26 mar. 2010

"Plec pe marte" promoveaza mesaje rasiste

SOC!!!

Aparitia noului videoclip al lui Smiley a stârnit deja reactii. Alianta Civica a Romilor din România (ACRR) a remis un comunicat de presa conform caruia organizatia nonguvernamentala solicita Consiliului National al Autovizulaului (CNA) sa interzica difuzarea videoclipului "Plec pe Marte" al artistului, deoarece ar promova mesaje rasiste care incita la ura si violenta rasiala.

ACRR, o organizatie care reuneste 19 ong-uri rome a solicitat membrilor CNA, vineri, 26 martie 2010, sa dispuna interzicerea difuzarii videoclipului melodiei "Plec pe Marte", interpretata de catre artistii Smiley si Cheloo, deoarece promoveaza mesaje rasiste care incita la ura si violenta rasiala.

"Concret, în cadrul videoclipului, cântaretul Cheloo poarta un tricou cu mesajul "White and Proud 14", în traducere "Alb si Mandru 14", mesaj nationalist extrem, care a fost conceput si promovat de catre o organizatie nazista din SUA, "The Order". Aceasta organizatie, care a fost blamata în SUA de catre toate organizatiile evreiesti, i-a avut printre membri fondatori pe David Lane, lider neo-nazist si care a fost condamnat de catre instantele americane la 190 de ani de închisoare, pentru asasinarea jurnalistului american de origine evreiasca, Alan Berg", explica David Mark, director executiv ACRR.

Mesaj rasist inspirat din opera lui Hitler
El adauga ca cifra "14", inscriptionata vizibil pe tricoul purtat de Cheloo în acel videoclip, are semnificatii rasiste, concepute de catre nazistul David Lane, care în formularea acestora s-a inspirat din ideile promovate de catre Adolf Hitler, în cartea sa, "Mein Kampf", primul volum, Capitolul 8.

"Cifra "14", emanata de David Lane semnifica urmatoarele 14 cuvinte: "We must secure the existence of our people and a future for white children", adica în traducere "trebuie sa asiguram existenta poporului nostru si viitorul pentru copiii albi" sau "Because the beauty of the White Arian woman must not perish from the earth", respectiv "pentru ca frumusetea femeii albe ariene nu trebuie sa dispara de pe pamânt". Consideram ca promovarea mesajelor care incita la violenta si ura rasiala aduc atingere minoritatilor Roma si Evreiesti ss reprezinta o încalcare a prevederilor Ordonantei de Urgenta privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii".

Astfel, comunicatul oficial al asociatiei indica cum ACRR solicita membrilor CNA sa interzica difuzarea acestui videoclip, "care nu face altceva decât sa promoveze mesaje naziste, care incita la violenta rasiala".

Smiley a lansat zilele acestea noul sau videoclip, la piesa "Plec pe Marte", melodie se gaseste pe albumul pe care Smiley îl va lansa în aceasta luna si care este realizata în colaborare cu Cheloo.

Cat Music(casa de discuri care are contract cu Smiley): "Nu se pune problema a fi vorba de rasism. Cheloo canta hip-hop si principalii reprezentanti de peste hotare ai genului sunt de culoare. Logic, nu a fost vorba de discriminare rasiala."

Sursa: www.gsp.ro

La acest videoclip imi atrasese atentia doar lipsa crasa de voce a lui Smiley. Le multumim romilor ca ne-au tradus ce inseamna "White and Proud 14". Sincer, habar n-aveam, dar acum am.

Un comentariu:

  1. Interesant ... nu aş fi zis, eu niciodată nu reuşesc să citesc ce scrie pe tricourile ăstora de cântă!

    RăspundețiȘtergere