30 apr. 2012

Statuia lui Traian cu lupoaica îl reprezintă chiar pe Sorin Oprescu!








Dezvelirea, ieri, a statuii împăratului Traian, amplasată de municipalitatea Bucureştiului pe treptele exterioare ale Muzeului Naţional de Istorie, a creat deja controverse. În vreme ce unii laudă creaţia, ca o reprezentare metaforică şi suprarealistă a genezei poporului român, alţii o critică, drept un kitsch care a costat bani grei de la bugetul local. De pildă, criticul de artă Hanibal Stopescu este de părere că „statuia reprezintă chintesenţa latinităţii noastre, dar are şi trimiteri moderne. Traian este cetăţeanul român obişnuit, lăsat în curul gol de guvernele anterioare şi care este nevoit să ţină în braţe o grămadă de lupi lacomi, care-l sfâşie la buzunare. Din acest punct de vedere, statuia mi se pare nu doar elocventă, dar şi necesară”.


Alţi critici şi-au exprimat părerea că grupul statuar îl reprezintă, de fapt, chiar pe primarul Oprescu, care, oricum, se crede împărat peste Bucureşti. „Observaţi, vă rog, dotările sexuale ale personajului, ne-a îndemnat criticul Scipio Ardeleanu. Observaţi că are nişte «ouă”, ca să  zic aşa, imense, supradimensionate! Or, cine, în tot oraşul ăsta, are ouă mai mari decât ale lui Oprescu, care poate să facă orice, că nu-i zice nimeni nimic? De asemenea, uitaţi-vă la freză! Identic Oprescu! Este înfăţişat gol tocmai pentru a dovedi concitadinilor că nu are nimic de ascuns, pentru ca aceştia să mai pună o dată botul şi să-l voteze iar! Sigur, nu are nimic de ascuns aici, întrucât cele trei iahturi ale sale sunt ancorate bine tocmai în Grecia, deci bucureştenii nu le pot vedea nici dacă se cocoaţă pe Inter!… Nu în ultimul rând, aş remarca identificarea lui Oprescu cu Traian şi prin prisma zvonurilor legate de sexualitatea incertă a acestor personaje.   

Evident, Doctorul a vrut ca statuia să-l înfăţişeze pe Traian şi nu pe vreun alt împărat roman, pentru că Traian era bărbat bine şi cu sânge fierbinte, iberic, pe deasupra, deci era normal să-i placă lui Oprescu. Acum doar n-oţi fi vrut să-l pună pe urecheatul ăla de Caligula sau pe grăsanul de Nero! În altă ordine de idei, vă rog să priviţi tandreţea cu care el ţine în braţe animalul, considerat în mod fals o lupoaică! Nu este, dom’le, lupoaică, vă spun eu, că l-am cunoscut pe sculptor! Este o căţeluşă maidaneză, numită Fetiţa, care a muşcat o grămadă de trecători prin Centrul Vechi şi care, în perioada când a fost folosită drept model, tocmai fătase şi de aici acele ţâţe flasce pe care le puteţi admira.”
În privinţa cozii de şarpe cu care se termină capul bizarei creaturi ţinute la piept de Traian, exegeţii sunt de părere că ea n-ar face trimitere la stindardul dacic, aşa cum sună explicaţia oficială, ci este, pur şi simplu, simbolul parandărătului atât de drag edilului Oprescu: el i-ar fi cerut sculptorului să mai bage nişte bronz pe undeva, că nu-i ieşea devizul la materiale şi banii fraierilor de contribuabili trebuiau cumva justificaţi, nu?

Autor


sursa:   http://www.academiacatavencu.info/actualitate/statuia-lui-traian-cu-lupoaica-il-reprezinta-chiar-pe-sorin-oprescu.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu