune de apă. (...) Pe pereţii accesibili ai acestei încăperi s-au găsit câţiva metri pătraţi de frescă, iar din dărâmătură s-au scos bucăţi mari de tencuială pictată. Dintre toate descoperirile arheologice, fresca este cea mai sensibilă şi mai supusă degradării', se arată în comunicat.


Prof. Ioan Piso a solicitat sprijinul Comisiei Naţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice şi al poliţiei locale pentru protejarea descoperirii. După părerea reputatului arheolog, fresca nu poate fi conservată la faţa locului, fiindcă s-ar afla în permanent pericol. De aceea, este nevoie ca aceasta să fie păstrată în muzeul din localitatea Sarmizegetusa, acesta fiind una dintre secţiile MCDR Deva.

'Ce ne rămâne de făcut este conservarea acestei fresce despre care, asemenea frescelor de la Pompeii şi Herculaneum, putem afirma că se poate încadra fără nicio îndoială în capodoperele geniului. Din nefericire, neştiinţa sau indolenţa românilor, au făcut ca în decursul timpului să se piardă fresce deosebit de valoroase, bătrânii locului povestind că pe zidurile romane văzuseră 'zugrăveli' de un stat de om cu flori şi 'îngeri'. Sperăm doar ca lecţia trecutului să ne înveţe să nu repetăm aceleaşi greşeli şi în prezent', se menţionează în comunicatul MCDR Deva.

În procesul de evaluare şi restaurare al frescei au fost implicaţi mai mulţi specialişti. Aceştia au întreprins deja demersurile necesare obţinerii avizelor şi fondurilor cerute de operaţiunile de transport, restaurare şi valorificare, expunerea frescelor publicului vizitator urmând să fie făcută la Muzeul de Arheologie de la Sarmizegetusa.





sursa:   http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-9511717-descoperire-arheologica-inedita-ulpia-traiana-sarmizegetusa.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu