24 oct. 2012

COMUNICAT

GRUPUL DE GANDIRE SI DE ACTIUNE
ROMANIA VIE
Catre societatea civila din Romania
Catre mass-media romana
Catre toti cetatenii Romaniei




Sambata, 20 octombrie 2012, echipa arheologica coordonata de Paul Damian, directorul adjunct al Muzeului National de Istorie al Romaniei din Bucuresti, a incheiat cercetarea sitului roman de la Sibot (Sibot 3), judetul Alba si a notificat in acest sens constructorul Strabag. Acesta a trecut la demolarea imediata si integrala a ruinelor, fapt ce ne-a fost confirmat ieri, 23 octombrie, de catre membrul Grupului de Gandire si de Actiune ROMANIA VIE, fondat de un grup de protestatari din Bucuresti, Piata Universitatii-zona Arhitectura, care s-a deplasat de urgenta in locatie si care va reveni cu fotografii de la fata locului.
Este de remarcat ca de sambata, 20 octombrie, pana luni, 22 octombrie, cand se pare ca a avut loc demolarea, nu a existat timpul fizic necesar intocmirii raportului final de cercetare, examinarii acestuia de catre Comisia Nationala de Arheologie, eliberarii recomandarii consultative a acesteia si redactarii si emiterii certificatului de descarcare de sarcina arheologica de catre Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu National Alba, din subordinea Ministerului, astfel ca desfiintarea vestigiilor s-a facut cu incalcarea flagranta a legii.
Tot marti, 23 octombrie, Alexandru Surcel din partea Grupului de Gandire si de Actiune ROMANIA VIE a avut o intalnire cu Paul Damian, discutia purtandu-se in biroul acestuia din incinta Muzeului National de Istorie al Romaniei (numit mai departe MNIR). Reproducem mai jos briefingul acestei discutii, cu remarci privind situatie de fapt constatata la Sibot si concluzii, care vor fi puse in bold.
Legat de Sibot, Paul Damian a confirmat ca cercetarea s-a incheiat sambata, 20 octombrie, fapt ce a fost notificat constructorului Strabag, cu care MNIR avea contract. Paul Damian a mai precizat ca a recomandat ingroparea in fundatiile autostrazii si nu demolarea unei parti a ruinelor, in special a zidurilor legate cu mortar- intrucat exista si ziduri legate cu pamant, mai greu de conservat odata expuse. Strabag ar fi acceptat de principiu, dar nu stia sigur daca recomandarea a fost respectata. Intrebat daca poate afla, a confirmat si a raspuns afirmativ la rugamintea noastra de a se interesa si a ne informa si pe noi. Suntem totusi rezervati daca ne va spune ceva si nu ramane decat sa asteptam. Intre timp, in urma deplasarii lui Adrian Lupu la fata locului stim ca Strabag nu a tinut seama de propunarea domnului director Damian.
Paul Damian a mai specificat ca obiceiul de a demola cu buldozerele fara a mai astepta eliberarea certificatului de descarcare de sarcina arheologica, pe raspunderea constructorului, imediat ce arheologii notifica sfarsitul cercetarii, este o practica curenta in Romania. El a admis ca acest fel de a proceda incalca prevederile legii, dar ca o nota generala atitudinea lui era una indulgenta, din motivele pe care le voi descrie mai jos.
Revenind la Sibot, Paul Damian a confirmat ca acesta nu era un sit inregistrat, chiar daca a fost strapuns de drumul national, intrucat acesta din urma a fost construit in anii '30 si '40, cand nu prea exista legislatie in materie de patrimoniu arheologic. De altfel, avand in vedere marimea si gradul de conservare a vicus-ului si cimitirului acestuia, cercetarea Sibotului a fost prelungita cu doua luni peste termenul convenit initial.
Per total, MNIR a avut in lucru pe tronsonul I Sebes- Orastie, unde antreprenor e Strabag, 11 situri arheologice, din care numai unui era cunoscut anterior. Din aceste 11 situri au fost recoltate peste 20 de tone de material arheologic.
Intre cele 11 situri s-a aflat si cel de la Tartaria afectat de autostrada, care nu este, asa cum am crezut initial, orasul neolitic, ci o asezare din prima epoca a fierului (Hallstatt), asadar tracica sau dacica timpurie.
Paul Damian a mai mentionat si alte situri foarte interesante din punct de vedere stiintific descoperite si cercetate ca efect al lucrarilor la A1, din care l-am retinut pe cel de la Uroiu, de langa Deva, actualmente un deal ce a format candva un ostrov al Muresului. Aici, la 6-7 metri sub nivelul solului- atat de adanc din cauza aluviunilor aduse de Mures in sute de ani-, au fost gasite bordeie dacice contemporane cu cetatile si orasele din munti, din perioada clasica a civilizatiei dacice, o descoperire rara in regiunile joase de podis sau campie, unde majoritatea asezarilor dacice, situate pe inaltimi mai usor de aparat sau pe maluri de rauri, au disparut in urma eroziunii naturale.
Per total, Paul Damian ne-a comunicat ca se estimeaza ca in medie la fiecare 100 km de autostrada exista 20-25 de situri arheologice. In mod cert el vede in constructia de autostrazi si in banii europeni absorbiti pentru asta o mare sansa pentru cercetarea arheologica, insistand ca in ultimii doi ani s-a cercetat si s-a descoperit cat in multi ani anteriori. A adus ca exemplu si Ungaria, unde, anterior Romaniei, constructia de autostrazi ar fi determinat un adevarat "boom" al arheologiei. Asta explica si indulgenta cu care el pare sa priveasca incalcarea legii de catre constructori gen Strabag si demolarea unor situri inainte de a exista toate actele cerute de lege; ca si Sabin Luca, Paul Damian a adus in discutie argumente ale constructorului, care nu constituie problema arheologului, precum termenele contractuale fata de dezvoltator.
Un input interesant a fost cel de pe parte procedurala. Paul Damian a confirmat ca pe baza raportului/rapoartelor de cercetare, Comisia Nationala de Arheologie face o recomandare, dar acesta e doar un organism consultativ. Prin urmare, Directiile Judetene de Cultura si Patrimoniu, din subordinea Ministerului, pot elibera certificate de de descarcare de sarcina arheologica care sa contrazica recomandarile Comisiei.
S-a atins in discutie si problema Rosiei Montane, unde Damian s-a aratat clar ca un "prieten" al proiectului miner, insistand ca acesta se va face si ca cercetarea galeriilor din masivul Calnic a fost una distructiva, arheologii fiind chemati sa faca cercetarea in perspectiva unei exploatari miniere si nu a parcului arheologic de care se vorbeste acum. El a mai insistat ca fara aceasta cercetare, nici nu s-ar fi stiut cate se stiu acum despre Rosia Montana.
Am mai discutat despre Valea Oltului, vechi drum roman punctat de numeroase situri, mai ales castre. Paul Damian a anuntat ca este foarte linistit in legatura cu aceasta zona, intrucat autostrada va trece la inaltime, unde este posibil sa se puna probleme de mediu, nu de arheologie, toate siturile fiind in vale.
O mentiune speciala a mai facut Paul Damian despre Micia, un castru asociat cu o importanta canaba, practic un oras, situat la Deva, care a fost ocolit de autostrada dupa multe insistente ale arheologilor, dar mai putin ca rezultat al acestora cat al calculelor economice determinate de durata prea lunga a cercetarilor. O alta poveste de succes este Pianu de Jos, unde 20 ha de oras neolitic si ceva epoca bronzului au fost cumparate si servesc doar ca islaz, activitate ce nu distruge vestigiile ingropate.
Paul Damian a mai amintit cum se mai ataca arheologii intre ei. De asemenea, in plan politic, desi a pomenit de cum au atacat Berceanu si Basescu arheologii ca "tin in loc" constructia autostrazilor, a gasit numai cuvinte de lauda pentru Andrei Plesu si, mai ales, Anca Boagiu.
In concluzie, avem de intreprins urmatoarele actiuni:
1. Plangere penala contra Strabag pentru demolarea ilegala a sitului Sibot 3.
2. De completat lista de cereri formulata in scrisoarea deschisa pe care o avem in lucru cu urmatoarele:
a. Inasprirea regimului legal al distrugerii de situri arheologice in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica cu toate semnaturile si stampilele necesare.
b. Introducerea caracterului obligatoriu al recomandarilor Comisiei Nationale de Arheologie.
c. Transparenta lucrarilor Comisiei Nationale de Arheologie si a numirilor in aceasta, numai pe criteriu de competenta.
In incheiere, reiteram solicitarea formulata in petitia depusa de G.G.A. Romania Vie privind acordarea unei audiente de catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National, domnul Puiu Hasotti.

Data: 24 octombrie 2012

GRUPUL DE GANDIRE SI DE ACTIUNE ROMANIA VIE

13 oct. 2012

Ce-i (mai) unește pe români ?




Turnul Babel a fost o construcție menită să fie cea mai mare realizare a Babilonului, un turn uriaș unde întreaga omenire era unită, vorbind o singură limbă. Oamenii au hotărât că turnul lor să fie atât de mare încât vârful să ajungă la cer. Dumnezeu văzând ceea ce oamenii vor să facă și-a spus “sunt un singur popor și vorbesc o singură limbă și nimic nu-i va împiedica să facă ce și-au propus” și atunci Dumnezeu le-a încurcat limbile și oamenii nemaiputând comunica, s-au risipit care încotro și construcția a rămas neterminată…
Probabil că rădăcina tuturor relelor este dezbinarea… ca într-un turn Babel modern, românilor le-au fost încurcate “limbile” și nu se mai pot înțelege unul cu altul…
Nimic nu ne mai unește, nu mai avem nimic în comun, suntem doar grupuri care susținem, nici noi nu știm exact ce, de la ce s-a plecat, unde vrem să ajungem și ce se dorește.
Am uitat să mai fim un popor, nu mai suntem un popor… am ajuns să fim “împrăștiați” nu numai în lume, ci și în propria țara.
Îl întrebi pe unul sau pe altul ce vrea de fapt, ce dorește și îți răspunde că vrea binele, sau mai binele pentru popor (a se citi de fapt pentru el).
Ce înseamnă mai binele?
Știți cum se definește mai binele în ziua de azi? Nu în planuri economice viabile, nu în soluții sociale constructive și realiste, nu în locuri de muncă, nu în învățământ de calitate, nu în sănătate…
Mai binele la noi, în ziua de azi, se definește prin “orice e mai bine decât chiorul” pe de o parte și “orice e mai bine decât măscăricii aia doi” de cealaltă parte. Asta așa ca punct de pornire, după care urmează războiul civil virtual, în care fiecare încearcă să demonstreze de ce hoțul lui e mai puțin hoț decât hoțul celuilalt. Restul e doar escaladare de situații, de limbaj și de atitudine.
Se pare că e clar pentru toată lumea că toți sunt hoți, dar bătălia se duce în jurul ideii care e hoț mai mare. În final hoția unuia sau altuia ajunge să fie considerată o calitate doar pentru că e mai mică decât hoția adversarului. După alegeri ne batem cu pumnii în piept că hoțul nostru “a înfrânt”. Dar oare a înfrânt pentru că e hoț mai mic, sau dimpotrivă pentru că e hoț mai mare și-a furat mai bine în alegeri?
Nimic nu-i mai unește pe români, nici măcar ziua națională, nici măcar apartenența la un popor. Totul îi separă.
Acum nu mai ești român, ești uslaș sau băsist…
Acum nu mai ești român, ești regățean care-l consideră prost pe ardelean, sau ardelean care-l disprețuiește pe moldovean, sau îl consideră necivilizat pe oltean…
Acum nu mai ești român, ești pro sau contra profesorului de la Jean Monet…
Acum nu mai ești român, ești pro sau contra Oanei Zăvoranu…
Acum nu mai ești român, ești pro sau contra Antena 3…
Acum nu mai ești român, ești pro sau contra Mircea Cărtărescu…
Acum nu mai ești român, ești pro sau contra UE, Barosso, Reding…
Și mai presus de toate ești pro sau contra celui de lângă ține, în funcție de ce opinii are vis-a-vis de ale tale…
Am uitat sa mai fim români, suntem doar pro sau contra ceva, orice o fi și cu cât putem înjura mai mult și mai gros pe cel de lânga noi, cu atat suntem mai mulțumiți…
Cineva se bucură totuși că am uitat sa fim români. Cineva trage foloase de pe urma “neromânismului” nostru.
Acel cineva se numește generic “politicianul mioritic”.
Acum vreo doua mii de ani, Juvenal in Satirele lui, venea cu conceptul “pâine și circ”.
În esență ce vrea să spună chestia asta este că poporul renunță la dreptul său de a interveni în politică, mulțumindu-se doar cu “hrana și distracția” și în sens mai larg că tot ce au politicienii de făcut ca să poată să-și vadă liniștiți de “treburi” este să dea ceva de mâncare și ceva circ poporului.
Conform legii compensației, cu cât este mai puțină mâncare, cu atât trebuie mai mult circ. În condițiile actuale “mâncarea” s-a împuținat teribil, chestie la care au contribuit toate partidele, alianțele, frânturile, aripile, cioturile etc a tot ce constituie clasă politică în România.  Pe măsură ce “mâncarea” scade, crește nerăbdarea politicienilor de-a mai ciuguli ceva de pe ciolanul național. Pe de altă parte, în compensație trebuie circ, cât mai mult circ, că dacă nu, vine “prostimea”, vine vulgul și ne ia la întrebări , mă-nțelegi monșer?
Când o să învățam să găsim, sau să regăsim ce ne unește, nu ce ne dezbină, atunci și numai atunci o să se așeze lucrurile în matca bună și pentru neamul ăsta al nostru. Până atunci este doar ce se vede…





sursa : http://politicstand.ro/ce-i-mai-uneste-pe-romani/#more-2838

10 oct. 2012

Regizorul Andrei Șerban crede că România este condusă de o adunătură de derbedei





Regizorul de teatru Andrei Șerban a declarat că „Anul Caragiale a fost «sărbătorit» în politică în vara asta din plin, mult mai intens decât în teatru: scena politică a arătat că țara e condusă de o adunătură de derbedei fără un dram de conștiință".
„Mă întreb alarmat dacă domnul Marga nu e cel pe care l-am cunoscut, ci poate un altul, din nou extaziat de Uniunea Sovietică şi de stahanovismul anilor '50", a mai declarat Andrei Șerban, referindu-se la actualul președinte al Institutului Cultural Român, declară Serban într-un interviu acordat „Revistei 22"
Regizorul a mai spus că „violența, scandalul și ridicolul mereu prezente la televizor pe cele trei Antene reflectă șocurile repetate ale vieţii noastre zilnice lipsite de eroism, de demnitate". Iată cele mai importante declarații ale lui Andrei Șerban, din interviul acordat lui Bogdan Ardeleanu. Articolul integral poate fi citit în Revista 22.
„Văd un spirit ruginit și greoi autohton care renaște, o proastă înțelegere a ideii de spirit național. Fiecare creator, atâta vreme cât e născut și crescut în România, are un anumit fel de a traduce ființa lui națională. Eu rămân un creator român și când pun în scenă la Metropolitan sau la Covent Garden, sau la Comedia Franceză, sau pun Oedipe al lui Enescu la Opera din București".
„Eu citesc ziarele românești ca un exercițiu de amuzament. În general însă, și din păcate, media nu mai informează, iar în România jumătate din informațiile pe care le primești sunt îndoielnice, dacă nu de-a dreptul mincinoase. E aceeași goană după un senzațional care se consumă în câteva secunde, până la următoarea informație. Toată gama de posibilități care se oferă consumatorului îi stă la dispoziție: reaua credință, mitocănia, șmecheria sunt exprimate voios și trufaș peste tot, pe Internet, la televiziune, în presă, iar oamenii, ca să-și satisfacă nevoia de a fi împreună cu alți oameni, preferă restaurante și cluburi, dacă au bani, mai puțin teatrul“.
Ce credeți despre programul enunțat de noul președinte al ICR, d-l Andrei Marga, sub titlul Sincronizarea ICR? „Drept să spun, nu am avut răbdare să citesc ce a scris Andrei Marga. Mi se pare, deocamdată, o înșiruire de fraze vetuste și înghețate, un pas mare înapoi. Nu înțeleg de ce a fost nevoie de o schimbare realizată nedemn, cu atâta brutalitate, mai ales a unei instituții care funcționa foarte bine“. (...)
„Cât despre domnul Marga, l-am cunoscut cu ani în urmă la Cluj, fiind invitat chiar de domnia sa pentru a-mi înmâna titlul Doctor Honoris Causa la Universitatea „Babeș-Bolyai". Am petrecut o seară agreabilă împreună, am vorbit despre religie, filosofie, mi-a lăsat o impresie bună, iar după aceea, plimbându-ne prin campus, mi-a propus să construiască un spațiu de teatru experimental unde să am mână liberă să fac ce vreau eu. Mi s-a părut extraordinar de generos gestul lui atunci, dar acum, când aud că la ICR el vrea să blocheze tot ce e inovator și experimental, ca să ne ducem înapoi, mă întreb alarmat dacă domnul Marga nu e cel pe care l-am cunoscut, ci poate un altul, din nou extaziat de Uniunea Sovietică şi de stahanovismul anilor '50


sursa:    http://www.agentia.org/anchete/regizorul-andrei-erban-crede-c-rom-nia-este-condus-de-o-adun-tur-de-derbedei-37597.html

8 oct. 2012

Stopați atentatul la istoria străveche a neamului!

06/10/2012

Destinatar: Academiei Române, Guvernul României, tuturor românilor patrioți

Am luat act cu durere de lucrările la autostrada A1 și sprijinim inițiativa patriotică a Grupului România Vie (cf. Valentin Roman foto și video Grupul Romania Vie, galerie foto completă AICI).Doar cei care n-au habar de însemnătatea unei istorii străvechi precum a traco-daco-geților pot iniția lucrări de asemenea anvergură demolatoare! O dovadă mai clară a imposturii politice și economice din partea celor aflați vremelnic la putere în România nici că se poate imagina! Toți intelectualii treji ai momentului, toți oamenii de cultură, toți cetățenii acestei suferinde țări sînt chemați să semneze acest demers de STOPARE IMEDIATĂ A LUCRĂRILOR DISTRUCTIVE DIN ZONA TURDAȘ-TĂRTĂRIA-CRISTIAN!Cei care nu știu, ignoră ori sfidează ISTORIA acestei țări, nu au nici dreptul să lucreze și să fie plătiți pentru munca lor în România! Strămoșii noștri, conduși de voievozi patrioți care și-au jertfit nu numai liniștea și averile, ci chiar și viețile pentru binele comun, s-ar răsuci în morminte asistînd la nepăsarea noastră! Să ne unim, dar, în numele adevărului istoric, pentru a stopa imediat pripitele și distructivele lucrări la autostrada A1!
DACA DORITI SA SEMNATI : http://www.petitieonline.ro/17220143

5 oct. 2012

Autostrada A1 ingroapa istoria - Sibot, Alba










Turdas, Sibot, Tartaria sunt doar cateva din localitatile pe unde, deloc intamplator, a fost stabilit traseul autostrazii Sibiu-Nadlac (A1). Situri arheologice, unele cunoscute de peste 150 de ani, cu asezari stravechi de o importanta colosala, din neolitic pana la epoca romana, vor fi ingropate definitiv sub asfalt si beton. Peste cateva saptamani se va vedea numai in poze ce a fost odata acolo. Arheologii se grabesc sa fuga din calea "progresului" si dau fara sa clipeasca avizele de descarcare arheologica. Este incredibil sa-l auzi pe directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, cel care s-a ocupat de multe din siturile respective, spunand ca nu e cazul sa se devieze autostrada si nici macar sa se intarzie lucrarile. Muzeele si-au luat material cat sa-si umple camarile si nu mai conteaza ce se intampla cu cele mai vechi si mai mari asezari descoperite in sud-estul Europei. Locurile unde a aparut prima data scrisul in lume se vor "conserva" definitiv in fundatia noii autostrazi.Se stia ca valea Muresului a fost locuita neintrerupt din neoliticul timpuriu si fix pe acolo trebuia sa treaca autostrada, nici un metru mai pe-alaturi. De situl neolitic de la Turdas se stia din 1850, dar autostrada nu si-a gasit loc decat prin cei cativa zeci de metri dintre DN7, calea ferata si Mures. Dupa ce am citit in ziar despre noua descoperire am fost sa vedem cu ochii nostri, dar deja era prea tarziu, fusese turnat chiar si asfaltul in unele locuri. La Sibot, asezarea romana era taiata in doua de DN7, nu se putea sa nu se stie ca e acolo, dar autostrada vine sa o ingroape pe toata lungimea. Culmea e ca A1 merge paralel cu DN7 pana exact in locul unde e situl arheologic, acolo traverseaza drumul national, rade istoria, trece peste raul Cugir si dupa numai 400m se intoarce la sud de DN7. O fi prostie, rea-vointa, nepasare, interese ascunse, nu stim, cert e ca trebuie construite doua pasaje inutile pentru ca A1 sa se incalece de doua ori cu DN7, pe o distanta de numai 400m, doar pentru ca sa treaca si peste situl arheologic. Credem ca acest caz arata cel mai bine "respectul" de care se bucura istoria acestei tari. In unele cazuri, o deviere de 10-20 de metri ar fi fost de ajuns ca sa se evite distrugerea unor importante situri, dar Ministerul Culturii si muzeele care coordoneaza santierele arheologice se pare ca raspund, ca si in alte cazuri (vezi Rosia Montana), doar la comenzi politice si/sau spagi consistente.Dupa 20 de ani de batut pasul pe loc, se contruieste cu o graba suspecta o autostrada care trece exact prin locurile unde s-a dezvoltat cea mai veche civilizatie din partea asta de lume

sursa:http://www.facebook.com/RomaniaVie?ref=ts&fref=ts

4 oct. 2012

Arheologii au descoperit cea mai veche aşezare dacică din nord-vestul României





După 8 ani de săpături pe traseul viitoarei Autostrăzi Transilvania, arheologii orădeni au făcut cea mai importantă descoperire tocmai în ultimul loc în care mai puteau găsi ceva. La Biharia au săpat după metoda punct ochit-punct lovit. Căci, pentru prima oară, aici s-a folosit cea mai modernă metodă de prospecţiune - magnetometria, un fel de "radiografie" a subsolului.
Aşa s-au găsit urmele celei mai vechi civilizaţii dacice din Ţara Crişanei, de acum 2.600 de ani. Istoricii spun că descoperirea e extrem de valoroasă, dovedind că dacii, strămoşii neamului românesc, au trăit în spaţiul transilvan încă din preistorie.


Opt ani de săpături

Conform Legii 378/2001, privind protecţia patrimoniului arheologic, la fel ca pentru orice construcţie, lucrările la autostradă nu puteau avea loc fără aşa-numita descărcare de sarcină arheologică pe care trebuie s-o dea constructorului specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, după scoaterea la lumină a tuturor eventualelor vestigii îngropate în pământ.
Primele prospecţiuni pentru tronsonul bihorean de autostradă au început în 2003, iar un an mai târziu arheologii au deschis primele şantiere în zonele unde, pe baza experienţelor anterioare, se bănuia că există urme ale vechilor civilizaţii. De atunci şi până în prezent s-a lucrat la descărcarea de sarcină arheologică în satele Margine, Poiana, Abram, Sălard, Fegernic şi Cauaceu. Doar şantierul din Biharia a
fost amânat 8 ani, din cauza lipsei banilor, săpăturile începând în aprilie şi fiind încheiate acum o lună.


Dacii din porumb

Pentru prima oară, la Biharia s-a folosit prospecţiunea geofizică, cea mai modernă metodă de cercetare. "Am utilizat magnetometre, cu care putem «radiografia» subsolul, găsind cu precizie locul şi dimensiunea vestigiilor îngropate - locuinţe, vetre de foc, unelte, arme, vase şi chiar rămăşiţe umane", spune arheologul Sorin Bulzan (foto), şeful şantierului.
Arheologii au săpat două luni la marginea Bihariei, pe o tarla cu porumb, găsind urmele unor civilizaţii din patru epoci. Prima şi cea mai veche aşezare umană descoperită e din neolitic şi arată că aici au trăit oameni încă de acum 7.000 de ani. A doua descoperire a fost, însă, cea mai importantă. La 2 metri sub pământ s-au găsit două bordeie şi multă ceramică, asemănătoare celei tracice şi despre care s-a crezut, iniţial, că provine din anul 1.200 înainte de Christos. Pe baza studiilor ştiinţifice şi comparând vestigiile cu cele din alte epoci, specialiştii au ajuns la o datare mai exactă, concluzionând că aşezarea a fost populată, de fapt, de un grup de daci timpurii care au trăit acum 2.600 de ani.
"E cea mai veche civilizaţie dacică descoperită până acum în Crişana", spune Bulzan. Din cele două locuinţe au mai fost scoase la lumină scheletul unei femei şi cel mai valoros obiect găsit pe şantierul Autostrăzii: un idol reprezentând o figură feminină, folosit la ritualuri magice de fertilitate, făcut din lut ars şi având o dimensiune de 15x7 cm. După restaurare, piesa va fi prezentată în colecţia obiectelor dacice descoperite sub autostradă, ce va fi expusă după redeschiderea Muzeului. În fine, tot la Biharia, arhelogii au mai descoperit şi locuinţe celtice şi romane, vechi de 1.500-1.700 de ani.


Dovadă de continuitate

Vestigiile descoperite demonstrează că dacii sunt mai "vechi" cu 300 de ani în teritoriul actualei Ţări a Crişanei faţă de ceea ce credeau istoricii până acum. "Urmele cele mai timpurii se credea că sunt cele descoperite în Poiana, datând din anii 250-300 înainte de Christos, dar vestigiile descoperite acum datează din jurul anilor 600 înainte de Christos", explică Bulzan.
Descoperirea este foarte valoroasă, dovedind că civilizaţia dacică s-a dezvoltat în Transilvania încă din preistorie. "Sunt mărturii incontestabile că primii daci au trăit aici mult mai devreme decât se credea şi că şi-au menţinut continuitatea până la formarea poporului român", spune directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac (foto).
Locuinţele nu au putut fi salvate, neavând vreo structură ce putea fi recuperată şi apoi eventual restaurată. Aşa că arheologii au lăsat bordeiele dacilor acolo unde le-au găsit.


Sursa: http://www.ebihoreanul.ro

1 oct. 2012

Cea mai veche urmă a civilizaţiei antice pe teritoriul României




O echipă formată din arheologi şi studenţi români şi germani a făcut o descoperire foarte importantă în zona Dealului Guran din comuna Peştera. În urma excavărilor efectuate de aceştia au fost găsite vestigii ce provin din Paleolitic şi care datează de acum 380.000 de ani.


Descoperirea făcută recent de arheologi şi studenţi din România şi Germania în comuna Peştera este unică în istoria poporului român. Potrivit primarului Valentin Vrabie, pe raza comunei a fost găsită cea mai veche urmă lăsată de civilizaţia antică pe teritoriul României.



„S-au făcut probe anul trecut, iar de două săptămâni se fac săpături pe Dealul Guran.Uneltele rupestre găsite în această zonă aparţin unei civilizaţii din Paleolitic, datând de acum 380.000 de ani", a punctat şeful autorităţii locale. Primarul a menţionat că vestigiile vor fi expuse la muzeul din localitate recent înfiinţat. Primarul se declară bucuros de prezenţa acestor vestigii, care îi vor atrage cu siguranţă pe turişti în localitate.
„Această descoperire reprezintă încă un punct extrem de important pentru comuna Peştera. Ne-am propus transformarea comunei într-o zonă turistică de interes naţional, iar prezenţa acestor vestigii se adaugă la multe alte viitoare atracţii", a menţionat primarul Valentin Vrabie