30 mar. 2012

CIT MAI SUPORTAM ?

Ministerul Economiei confirmă că Bayfront nu are banii: „Va căuta investitori“



Ministerul Economiei spune că Bayfront Capital Partners, care şi-a adjudecat licitaţia Cupru Min Abrud, cu suma de 200,8 mil. euro, nu are banii necesari şi trebuie să-i strângă acum de la investitori privaţi. Explicaţia este ilariantă: înseamnă că statul a primit la licitaţie şi a declarat câştigătoare o firmă fără bani.
"Din documentele prezentate rezultă că Bayfront Capital Partners va susţine Roman Copper în vederea finanţării achiziţiei de acţiuni la Cupru Min şi a datoriilor cu participarea investitorilor din Canada, Europa şi SUA", spun reprezentanţii Ministerului Economiei, cel care prin OPSPI a fost vânzătorul Cupru Min.
În jurul canadienilor de la Bayfront Capital Partners rămâne încă un mister dat fiind faptul că nu se cunoaşte nici până în prezent cine este în spatele companiei.
Contactaţi de Ziarul Finaciar, reprezentanţii Cupru Min au spus că li s-a interzis de către Ministerul Economiei, actualul acţionar majoritar al companiei, să dea orice fel de declaraţii presei iar reprezentanţii firmei canadiene nu au răspuns nici ieri la întrebările ZF.
Cupru Min deţine licenţa de exploatare pentru cel mai mare zăcământ de cupru din România, cel de la Roşia Poieni, estimat la 900.000 de tone, evaluate la preţul actual al metalului roşu de 8.320 de dolari/tonă, la 5,4 miliarde de euro, însă preţul cuprului a fost foarte volatil în ultimii ani, ajungând la un moment dat să fie cotat pe bursa din Londra la mai puţin de 3.000 de dolari/tonă, dar a urcat şi la 10.000 de dolari/tonă.
De la înfiinţare în 2009 şi până în prezent, Bayfront Capital Part­ners s-a ocupat cu operaţiuni de finan­ţare, în special prin intermediul unor oferte private. Spre deosebire de ofertele publice, aces­tea sunt oferte adresate unui număr limitat de investitori (cel mult 100) care însă sunt de obicei persoane foarte înstărite, sumele minime de participare în astfel de operaţiuni de finanţare pornind de la circa un milion de dolari.
Mai mulţi investitori care pun împreună bani pot să finanţeze achiziţii de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de euro şi să beneficieze ulterior direct, printr-o cotă din companie, sau indirect, ca investitori deţinători de obligaţiuni, cu un cupon fix sau variabil de dobândă. Ofertele private se desfăşoară departe de atenţia publicului, acestea fiind cunoscute doar de către unii investitori de calibru, cum ar fi persoane fizice înstărite, investitori instituţionali de genul fondurilor de investiţii şi băncilor, care sunt contactaţi în calitate de potenţiali participanţi la ofertele de acest tip.
Totuşi valoarea achiziţiei realizate de Bayfront Capital Partners la Cupru Min întrece cu mult orice finanţare intermediată de companie în trecut, cea mai mare ridicându-se la 32 milioane de dolari (circa 24 mil. euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul societăţii de investiţii.
Roman Copper Corp, firma deţi­nută de Bayfront Capital Partners, care a câştigat recent licitaţia pentru Cupru Min, mai are la dispoziţie şapte zile să aducă cei 200,8 mil. euro pe care s-a obligat să-i plătească în schimbul pachetului de acţiuni al producătorului autohton de cupru, în caz contrar aceasta riscând să piardă garanţia de participare de un milion de euro, sumă considerată prea mică.
Creşterea puternică a preţului la cupru din ultimii ani a atras interesul multor investitori care au dorit să investească în acest sector, mai ales că cererea din industriile cărora cuprul li se adresează, cel de tehnologie şi telecomunicaţii, este într-o continuă creştere şi acestea sunt printre cele mai atractive domenii la ora actuală.
Cuprul este apreciat în special pentru calităţile foarte bune de conductor pentru căldură şi electricitate, motiv pentru care este folosit pe scară largă la producţia de cabluri. Practic nu există cablu care să nu aibă în compoziţie cupru şi totodată este utilizat în electronică, aproape orice dispozitiv electronic până la iPhone-uri sau iPad-uri având în componenţă cupru, în producţia industrială şi cea de ţevi, respectiv în industria de telecomunicaţii, inclusiv telefonie mobilă.
Cuprul este ma­lea­bil putând fi amestecat cu uşurinţă cu alte metale feroase sau neferoase, motiv pentru care este utilizat în peste 400 de aliaje cu diverse calităţi, cel mai cunoscut astfel de aliaj fiind bronzul.
Resursele de cupru ale Pământului sunt vaste, însă numai o mică parte (3%) din acestea poate fi exploatată în condiţii de rentabilitate date fiind con­diţiile actuale de piaţă şi tehnologie. Concentraţia medie de cupru în minereu este foarte redusă, de 0,6%, iar cea de la Roşia Poieni, exploatată de Cupru Min, este şi mai mică, de circa 0,3%.
La nivel mondial există o cerere mare pentru cupru din partea economiilor emer­gente, în special China, în prezent existând un deficit de cupru rafinat estimat de International Copper Study Group la 358.000 de tone în 2011.
China este de departe cel mai mare consumator de cupru, consumul de cupru rafinat din această ţară contând cu aproape două treimi din cel la nivel mondial.
În 2011 producţia de cupru a lumii a continuat să rămână în urma cererii, stagând la un nivel similar cu anul precedent, de 16 milioane de tone metrice, potrivit aceleiaşi asociaţii şi pe plan internaţional s-au produs 19,6 milioane de tone metrice de cupru rafinat.
Producţia şi rezervele de cupru sunt concentrate pe plan mondial în Chile, care în 2009 a extras 5,4 mil. tone, respectiv peste o treime din totalul mondial, urmată de Peru şi Indonezia şi SUA şi Australia cu circa un milion de tone fiecare.
Analiştii Barclays Capital estimează că preţul cuprului se va menţine peste nivelul de 9.000 de dolari/tonă în a doua parte a anului. În februarie 2012, preţul mediu al metalului roşu a fost de 8.422 dolari/tonă, faţă de 8.043 cu o lună înainte.
Cupru Min lucrează în prezent cu o singură linie de producţie din cele patru cu care a fost proiectată şi a realizat în primul semestru al anului trecut un profit brut de brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro) după ce vânzările au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro).
Pe tot anul trecut, vânzările Cupru Min au urcat cu 41%, ajungând la 160,6 mil. lei (37,9 mil. euro), potrivit unui document al Ministerului Economiei.
Statul nu a obligat noul proprietar al companiei să realizeze investiţii în companie, însă pentru operararea în condiţii de rentabilitate este nevoie ca proprietarul să desfăşoare investiţii de ordinul zecilor de milioane de euro în utilaje noi de producţie şi totodată să plătească peste 80 mil. euro pentru investiţiile de mediu. Spre comparaţie, elveţienii de la Mineco, care au preluat Moldomin Moldova Nouă, o exploatare de cupru mai mică decât cea de la Cupru Min, s-au angajat să investească peste 150 mil. dolari în activitate.
Pentru licitaţia de la Cupru Min s-au înscris patru investitori străini, însă la licitaţie au intrat doar trei după ce firma bulgărească Ellatzite-Med, din grupul Geotechmin, deţinut de magnatul Tzolo Voutov, a fost descalificată. Ceilalţi participanţi au fost firma de minerit Oz Minerals cu sediul în Australia, deţinută de compania chinezească China Minmetals Non Ferrous Metals Co, şi Dundee Holding din Olanda, care deţine exploatări de cupru, aur şi argint în Bulgaria, Namibia şi Canada.

Adrian Cojocar

29 mar. 2012

Îngrijorări demografice

Cifrele demografice consemnate de statistici în ultimii ani relevă în România o populație tot mai îmbătrânită pe o tendință accentuată de scădere a indicelui de natalitate, cu o serie de cauze în factori de influență socio-economici și culturali greu de controlat riguros prin mecanime decizionale sporadice ale statului. Nici „Marșul pentru viață”, derulat în mai multe orașe din țară nu reușește mai mult decât să atragă atenția, cu prilejul zilei de Buna Vestire a Nașterii Domnului, că familia are tendința de a-și diminua funcția esențială de perpetuare sub presiunea unor factori complecși, chiar și  transnaționali.
Desigur, o cauză a prăbușirii demografice românești o constituie și avorturile, împotriva cărora s-au îndreptat protestele, dar acestea, după cum vom vedea, nu sunt singura cauză de declin și nici măcar cea mai importantă. Statistici ale Uniunii Europene sau studii ale  Research Corp scot în evidență și la nivel continental o serie de tendințe globalizate începând de la opțiunea pentru un anumit tip de căsătorie până la deplasarea fertilității reale spre segmente de vârstă ale cuplurilor mai mari cu cinci și chiar zece ani decât în prima jumătate a secolului trecut. În concret, în România ultimilor 60-70 de ani se manifestă tot mai evident tendința deplasării cuplurilor dinspre familia multigenerațională și mononucelară spre familia cu două generații (părinți/copii), iar celibatul, impozitat în anii comunismului ca în Roma antică, crește vertiginos în ultimii 20-22 de ani. Pe de altă parte, apare și la noi familia consensuală în paralel cu creșterea numărului de divorțuri pe motive noi, cum ar fi de pildă plecare unui partener la muncă peste hotare. O altă presiune asupra prolificității cuplurilor o exercită nevoia de carieră, ceea ce deplasează vârsta maritală la fete după 23-25 de ani. Mortalitatea infantilă ridicată, cu relevanțele ei în România, este și ea o altă presiune asupra indicelui de creștere demografică.
În UE mortalitatea infantilă este de șapte la mie (în Suedia – un model de referință la care ne vom raporta frecvent – este de 5,3 la mie), la noi este de 23 la mie (în 1996). Mărimea medie a familiei în Romania era în 1992 de 3,07 persoane, în țările occidentale era de 2,7, iar în Suedia de 1,87 din cauză că în Occident s-a renunțat mai de mult la familia multigenerațională. Și cu toate că în Romania procentul cuplurilor fără copii este de 38 la sută și în Suedia de 58,8 procente, creșterea demografică e mai mare în țara scandinavă deoarece acolo familiile cu un singur copil reprezintă, e adevărat, 36,7 la sută și în România  46,8 procente, însă la numărul familiilor cu doi copii lucrurile se întorc în defavoarea românilor (35,2 la sută), nu în defavoarea suedezilor (43,7 la sută), ca la familiile cu trei copii românii să se înscrie doar cu 10,8 la sută față de suedezi care realizează 15,9 procente.
Se reține deci opțiunea cuplurilor românești pentru copilul unic,fără acoperire a schimbului dintre generații, în timp ce în Suedia opțiunea se situează la doi-trei copii, cu un spor demografic evident între generații. Presiunea factorului economic acționează în România tot mai puternic asupra deciziei cuplurilor de a se înscrie în neprolificul consensualism (cinci-șase la sută, mai ales pe segmentul de vârstă sub 30 de ani), chiar dacă, paradoxal, în Suedia consensualismul pe același segment de vârstă este de 23 la sută, fără a afecta totuși creșterea natalității. Consensualismul românesc e mai accentuat în marile aglomerări urbane (București – 40 la sută în rândul tinerilor sub 30 de ani), deoarece în mediul rural acesta este repudiat din rațiuni morale cutumiare. Și cu toate acestea, în România numărul de copii născuți în afara căsătoriei era în 1993 de 17 la sută din numărul nașterilor, depășind multe țări occidentale. Vârsta medie la prima căsătorie este în Romania de 25,7 ani la bărbați și 22 la femei, în timp ce vârsta cea mai mare la acest indicator se înregistrează pentru Europa în Suedia, cu 32,1 ani la bărbați și 29,6 ani la femei. Cea mai mare diferență de vârstă între partenerii cuplurilor se înregistrează în Grecia și este de 5,1 ani în timp ce în restul Europei diferența se menține la 2-3 ani. Divorțul este un alt indicator important în scăderea demografică el dând indicii asupra stabilității cuplurilor.
În Irlanda, căsătoriile încheiate nu cunosc divorțul, iar în Macedonia, Bosnia şi Italia abia atinge 0,1- 0,4 la sută, ca în Letonia, Belarus, Ucraina să ajungă la 3,9 – 4 procente. Și cu toate că vârsta medie la prima naștere în UE este pentru femei de 26,5 ani, în Romania se situează totuși la 22,4 ani – perioadă de fertilitate mult mai recomandată de medicina cuplurilor. Legat totuși de manifestațiile împotriva avorturilor din România, ar mai fi de amintit încă un indicator: contracepția modernă.
În Romania doar 14 la sută dintre femei recurg la aceste mijlocae, în timp ce în UE 73 la sută din femei le practică curent. Statisticile relevă aceste cifre  preponderent la populația majoritară, în timp ce la etnicii rromi, din rațiuni de tradiție, predomină căsătoriile precoce, sub 15 ani, iar nașterile în grupele de vârstă sub 15 ani și între 15-19 ani sunt cele mai numeroase, până la 19 ani consemnându-se adesea chiar și cea de a treia naștere. Nu este totuși aici locul să facem o analiză complexă a fenomenului demografic, dar sigur este că nici reglementările juridice privind scurtarea termenului de pronunțare a divorțurilor, nici încredințarea minorilor, nici reglementările Codului Civil privind împărțirea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, nici chiar tradiția nu pot determina creșterea natalității mai mult decât factorii economici și socio-culturali. Interzicerea avorturilor în contextul obiectiv al acestor factori decisivi ar conduce poate la drame la fel de mari precum cele consemnate după celebrul decret 770 din 1 octombrie 1966 (de pildă în Romania anului 1987 se prezentau la urgență în spitale 120.700 de avorturi incomplete), alte zeci de mii de femei plătind cu viața interzicerea dreptului de decizie în planingul familial. Ceea ce rămâne totuși îngrijorător peste toate aceste date este declinul demografic românesc, fără posibilități de asigurare a schimbului între generații, tot mai vizibil în școli și în populația îmbătrânită. Politica generală a statului, nu politicile speciale, trebuie să aibă în vedere prin toate deciziile acest obiectiv care poate costa mult și pe termen lung

Unirea Basarabiei cu România




La începutul secolului al XX-lea, în Basarabia au existat cărturarii de seamă, traducători şi autori de articole care au militate pentru idealul sfânt al unirii. Dintre intelectualii mireni, majoritatea cu studii teologice, menţionăm pe: Pantelimon Halippa (academician; luptător pentru unitatea naţională, vicepreşedinte 1917 şi preşedinte 1918 al Sfatului Ţării, ministru al Basarabiei în guvernele României după 1918), Ion Inculeţ, Ion Pelivan, Daniil Ciugureanu, Pantelimon Erhan, Ştefan Ciobanu, viitor profesor universitar şi membru al Academiei Române, profesorii Iustin Frăţiman, Nicolae Popovschi, Vasile Stroescu (1845-1926), un militant pentru realizarea unităţii statale, care a acordat ajutoare masive şcolilor româneşti şi altor instituţii de cultură din Transilvania. Alături de ei au militat pentru unirea Basarabiei cu România, act proclamat de Sfatul ţării din Chişinău, la 27 martie 1918, ieromonahii Gurie Grosu şi Dionisie Erhan, preotul Alexandru Baltagă şi alţii.


Unirea Basarabiei cu România a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Încă din aprilie 1917, reprezentanţi ai românilor basarabeni s-au întrunit pentru a vota o moţiune prin care se cerea autonomia administrativă, economică şi religioasă a Basarabiei. în data de 25 septembrie 1917, La Marele Congres al Ostaşilor Moldoveni au participat 989 delegaţi, ofiţeri români şi circa 200.000 de ostaşi, în marea lor majoritate ţărani basarabeni veniţi de pe toate fronturile. Ca plan de acţiune imediată, Congresul a stabilit convocarea unui Sfat al Ţării, o adunare care trebuia să fie aleasă şi reprezentativă. Sfatul Ţării şi-a început activitatea la 21 noiembrie/decembrie 1917. Forul coordonator a fost Consiliul Directorilor, iar preşedinte ales, Ioan Inculeţ. Odată instaurat, Sfatul Ţării proclama la 25 septembrie/8 octombrie 1917, autonomia Basarabiei; Succesiv, la 2/15 decembrie 1917, a proclamat Republica Democratică Moldovenească, iar la 2 martie, o delegaţie formată din Ion Inculeţ, Pantelimon Halippa şi Dr. Ciugureanu se întâlneşte la Iaşi cu Primul Ministru al României stabilind cadrul de desfăşurare a evenimentelor premergătoare Unirii.

La 27 Martie 1918, ora 5 p.m., a avut loc Adunarea Sfatului Ţării. În sală au fost prezenţi toţi membrii cabinetului Republicii Moldoveneşti, precum şi Primul Ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand. Au luat cuvântul preşedintele Ion Inculeţ şi prim-minstrul român Alexandru Marghiloman, ca reprezentant al guvernului român. După aceasta, reprezentanţii români s-au retras pentru a permite desfăşurarea nestingherită a lucrărilor.

Sfatul Ţării cuprindea: 103 basarabeni, 13 ucrainieni, 7 ruşi, 6 evrei, 5 găgăuzi, 2 nemţi, 1polonez şi 1 armean. În urma rezultatului votului (86 pentru, 3 contra, 36 abţineri, 13 absenţi) s-a declarat Unirea Basarabiei cu Ţara mamă. Ziarul 'Tribuna' din 30 Martie 1918, publica: Moţiunea Unirii, Te deum-ul, şi telegrama transmisă regelui Ferdinand, anunţând Unirea cu Ţara mamă.

Actul istoric al Unirii Basarabiei cu Ţara, glasuia: 'În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica democratică moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagră, şi vechile granţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-si hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România'. (I. Nistor, “Istoria Basarabiei”, Bucureşti 1991)

În mijlocul aclamaţiilor sălii, decizia a fost adusă la cunoştiinţa primului ministru Marghiloman, care, în numele poporului român, a guvernului României şi al Regelui, a luat act de Declaraţie şi a primit Unirea. Era, după cum avea să spună Regele Ferdinand, „înfăptuirea unui vis care demult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo şi de dincoace de apele Prutului”.

Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Reintegrată României în 1941-1944 a fost reocupată de trupele sovietice în 1944.

26 mar. 2012

DE CE SE MIRA PATAPIEVICI CA E HUIDUIT? I.C.R. ACORDA O BURSA DE 7000 DE DOLARI UNUI ANTIROMAN

De ani de zile presa semnalează că ICR-ul condus de Horia-Roman Patapievici a devenit un institut care nu mai are nicio legătură cu cultura românească ş cu promovarea acesteia în străinătate.
Nu numai că ICR a devenit o sursă generoasă de venituri ş plimbări gratuite pentru intelectualii lui Traian Băsescu, dar, mai nou, institutul stăpânit Patapievici şi Mihăieş pare a se fi transformat şi în sponsorul intereselor antiromâneşti.
De pildă, filiala ICR din Republica Moldova a decis sponsorizarea cu o sumă importantă a unuia dintre profesorii care au votat pentru eliminarea materiei “Istoria Romanilor” din instituţiile de învăţământ preuniversitar de peste Prut, informează Romanian Global News. Este vorba de profesorul Igor Caşu, cel pe care mulţi intelectuali români de la Chişnău l-au poreclit “mancurtul educat”, un adversar declarat al ideii că basarabenii sunt şi ei tot români.
Lansat în vara acestui an, programul de burse „Alexandru S. Sturdza” iniţiat de ICR Chişnău şi dedicat în exclusivitate cercetătorilor şi oamenilor de cultură din Republica Moldova prevede acordarea a 6 burse de cercetare cu durata de 10 luni în valoare de 7.000 de dolari fiecare.
Unul din câştigătorii burselor „Alexandru S. Sturdza” acordate de ICR Chişinău în anul universitar 2011/2012 este conf. univ. Igor Caşu – bursă pentru domeniul “Studiul totalitarismelor”. Programul de burse „Alexandru S. Sturdza” este iniţiat şi finanţat integral de ICR Chişinău. Pentru anul universitar 2011-2012, valoarea burselor acordate este de 42.000 de dolari.
“Bursierii au fost selectaţi pe baza dosarelor de candidatură şi a proiectelor propuse, fiind depuse un număr total de 18 dosare. În vederea selectării câştigătorilor bursei, a fost constituit un juriu compus din personalităţi ştiinţifice din România şi Republica Moldova: dr. Mihail Neamţu (n.red.: un mare admirator al lui Traian Băsescu şi preşedinte al grupusculului Noua Republică) - director ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; dr. hab. Gheorghe Postică – prof. univ. istorie, ULIM; dr. Diana Dumitru, conf. univ., istorie universală secolul XX, Univ. Pedagogică de Stat «Ion Creangă» din Chişinău şiPetre Guran – director ICR Chişinău”, se arată chiar pe site-ul ICR.
Romanian Global News publică pe site-ul său lista celor care alături de Igor Caşu au votat în data de 7 martie 2012 într-o comisie constituită la iniţiativa ministrului Educaţiei din Republica Moldova, Mihail Şleahtiţchi, pentru eliminarea “Istoriei Românilor” ca obiect aparte din instituţiile de învăţământ preuniversitar de peste Prut.
Trebuie subliniat că profesorul de istorie Igor Caşu a absolvit în 1995 Facultatea de Istorie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (aceeaşi instituţie de învăţământ superior unde a studiat şi prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu) şi că este unul din protejaţii lui Vladimir Tismăneanu. De altfel, Caşu a şi făcut parte din comisia de la Cotroceni condusă de Tismăneanu - Comisia pentru Analiza Dictaturii comuniste din România, acolo unde s-a ocupat de capitolul privind teroarea comunistă în RSS Moldovenească.
Igor Caşu nu face niciun secret din orientarea sa pro-rusă, el pronunţându-se în acest sens în ziarele de la Bucureşti, culmea!, chiar în cele ale propagandei cotroceniste. Nu mai departe de data de 3 martie 2012, Caşu spunea într-un interviu acordat “Evenimentului Zilei” că ”nimeni din Republica Moldova nu mai vrea unirea cu România” şi îş expunea convingerile sale potrivit cărora o ipotetică unire ar fi dăunătoare şi inutilă pentru moldoveni.
Ei bine, acestui personaj statul român condus şi reformat de Traian Băsescu şi PDL îi plăteşte o bursă generoasă prin ICR, în timp ce domnul cu pricina acţionează şi predică împotriva intereselor româneşti. Şi atunci cum rămâne cu grija imensă pe care regimul Băsescu o poartă moldovenilor de peste Prut?! Să fie vorba doar despre o grijă care apare brusc în anii electorali, atunci când lui Băsescu şi pedeliştilor le convine să plângă prefăcut pe umerii cetăţenilor moldovenii, în schimbul obţinerii de voturi?! Că în rest, nu-i aşa, sponsorizăm fără pic de jenă via ICR sinecurişti adversari ai României?!
Cât despre ICR, instituţia condusă de intelectualul prezidenţial care l-a spurcat pe Mihai Eminescu, ce ar mai fi de spus?! E suficient iată să ne uităm la ceea ce fac hoardele de politruci angajaţi la ICR, iar apoi să ne reamintim ce este instituţia condusă de Patapievici şi care e conform legii de organizare misiunea Institutului Cultural Român: ”Instituţie de cultură aflată sub autoritatea preşedintelui României, care are ca misiune promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei”.

23 mar. 2012

Rockefeller, prietenul guvernantilor romani

Gazul de sist - a doua Rosia Montana
CHEVRON (Rockefeller) vor incepe exploatarea GAZULUI DE SIST DIN ROMANIA, prin metoda fractionarii hidraulice. Ne iau gazul si ne ofera cutremure si poluare …
"Daca Rosia Montana vi se parea serioasa, ei bine, asta-i mai mult decat strigatoare la cer! Nu doar ca strainii (oculta doritoare a unei  "Noi Ordinii Mondiale") au castigat la licitatie mii de kilometri patrati de pamant romanesc, dar au deja aprobarea pentru distrugerea arealului nostru, sub-teran si supra-teran, contaminarea retelei de ape freatice, provocarea de cutremure artificiale, si toate astea pentru a ne lua o descoperire la moda: gazul de sist,un gaz care se gaseste in straturile adanci de roca (cel putin 4 km adancime).
Dureri in tot corpul, leziuni cerebrale, imbatranirea ultra-rapida a pielii, oxidarea intregului organism.... avem timp doar pana in februarie sa luam atitudine!! Vizionati documentarul de astazi! Dati mai departe! Iesiti in strada sau incepeti boicotarea sistemului la toate nivelele prin nonparticipare nonviolenta la sistemul infect care ne subjuga! Romani uniti-va ! Trebuie nu numai sa ne revendicam drepturile de oameni, nu numai drepturile de cetateni ai unei tari care nu ne mai apartine fiindca ne-am vandut-o aproape in totalitate, ci mai ales drepturile de locuitori ai Planetei Pamant, care Doamne, nu stiu cate mai suporta!..."
Sursa: fymaaa
”Modul în care străinii vor să exploateze resursele naturale ale României este pe punctul de a declanşa un nou scandal. După Roşia Montană, al cărei aur este vizat de canadienii de la Gold Corporation, americanii de la Chevron vor să înceapă, luna viitoare, forările în solul românesc pentru exploatarea gazului din şistul argilos. Chevron a câştigat licitaţiile pentru astfel forări în România în judeţele Bihor, Vaslui şi Constanţa, după ce a depus, în iulie 2010, oferte câştigătoare pentru trei perimetre cu o suprafaţă totală de 2.700 de kilometri pătraţi. Gazul de şist este noul combustibil vedetă al momentului şi, aparent, România ar avea potenţial în această zonă. Gazele de şist sunt gaze obişnuite, dar care sunt captate în structuri geologice foarte dificil de accesat şi care necesită tehnologii speciale pentru extragere. În România este vorba despre o tehnologie controversată la nivel mondial, numită fracţionare hidraulică, care presupune pomparea de milioane de litri de apă, amestecată cu substanţe chimice care dizolvă rocile, în pământ, pentru a elibera gazele prinse în ele. „Operaţiunile noastre se concentrea¬ză în două zone: Bârlad şi Dobrogea. Prima sondă de explorare va fi săpată la Bârlad în a doua parte a anului viitor, iar din 2013 avem în plan săparea a opt sonde în Dobrogea“, a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Thomas Holst, country manager pentru România în cadrul Chevron Upstream Europe.
Ecologiştii şi cetăţenii obişnuiţi sunt însă îngrijoraţi de pericolele la adresa mediului pe care procedura le implică. Ei susţin că s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii. Există deja precedente cum ar fi Franţa, care a interzis producţia de gaz de şist pe teritoriul său, sau chiar SUA, care sunt în curs de modernizare a procedurii. În statele americane New York şi Pennsylvania oamenii care locuiesc aproape de astfel exploatări s-au înregistrat dând foc la apa de robinet contaminată cu gaz metan. De asemenea, politica energetică a Marii Britanii este zguduită după ce operaţiunea experimentală de extragere a gazelor naturale din plăcile de şist din Lancashire a fost oprită, sub suspiciunea că ar declanşa cutremure, după ce mai multe mişcări seismice de mici dimensiuni au fost înregistrate în zonă. Chiar şi vecinii bulgari au obţinut, la începutul acestui an, după proteste de stradă, interzicerea unor astfel de exploatări, după ce în iulie guvernul bulgar a încheiat un acord, tot cu firma americană Chevron, pentru explorarea gazului de şist în regiuni extinse din nord-estul ţării. Parlamentul bulgar a adoptat, în urmă cu o săptămână, o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pentru o perioadă de timp nelimitată iar guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenţa de explorare. Mai mult chiar, în Bulgaria a fost programată pentru ieri o actiune de protest, în faţa Ambasadei României din Sofia, împotriva activităţii de exploatare a gazului de şist din România. „Sperăm ca ne vor auzi mai mulţi români şi că vom lupta împreună împotriva acestui pericol. Este o situaţie urgentă, fiindcă începerea extracţiei prin fracturare este planuită în februarie şi dacă va începe, nu va mai putea fi oprită! Problema este că românii nu sunt deloc informaţi cu privire la această situaţie gravă. Este nevoie de oameni care să ia atitudine şi în România! Dacă exploatarea gazelor din şisturi va fi permisă în România, munca noastră a fost în zadar“, a declarat Mariana Christova de la Universitatea Tehnică din Sofia.” SURSA: http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/12577
Din fericire exista si romani constienti de aceste aspecte care culmea, mai si protesteaza!

20 mar. 2012

Ţara în care hoţii fură legal



Cum credeţi că se uită la România cei care, acolo, în ţările lor, unde justiţia e justiţie, văd că aici nu pot fi aduse în faţa justiţiei marile manevre ale coruptiei? Cum se uită la noi cei care văd că aici poţi face contracte cu statul ca să cumperi electricitate ieftină pe care apoi o vinzi tot statului la preţuri mult mai mari? Oamenii aceia, cu capul pe umeri, văd că aici, la noi, grupurile de interese reuşesc să-şi facă legile şi contractele în aşa fel încât statul să fie furat cu acte în regulă. Ce nu e în regulă – şi ei văd asta – este faptul că românii nu reuşesc să se solidarizeze îndeajuns de bine pentru a aduce la putere, prin vot, o formaţiune politică nouă care să cureţe ţara de toată mizeria care s-a strâns în vremea când a fost condusă de partidele hoţilor care şi-au făcut legile în aşa fel încât să poată fura bogăţiile ţării cu acte în regulă.
De ce apare atât de greu o astfel de formaţiune politică? Mai întâi, pentru că jumătate din numărul de votanţi ai ţării locuiesc în mediul rural, unde cunoaşterea manevrelor de mare corupţie este zero, iar puterea unui partid de a răspândi cunoaşterea aceasta este aproape zero şi ea. În al doilea rând, pentru că intelighenţia ţării nu s-a organizat în funcţie de aceste realităţi, ci pe criterii elitiste, arogante, rupte total de dezastrul pierderii constante de substanţă financiară pe care îl suferă bugetul ţării în urma marilor manevre de corupţie. În bătălia împotriva corupţiei, organizarea celor care ştiu organiza a fost aproape zero şi ea. Intelighenţia noastră a trădat interesul naţional, nefiind în stare să vadă că democraţia este falsă câtă vreme permite hoţia cu acte în regulă. Ea s-a trădat, mai întâi, pe sine, nefiind capabilă să identifice fenomenul hoţilor politici care fură legal. Iar elitele justiţiei noastre nu au fost în stare nici ele să identifice acest fenomen şi să devină o componentă a luptelor civice organizate împotriva lui
Coruptibilitatea elitelor noastre („nu se poate face nimic”) şi lipsa lor de energie civică („n-ai cu cine”) a condamnat ţara la o mult prea lungă aşteptare şi la o mult prea mare risipă de resurse. Am tot aşteptat ca românii să se organizeze de jos în sus (noi partide, noi lideri, o nouă mentalitate) dat fiind că de sus in jos nu exista voinţa care să pună ordine în stările de lucruri. Dar organizarea de jos în sus a fost înadins bruiată de felul cum se formau opiniile de sus în jos: cu o presă incapabilă, şi ea, să vadă realitatea (hoţia cu acte în regulă) şi să propună coagulări civice de interes naţional, vândută integral intereselor egoist-comerciale.
Acum, dacă ar exista, prin minune, o formaţiune politică hotărâtă să pună cătuşe corupţiei şi dacă ar fi la guvernare, ce ar avea de făcut, mai întâi? Schimbarea legilor corupte ar cere timp. Dar recuperarea banilor care au plecat din ţară către paradisuri fiscale cât timp ar cere? Şi cum s-ar putea face? Ei bine, vestea cea bună este că există în lume firme occidentale specializate în aşa ceva. Îţi cer 10 sau 20 la sută din sumele pe care le recuperează, dar le recuperează sută la sută. Sunt formate din experţi ai serviciilor secrete retraşi din activitate şi avocaţi de mare profesionalism. Au ştiinţa accesului la informaţiile confidenţializate din paradisurile fiscale şi au metodologia prin care te identifică chiar şi dacă ţi-ai schimbat identitatea.
Aşadar, banii furaţi României ar putea fi găsiţi şi readuşi în bugetul naţional. Există tot felul de calcule. S-ar fi furat, în medie, câteva miliarde de dolari pe an în acest interval de 20 de ani. Ar fi un excelent fond de investiţii, dacă i-am recupera. Ce ne lipseşte în afara voinţei politice, chestie de care am pomenit? Ne lipseşte, în primul rând, conştientizarea pe scară largă a acestei probleme. Ne lipseşte conştiinţa clară a revoluţiei de mentalitate care s-ar petrece, prin justiţie, dacă hoţii şi complicii lor ar ajunge la puşcărie. Ar fi vorba de vreo 200 de oameni de afaceri  şi de vreo 200 de politicieni care au înlesnit adoptarea legilor prin care am devenit statul în care hoţii au furat legal.
Ioan Buduca 

sursa :http://www.agentia.org/

14 mar. 2012

DEMNITATE


(…) Vorbim mai cu seama ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, rusa sau orice alta limba. In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!
Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu. Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre. Daca Dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat Dumnezeu este parte a culturii noastre.(…)
Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce. Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica.
Aceasta este PATRIA NOASTRA, PAMANTUL NOSTRU si STILUL NOSTRU DE VIATA si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea. Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastra, de crezul nostru Crestin, de Stilul nostru de Viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana: LIBERATATEA DE A PLECA.
Daca nu sunteti fericiti aici, atunci PLECATI. Nu v-am obligat noi sa veniti aici. Voi ati solicitat sa fiti aici. Asadar, acceptati tara pe care VOI ati dorit-o.”
Prime Minister Kevin Rudd – Australia

Asa este in Australia , la noi in Romania totul este cu jumatate de masura , de la drepturile romanilor pina la primul ministru . Deci tiganii au in aceasta tara locuri rezervate si gratuite la facultati, invatamint primar in limba lor , politisti de aceasi etnie ,ajutoare banesti in fiecare luna si vezi doamne sa nu cumva sa le spui sa puna osul la treaba ca ii discriminezi . O alta etnie mai putin numeroasa ca prima discutata , ungurii , pe linga cele de mai sus au si pretentii teritoriale de parca noi romanii am fi venit din cosmos si am aterizat fortat in Transilvania . Acum efectiv santajeaza clasa politica romaneasca ( desi dupa mine nu sunt romani) cu tinutul ,, secucuiesc” si mai nou acum cu facultate in limba maghiara in Tg. Mures  .Pe 15 03 vom citi despre ziua maghiarilor de pretutindeni de parca eu ca roman ar trebui sa iau steagul si sa merg la demonstratie.Incet dupa un plan bine pus la punct, ungurii dezvolta infrastructura unui nou stat pe teritoriul Romaniei . Stau si ma ghindesc oare ce fac serviciile noastre secrete?Vinovati de aceasta situatie  suntem noi toti ca acceptam !  As vrea ca natia romana sa aiba un prim ministru de talia Kevin Rudd care sa aiba puterea si taria sa afirme ca aici este Romania si ca aici se vorbeste si se traieste romaneste .

Doamne ajuta !

12 mar. 2012

Marile descoperiri sunt tinute secret de frica hotilor. "O minune a lumii a ajuns un dezastru





Speologii tin secret descoperirile lor pentru a-i tine departe pe hoti. Rares Nastase si Sergiu Matei au avut sansa sa vada dovezi din vremea omului preistoric, dar si vestigii umane din vremea tracilor, care vorbesc despre ritualurile acelor vremuri.
 
 
Sunt comori pe care statul roman e incapabil sa le conserve si sa le arate lumii intregi. In goana dupa oase valoroase pe piata neagra, hotii devasteaza pesterile, cu sapaturi haotice.
In pestera Meziad nici nu e foarte greu sa patrunzi in siturile arheologice. Traseul catre lumea fosilelor dovedeste ca braconierii au cunostinte de speologie, sau folosesc drept ghizi oameni cu pregatire in pesteri. De multe ori, acestia sunt extrem de bine documentati.
Intr-un astfel un loc, in mod normal, nu ar trebui sa intre nimeni, sa fie conservat si doar specialistii sa vina si sa il puna in valoare. Ori, din pacate, nu se intampla asa.
UNESCO: Pesterea Coliboia, leaganul celei mai vechi culturi din Europa
Toate oasele care nu sunt intregi nu mai pot fi vandute, asa ca sunt lasate de izbeliste in pestera. Locuri de o frumusete rara sunt transformate in gropi de gunoi cu oseminte. Pe langa faptul ca acesti braconieri fura fosile, ei distrug pur si simplu situri arheologice unice in lume.
"Este ca si cum ai gasi o comoara, si ai pune-o intr-o piata, ca lumea sa-si ia de acolo. In momentul in care fiecare ia cate o bucatica, comoara aia nu mai exista, isi pierde valoarea”, spune Viorel Lascu, presedintele Federatiei Romane de Speologie.
Rares RTI
Viorel Lascu este cel care, anul trecut, a descoperit in Pestera Coliboia picturile rupestre care acum fac inconjurul Europei. Dupa un parcurs anevoios, prin sifoane si fante inguste, el si membrii echipei au ajuns la o grota cu 14 reprezentatii ale unor animale preistorice - un bizon, un rinocer, un urs un cal si alte ierbivore.
Desene atat de vechi si bine pastrate s-au mai gasit doar in Franta, in pestera Chauvet. Francezii au venit imediat la noi, sa cerceteze descoperirea.
Vechimea desenelor este de peste 35.000 de ani si au fost facute de “cea mai veche cultura europeana”, dupa cum spune chiar Jean Clottes, specialist UNESCO.
Francezii au vazut desenele, le-au confirmat valoarea si autenticitatea si au plecat din Romania, fara sa stie ca statul roman s-a multumit doar sa puna un gard la usa pesterii Coliboaia.
In Franta insa, pestera Chauvet a fost inchisa imediat dupa descoperire cu o usa blindata si este de la un capat la celalalt monitorizata non-stop, cu camere video. Desi deschisa doar cercetatorilor, are amenajate podete metalice retractabile si absolut toti vizitatorii sunt trecuti pe o lista, inainte de acces, in care mentioneaza scopul si durata vizitei.
Viorel Lascu a fost la Chauvet si poate face comparatie cu situatia jenanta din pesterile romanesti.
"Este uimitor cum aici natura tranforma totul foarte incet, in milioane de ani, dar hotii de oase strica totul in doar cateva saptamani. E o minune a lumii, transformata intr-un dezastru. Pesterile sunt patrimoniul statului roman, neinregistrate in momentul de fata. Vreo 115 sunt declarate arii protejate, restul pana la 12.000 sunt pe o lista la Institutul de Speologie."
Autoritatile arunca responsabilitatea de la un minister la altul
Pesterile sunt lasate de izbeliste si pentru ca, legal, soarta lor e impartita aberant, intre patru institutii.
Institutul de speologie, arondat Academiei Romane, conduce activitatea speologilor, care fac cartografierea pesterilor si raportarile privind descoperirile din ele, Institutul de Arheologie poate cere declararea drept monument a unei pesteri, in timp ce pestera in sine tine de Ministerul Mediului.
Rares RTI
Toate descoperirile de patrimoniu din interiorul unei pesteri sunt insa in curtea Ministerului Culturii. Iar cand se fura oase, ancheta o face politia.
Un peisaj alambicat, in care, fara exceptie, reprezentantii institutiilor abilitate sa gestioneze domeniul arunca pisica dintr-o parte in alta.
Oficialii ridica din umeri. Se scuza, spunand ca n-au bani sa plateasca personal pentru a opri braconajul. Nici unul n-a fost intr-un astfel de loc, desi le au custodie. Nici politia nu face nimic.
In Bihor, unde sunt 250 de pesteri, exista un singur politist care raspunde de intregul patrimoniu: de la tablouri, la sculpturi si numismatica. Ofiterul e multumit ca macar intrarile unora dintre pesteri au garduri de 1 metru, care pot fi insa escaladate si de un copil.
Calin Ghemish este arheolog si spune ca cei care braconeaza stiu cum sa ocoleasca o lege din 2002, cu prevederi stricte referitor la furtul din pesteri.
In urma cu patru ani, un barbat care a fost retinut la Vama Nadlac, avea in portbagaj doua cranii de urs. Fosilele au ramas la Muzeul din Arad, omul a scapat fara dosar penal.
Rares RTI
Un astfel de episod s-a intamplat si in Germania, unde politistii au gasit in masina unui timisorean schelete de urs si leu de pestera. Au contactat autoritatile romane, insa omul a scapat doar cu o cercetare penala. Oficialii romani nu au fost interesati sa ceara urmarirea braconierului, considerand ca e prea complicat un dosar transfrontalier.
Descoperirile sunt tinute secret: numai ce nu exista nu se poate fura
In disperare de cauza, speologii au hotarat sa tina secret descoperirile importante. Sunt siguri ca altfel va disparea. Recent, ei au gasit oseminte umane din vremea tracilor.
Tot la secret sunt tinute si osemintele unor stramosi de acum 35.000 de ani, care au trait aceleasi vremuri cu oamenii care au facut desenele din Coliboaia.
In orice tara civilizata, o astfel de descoperire ar face furori si aici ar fi zeci de specialisti care sa cerceteze locul. Nu si la noi, unde este taman invers. Speologii care au facut descoperirea nu o anunta nimanui, de teama sa nu afle si braconierii. Exista 200 de pesteri secrete, spune Viorel Lascu.
Rares RTI
Cateva mii de turisti, mai ales straini, viziteaza anual pesterile romanesti. Vad numai stalactite si stalacmite. Ar veni in numar mult mai mare, daca ar putea afla despre dovezile unei civilizatii europene din trecut. Pesterile din Apuseni sunt pline cu vestigii.
In Romania insa, anuntul unei descoperiri este o simpla chemare la furt. Pestera Ciur Izbuc e cea mai buna dovada ca o descoperire anuntata si declarata sit de cercetare ajunge in doar cativa ani un dezastru. In urma hotilor de oase, a mai ramas o farima din descoperirile initiale.
O urma de femeie din Neanderthal, marimea 41 si una de barbat marimea 46, plus o urma de palma, sub o placa de calcar, sunt singurele care au scapat intacte, ... doar pentru ca se afla intr-un brat al pesterii mai izolat, cu galerii intortocheate.
E doar o chestiune de timp pana cand si aceste fosile vor fi distruse sau chiar furate. In pestera Vartop, hotii au decupat deja una din cele trei urme de om preistoric, pastrate in crusta de calcar.
Prin ordin al Ministrului Mediului, pesterile sunt clasificate pe 4 nivele de importanta, o clasificare criticata de speologi, pentru ca s-a facut superficial. Pestera Coliboaia a fost ani de zile in clasa D, adica de importanta foarte mica. Descoperirea desenelor a urcat-o direct in Clasa A si a fost data in custodia Federatiei Romane de Speologie, pentru o monitorizare atenta.
Traim intr-o tara care are o multime de bogatii naturale, pe care le lasam prada vandalismului. Ne batem joc de un patrimoniu unic in Europa, uitat si ignorat de autoritati.
Rares RTI
Romania l-a dat pe Emil Racovita, parintele speologiei si culmea, singurul Muzeu romanesc de Speologie, aflat la Cluj, zace inchis de ani buni, fiind acum un simplu depozit de fosile.
Lectia nationala de istorie si paleontologie a fost inlocuita cu furturi marsave si un braconaj necontrolat. In altarele naturale din adancul pamantului, hotii de oase isi croiesc noi si noi trasee.


preluat de pe http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/descoperiri-arheologice-unice-in-lume-tinute-secret-de-frica-hotilor-speologii-nu-au-alta-solutie.html

4 mar. 2012

ANTIRECLAMA LA RECLAMA

Cititi materialul de mai jos si, poate, interpretati altfel, fara a va lasa manipulati de povestile triste expuse pe micul ecran de cativa locuitori ai zonei! Pentru cativa arginti, se lasa manipulati (cumparati), de catre cei care doresc  "binele nevoiasilor"!
Cu cata naivitate se "pune botul" la ceea ce poate fi "pepita" celor care si-au dat acordul pentru acest proiect. Chiar nu realizati ca noi, poporul nu pupam nimic de acolo, ci doar cianuri pentru tot restul vietii???
 
 
 
   Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii  nu ne-au dat noua, utilaje pentru extragerea uraniului.
   Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca (praf aruncat in ochi). Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa.
Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual. (...)

   Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.

   In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu - 2500 grame pe tona,  arseniu - 5000 grame pe tona,  titan - 1000 grame pe tona,  molibden - 10 grame pe tona, nichel - 30 de grame pe tona, crom - 50 grame pe tona, cobalt - 30 grame pe tona, galiu - 300 grame pe tona, germaniu - 20 grame pe tona, wolfram, molibden etc.

   Daca punem aceste resurse in context mondial, realizam ca, practic, detinem o comoara a carei valoare este in continua crestere si unul dintre putinele lucruri care ne-a mai ramas, asistand la epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.

   Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg.  Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.

   26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC  a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.

Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat (de ce secretizat???) se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul. Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.

   Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri (de ce guvernantii nostrii permit ?!).
 
Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.

  La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.

   Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala.
De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.

   Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase ,prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei.
  Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.

   Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori romani din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO.

   Constatam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni, la care cascam gura prostiti si care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.

  
Pentru faptul ca citesti acest e-mail, este dovada ca te afli printre putinii care au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajate televiziunile sau alte mijloace de aburire nationala, de aceea  iti solicitam implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, sa faci cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montana.

Pana cand nu reusim sa ne alegem un conducator cu frica de Dumnezeu, e mai bine sa lasam totul neatins si, daca vor aparea tehnologii noi de exploatare, atunci vom putea sa ne bucuram de acele bogatii pentru care strabunii nostri si-au varsat sangele..., sfintind pamantul asta pe care noi, nu numai ca nu-l aparam, ci il spurcam cu cianuri...
DA MAI DEPARTE SI IA ATITUDINE!!!